Εισηγήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου με «click in shop» στις 18 Ιανουαρίου./Νέα επίθεση λοιμωξιολόγων σε κυβέρνηση: «Ούτε να το σκέφτεστε για click in shop – Θέλουμε σκληρό lockdown σοκ & δέους»/Γώγος: Έρχεται τρίτο κύμα… Πιθανόν να παραταθεί το lockdown.

Εισηγήσεις για άνοιγμα του λιανεμπορίου με «click in shop» στις 18 Ιανουαρίου./Νέα επίθεση λοιμωξιολόγων σε κυβέρνηση: «Ούτε να το σκέφτεστε για click in shop – Θέλουμε σκληρό lockdown σοκ & δέους»/Γώγος: Έρχεται τρίτο κύμα… Πιθανόν να παραταθεί το lockdown.

Την ύπαρξη εισηγήσεων για άνοιγμα τμήματος της αγοράς του λιανεμπορίου με την μέθοδο click in shop από τις 18 Ιανουαρίου γνωστοποίησε  ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σημειώνοντας πως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά και την οριστική εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων την προσεχή Παρασκευή.

 

 

Πιο αναλυτικά, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Ant1, ο. Σταμπουλίδης σημείωσε πως οι εισηγήσεις που έχουν λάβει για τις 18 Ιανουαρίου, αφορούν καταστήματα που παραδοσιακά κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων, η οποία ξεκίνησε ήδη από χθες.

 

Η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού προηγουμένως θα έχει συζητηθεί από την επιτροπή των ειδικών επιστημόνων που μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα και οι σχετικές ανακοινώσεις αν δοθεί το «πράσινο φως» θα γίνουν από τον κ. Χαρδαλιά στην ενημέρωση της Παρασκευής.

Ο κ. Σταμπουλίδης συμπλήρωσε πως υπάρχει πρόταση από την πλευρά του υπουργείου για να λειτουργήσει όλη η αγορά με τους απαραίτητους κανόνες, καθώς κάποια στιγμή θα πρέπει να συμβαδίσει η λειτουργία της αγοράς με την πανδημία, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν τα μέτρα τηρούνται δεν υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση.

Να σημειωθεί ότι την προσεχή Δευτέρα 18 Ιανουαρίου λήγει η παράταση του lockdown και είναι πιθανό, μετά το άνοιγμα των σχολείων χθες, να υπάρξει μερική χαλάρωση των μέτρων με ένα ελεγχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Μ. Γκάγκα: Όπως δουλεύουν τα σούπερ-μάρκετ, μπορεί να δουλέψει και το λιανεμπόριο

«Όπως δουλεύουν τα σουπερμάρκετ μπορούν να δουλέψουν και τα υπόλοιπα καταστήματα», δήλωσε η Μίνα Γκάγκα για το λιανεμπόριο «αρκεί να μην βγούμε όλοι μαζί», όπως επισήμανε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας τόνισε πως «αν τηρήσουμε τα μέτρα, θα έχουμε δικλείδες ασφαλείας».

Από την πλευρά του ο Χ. Γώγος σημείωσε όσον αφορά το άνοιγμα των δραστηριοτήτων ότι κάθε τομέας θα ανοίγει με απόσταση 1-2 εβδομάδων από τον προηγούμενο, εφόσον το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, ο κ. Γώγος ανέφερε ωστόσο πως «είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop», εφόσον ακόμα δεν λειτουργεί ούτε το click away. Σημείωσε πάντως πως το click in shop είναι μια έξυπνη λύση, «γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά, όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε».

Ο κ. Γώγος εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή «πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».

liberal.gr

Νέα επίθεση λοιμωξιολόγων σε κυβέρνηση: «Ούτε

να το σκέφτεστε για click in shop – Θέλουμε

σκληρό lockdown σοκ & δέους»

Σε νέο πεδίο σύγκρουσης κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων, μετά του νεκρούς εκτός ΜΕΘ, μετατρέπεται το click in shop και το άνοιγμα της λιανικής, καθώς οι υπερεξουσίες που είχαν δοθεί στο προηγούμενο διάστημα στην επιτροπή (η οποία απέτυχε πλήρως) και η συνεχής έκθεση των λοιμωξιολόγων από τα ΜΜΕ έχουν κάνει κάποιους από αυτούς να αισθάνονται πανίσχυροι και αντιτίθενται ανοιχτά στην κυβέρνηση.

Νέα κυβέρνηση και περίοδος – Η επίθεση συνεχίζεται με αυξημένα τα καθήκοντα  | Alfavita

Συγκεκριμένα σήμερα έγινε γνωστό πως η κυβέρνηση προγραμματίζει το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click in shop στις 18 Ιανουαρίου, όμως το μέλος της επιτροπής Χαράλαπος Γώγος απέρριψε κάθε τέτοια συζήτηση αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ανοίξει στην παρούσα φάση το λιανεμπόριο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι

«ακόμα δε λειτουργεί ούτε το click away. Είναι πρόωρο να μιλάμε για click in shop, αν και είναι μια έξυπνη λύση, γιατί θα επιτρέψει λίγο την κινητικότητα μέσα στα μαγαζιά και όχι βέβαια στον ρυθμό που υπήρχε. Νομίζω όμως ότι πρέπει να γίνει αυτό, όταν έρθει η ώρα του. Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνει πρώτα το click away, να τρέξει και στη συνέχεια να πάμε σε πιο τολμηρά πράγματα».  

Μάλιστα ο καθηγητής Παθολογίας του Ιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας ζήτησε αντί για άνοιγμα σκληρότερο lockdown που θα προκαλέσει «σοκ και δέος» στους πολίτες, ενώ ζήτησε σκληρότερη επιτήρηση των μέτρων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Όπως είπε στο MEGA το πόσο σφοδρό θα είναι το τρίτο κύμα κορωνοϊού «θα εξαρτηθεί από τις συμπεριφορές, τα μέτρα που θα ληφθούν, την παγκόσμια κατάσταση και τη συμπεριφορά του ιού».

Τόνισε ότι «εάν η κατάσταση μείνει ως έχει και έχουμε αύξηση κρουσμάτων, μια παράταση του lockdown είναι προφανής». 

«Υπάρχει το σενάριο του πρώτου lockdown του Μαρτίου που πρέπει να τηρηθεί και αυτό είναι το στοίχημα. Γιατί και τώρα έχουμε μέτρα αλλά δεν τηρούνται. Στο πρώτο lockdown είχαμε σοκ και δέος» πρόσθεσε ο κ. Γώγος.

Κατά τον ίδιο «αν λήξει το lockdown υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί τα ίδια όπως και μετά το καλοκαίρι. Η βασική λύση είναι να τηρούνται τα μέτρα γιατί το lockdown δεν εξαφανίζει τον ιό». Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι «ελπίζουμε να μην χρειαστεί να τα κλείσουμε ξανά. Τα δημοτικά δεν επηρεάζουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

pronews.gr

Γώγος: Έρχεται τρίτο κύμα… Πιθανόν να

παραταθεί το lockdown.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιβολή αυστηρότερου lockdown, τύπου Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμονών Χαράλαμπος Γώγος.

 

 

«Αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει ή έχουμε αύξηση κρουσμάτων, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο του απαγορευτικού, του lockdown του Μαρτίου, το οποίο πρέπει να τηρηθεί.

Όπως είπε, το πόσο σφοδρό θα είναι το τρίτο κύμα κορονοϊού «θα εξαρτηθεί από τις συμπεριφορές, τα μέτρα που θα ληφθούν, την παγκόσμια κατάσταση και τη συμπεριφορά του ιού».

Παράλληλα τόνισε ότι «εάν η κατάσταση μείνει ως έχει και έχουμε αύξηση κρουσμάτων, μια παράταση του lockdown είναι προφανής».

Κατά τον ίδιο «αν λήξει το lockdown υπάρχει ο κίνδυνος να συμβεί τα ίδια όπως και μετά το καλοκαίρι. Η βασική λύση είναι να τηρούνται τα μέτρα γιατί το lockdown δεν εξαφανίζει τον ιό».

Όσον αφορά τα σχολεία είπε ότι «ελπίζουμε να μην χρειαστεί να τα κλείσουμε ξανά. Τα δημοτικά δεν επηρεάζουν τη διασπορά του ιού στην κοινότητα».

Για το click away σχολίασε ότι «ήταν έξυπνη λύση αλλά είδατε ότι και αυτό οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων».

«Ας τηρήσουμε τα μέτρα σε αυτό που ισχύει σήμερα, ας υπάρχει αυστηρότερη επιτήρηση για να αποφύγουμε ένα σκληρότερο lockdown» κατέληξε ο Χαράλαμπος Γώγος.

pentapostagma.gr

Share this post