« Εκεί να παραγγείλεις την αγιογράφηση της εικόνος του ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ την οποία θα την έχει συνέχεια μαζί σου, ακόμα και όταν πας μαζί με άλλους στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.»

« Εκεί να παραγγείλεις την αγιογράφηση της εικόνος του ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ την οποία θα την έχει συνέχεια μαζί σου, ακόμα και όταν πας μαζί με άλλους στην ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.»

Έλεγε ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ με τα κόλλυβα και τις ελεημοσύνες είναι σαν να δροσίζεις με πορτοκαλάδες τις δυσκολεμένες ψυχές και σαν να σου προσφέρουν δροσερές πορτοκαλάδες οι ψυχές που βρήκανε ΕΛΕΟΣ από το ΑΓΙΟ ΘΕΟ.

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Πρώτο Ψυχοσάββατο του εκκλησιαστικού έτους  6 Μαρτίου 2021.

Όταν η Θριαμβεύουσα Εκκλησία γίνεται ένα με την Στρατευόμενη και αντίστροφα και τα πάντα επικαλύπτονται από το ΘΕΙΟ ΕΛΕΟΣ.

Πρόσφατες ιστορίες από την έρημο του ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Α. « Βρέθηκε ένας προσκυνητής σε μια Καλύβι στο Περιβόλι της ΠΑΝΑΓΙΑΣ μας. Ο εκεί ηλικιωμένος γέροντας τον προσφώνησε με τον όνομα του ερχόμενο  από απόσταση δίχως να γνωρίζει ότι έρχεται προς αυτόν.

Μετά τις ευλογίες πήγε με τον ασκητή να προσκύνησει το μικρό εκκλησάκι της Καλύβης που στο παρελθόν λειτουργήθηκε από αγιασμένες ψυχές.

Εκεί σε ένα στασίδι διαμείφθηκε ο εξής διάλογος:

–        Παιδί μου ξέρεις τι είναι η  πιο σπουδαία στιγμή  στην ζωή του ανθρώπου;

–        Ποια είναι γέροντα;

–        Είναι όταν η ψυχή ελαφριά  ανεβαίνει στον Ουρανό και την υποδέχονται οι γνωστοί της.

–        Αν ήξερες τι χαρά γίνεται !!!

    Και τότε συνέβη το εξής θαυμαστό.

Ο Γέροντας ακούμπησε με το χέρι του τον προσκυνητή και δίχως να το καταλάβουν βρεθήκαν και οι δυο επάνω σε μια τέτοια στιγμή που οι ψυχές υποδέχονται πανηγυρικά τους κεκοιμημένους αδελφούς.

Αυτό έγινε αστραπιαία και αστραπιαία ξαναγύρισαν πίσω, αλλά η  πνευματική αυτή εμπειρία για τον προσκυνητή ήταν καθοριστική και τον αλλοίωσε  στην μετέπειτα διαδρομή του»

Β. «  ένας προσκυνητής είδε κατά όναρ κεκοιμημένο πρόσωπο να του λέει, μάλιστα υποδεικνύοντας του ακριβώς το σημείο:

-Τώρα που πας στο Περιβόλι της Παναγιάς μας, να πας στην Καλύβα που τιμάται στο Άγιο που φέρω το όνομα του.

– Εκεί να παραγγείλεις την αγιογράφηση της εικόνος του ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, την οποία θα την έχει συνέχεια μαζί σου, ακόμα και όταν πας μαζί με άλλους στην Κωνσταντινούπολη.

Ο προσκυνητής με χαρά πήγε στο Καλύβι αυτό για να παραγγείλει στον Γέροντα που βρισκόταν εκεί την εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του ΤΡΟΠΑΙΟΦΟΡΟΥ.

Αλλά απογοητεύθηκε σφόδρα γιατί ο Γέροντας της Καλύβης τον ρώτησε:

–        Πως παιδί μου σου ήρθε τέτοιο πράγμα , δες και μόνο σου ότι εδώ ούτε αγιογραφικό εργαστήριο έχουμε , ούτε κανείς ασχολείται με το εργόχειρο αυτό;

Ο Προσκυνητής έσκυψε το κεφάλι και φυσικά δεν τόλμησε να πει τι είδε και από πού έλαβε την παραγγελία, αλλά είπε μέσα του « κάποιο όνειρο ήταν» και το άφησε.

Την επόμενη χρονιά ξανα επισκέφτηκε την Καλύβι αυτήν και ο Γέροντας του σύστησε ένα νεο καλογεροπαίδι  που μόλις είχε έρθει και για το οποίο του είπε  ότι « βουτούσε μέσα στα χρώματα και τους λέρωνε τους πάγκους στην προσπάθεια του να μάθει μόνο του να αγιογραφεί»

Τότε του  προσκυνητή του πέρασε μια ιδέα από το μυαλό, αλλά κοντοστάθηκε για να μην ρεζιλευτεί πάλι.

Την μεθεπόμενη χρονιά ξαναπέρασε από την Καλύβι και βρήκε το καλογεροπαίδι να αγιογραφεί πάνω σε καμβάδες- σανίδες  με όλα τα σύνεργα .

Έκπληκτος ρώτησε τον Γέροντα, αν θα  μπορούσε  το καλογεροπαίδι του να αγιογραφήσει την εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ( όπως του παρήγγειλε  ο κεκοιμημένος συγγενής του)

Και τότε άκουσε από τον Γέροντα της Καλύβης:

–        Τι να σου πω παιδί μου, αυτό το καλογεροπαίδι από μόνο του έμαθε να αγιογραφεί και τώρα άλλοι Πατέρες από το Άγιο Όρος μας παραγγέλνουν αγιογραφίες για να κάνει .

–        Επειδή όμως εδώ έχουμε το εργόχειρο της Προσευχής και των Θείων Ακολουθιών δεν δεχόμαστε παραγγελίες με αμοιβή.

Ο προσκυνητής έσκυψε το κεφάλι του και υπενθύμισε στον Γέροντα πριν δυο χρόνια, όταν του παρήγγειλε την εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ δίχως να υπάρχει τότε κανένας στην Καλύβι του που να αγιογραφεί.

Φυσικά τώρα του εξομολογήθηκε, τι ακριβώς συνέβη και πως μια ψυχή συγγενούς του κεκοιμημένου του είπε:

« Εκεί να παραγγείλεις την αγιογράφηση της εικόνος του ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ την οποία θα την έχει συνέχεια μαζί σου, ακόμα και όταν πας μαζί με άλλους στην Κωνσταντινούπολη.»

Όπως μας είπαν η Εικόνα του ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ του Τροπαιοφόρου αγιογραφήθηκε από το καλογεροπαίδι αυτό που είλκε την καταγωγή του από την Ρωσία.

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

Στώμεν καλώς 

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Share this post