ΕΚΤΑΚΤΟ: Εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πώληση στην Ελλάδα 1200 μεταχειρισμένων Μ1117 ASV Guardian, αντί 85 εκ. ευρώ.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εγκρίθηκε από τις ΗΠΑ η πώληση στην Ελλάδα 1200 μεταχειρισμένων Μ1117 ASV Guardian, αντί 85 εκ. ευρώ.

Το Αμερικανικό Κονγκρέσο ενέκρινε την πώληση 1200 μεταχειρισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων 4Χ4 τύπου Μ1117 Guardian στην Ελλάδα, αντί περίπου 85 εκ. ευρώ (έχει γίνει η μετατροπή από δολάρια ΗΠΑ), ή κοντά στα 100 εκ. δολάρια ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει, πως η χώρα μας προμηθεύεται 1200 τεθωρακισμένα, σε εξαιρετική κατάσταση, με κόστος περίπου 71.000 ευρώ (!), ενώ η πραγματική τους αξία, ακόμη και μεταχειρισμένα είναι τουλάχιστον 500.000 ευρώ ανά όχημα. Στην τιμή αυτή (των 71.000) περιλαμβάνεται το όχημα χωρίς οπλισμό, αλλά με τους πυργίσκους, πράγμα που σημαίνει πως τα βομβιδοβόλα και τα πολυβόλα δεν είναι μέσα στην τιμή.

Σημειώνουμε πως το ΓΕΣ έχει ζητήσει τον οπλισμό σε διαφορετικό αίτημα, καθώς ήθελε μια καταρχήν έγκριση για τα οχήματα, με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος, και τα “παρελκόμενα” θα τον απασχολούσαν αργότερα, καθώς δεν είναι αδύνατον ο ΕΣ να βρει 1200 πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών, και άλλα 1200 των 7,62. Βέβαια, υπάρχει ένα θέμα με τα βομβιδοβόλα των 40 χιλιοστών, καθώς τα όπλα αυτά είναι ακριβά και ικανά, έτσι δύσκολα θα τα αποχωριστεί ο US Army. Σε κάθε περίπτωση, ο ΕΣ λαμβάνει μια ενίσχυση σε τεθωρακισμένα, που μπορούμε να την θεωρήσουμε “κοσμογονική”, καθώς τα M1117 μπορούν να καλύψουν πολλές και ποικίλες ανάγκες, και να ενισχύσουν μαζικά τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες μονάδες με πολύ περιορισμένο κόστος.

Σημειώνουμε πως τα οχήματα έχουν πολύ λίγα χρόνια σε υπηρεσία, ενώ έχουν φθαρεί ελάχιστα σε εμπόλεμες ζώνες, σε αντίθεση με πολλά άλλα οχήματα του Αμερικανικού Στρατού. To ενδιαφέρον είναι πως τα οχήματα προσφέρουν υψηλή προστασία απέναντι σε νάρκες αλλά και αντιαρματικά όπλα όπως τα RPG, ενώ τα μηχανολογικά τους μέρη μπορούν άνετα να βρεθούν στο ελεύθερο εμπόριο, με αποτέλεσμα την πολύ εύκολη συντήρησή τους.

Η κεραμική τους θωράκιση προέρχεται από την εταιρεία IBD Deisenroth Engineering, την τεχνολογία της οποίας κατέχει, και φυσικά έχει εξελίξει σε εκπληκτικά επίπεδα, η ελληνικότατη EODH. Συνεπώς, τα οχήματα μπορούν να είναι απολύτως “διαχειρίσιμα” σε επίπεδο συντήρησης, άρα θα μπορούν να επιτυγχάνουν υψηλές διαθεσιμότητες.

Από το τίμημα φαίνεται πως έχουμε μια επανάληψη της περίπτωσης των OH-58D Kiowa Warrior, όπου 70 ελικόπτερα αγοράστηκαν στην τιμή των 44 εκ. ευρώ. Μέσα στα χρήματα αυτά τελικά συμπεριλήφθηκαν τεράστιες ποσότητες ανταλλακτικών, όπως και όπλων ή φορέων όπλων. Κάτι τέτοιο θα γίνει και στην περίπτωση των M1117, αφού όπως φαίνεται, το ΓΕΣ τα καταφέρνει μια χαρά στα δύσκολα, και ειδικά στις διαπραγματεύσεις! Χωρίς να το έχουμε επιβεβαιώσει, δεν θεωρούμε καθόλου απίθανο να έχει βάλει το “χέρι” του και ο ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής, πρωτεργάτης της επιτυχία της παραχώρησης των OH-58D Kiowa Warrior.

Η έγκριση αυτή, δεν σημαίνει πως αύριο τα οχήματα φορτώνονται και έρχονται στην Ελλάδα. Πρέπει φυσικά να η προμήθεια, έστω και σε αυτή τη συμβολική τιμή, από το ΚΥΣΕΑ. Ελπίζουμε πως το ΓΕΣ θα καταφέρει να βρει τα χρήματα που απαιτούνται για την “αγορά” το συντομότερο δυνατόν, και να μην αφήσουμε να φύγει αυτή η ευκαιρία, όπως αφήσαμε το 2015 να φύγει η ευκαιρία των 40 μεταχειρισμένων MLRS (που βρεθήκαμε πολύ κοντά να τα παραλάβουμε, αφού ο ΕΣ είχε επιλέξει και τα οχήματα που τον ενδιέφεραν). Επίσης, θα ήταν χρήσιμο να μην αρχίσουν διάφορες φωνές περί “αχρηστίας” των Μ1117, όπως κάποτε είχαν ακουστεί για τα OH-58D. Όπως σε λίγους μήνες τα OH-58D θα είναι η δύναμη που μεταμορφώνει επιχειρησιακά την Αεροπορία Στρατού, ελπίζουμε και τα Μ1117 να είναι αυτά που θα μεταμορφώσουν τις τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις του ΕΣ.

Σε ότι αφορά το κόστος, υπενθυμίζουμε πως η Ελλάδα είναι επιλέξιμη χώρα για πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών σοβιετικών τεθωρακισμένων με αμερικανικά. Έτσι, προβλέπεται ποσό περίπου 25 εκ. δολαρίων, που μπορεί να αυξηθεί και στα 50 εκ. δολάρια. Αυτό σημαίνει πως το κόστος παραχώρησης 1200 οχημάτων μπορεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τα 100 εκ. δολάρια που ζητούν οι ΗΠΑ (σε πρώτη φάση). Ελπίζουμε σε άμεση αποδοχή της προσφοράς!

Στο τρέχον τεύχος μας  ΙΟΥΛΙΟΣ 2017 υπάρχει μια πολυσέλιδη πλήρης ανάλυση για τα M1117 και τα οφέλη της αξιοποίησης του ASV, ένας πλήρης Φάκελος,όπως μόνο η “Πτήση”  μπορεί να παρουσιάσει μακριά από fake news, εικασίες και σκοπιμότητες, για όσα θέλατε να μάθετε αλλά.. δεν ξέρατε που να ρωτήστε.

ptisidiastima.com

Share this post