ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Σίσι κήρυξε τον πόλεμο στους Τούρκους – Στέλνει ρωσικά τανκ στον Χαφτάρ!

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Σίσι κήρυξε τον πόλεμο στους Τούρκους – Στέλνει ρωσικά τανκ στον Χαφτάρ!

Δυναμική απάντηση στην πρόθεση της Τουρκίας να στείλει μισθοφόρους και Τούρκους κομάντος στην Λιβύη δίνει ο Αιγύπτιος πρόεδρος, με την αποστολή βαρέως οπλισμού για λογαριασμό του στρατηγού Χαφτάρ.

Αιγυπτιακές πηγές αποκάλυψαν ότι ο πρόεδρος Abdel Fattah Al-Sisi ενέκρινε την ανάπτυξη ρωσικής κατασκευής αρμάτων μάχης στη Λιβύη, για να στηρίξει τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατηγό Χαφτάρ και οι οποίες αυτήν την δεδομένη στιγμή πολεμούν στους δρόμους της Τρίπολης έναν ανελέητο αστικό πόλεμο με την άλλη πλευρά.

Τα αιγυπτιακά άρματα μάχης, πιθανότατα T-62, είναι παρόμοια με αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται από τις δυνάμεις του LNA.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν επίσης ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι συμφώνησαν με τον Χάφταρ ότι θα τους παρέχουν προσωρινά αυτά τα άρματα μάχης, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους παραδοθούν μετά το τέλος των εχθροπραξιώνκαι την επίτευξη των στόχων που είναι η συντριβή των φιλοτουρκικών δυνάμεων του Σαράτζ.

Αναφέρεται ότι η συμφωνία συνήφθη με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποφευχθεί παραβίαση του ψηφίσματος του ΟΗΕ που αφορά το εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε υποτίθεται και στα δύο μέρη της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η απόφαση του ΑΛ Σίσι ήρθε όταν το «Κάιρο αισθάνθηκε τις σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για άμεση στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη υπέρ του GNA”.

Michael Tanchum@michaeltanchum

EGYPT-LIBYA: “We will not allow anyone to control Libya … it is a matter of Egyptian national security.” – Egyptian President Abdel Fattah el-Sissi

https://www.voanews.com/middle-east/egypts-sissi-slams-attempts-control-libya 

Egypt’s Sissi Slams Attempts to ‘Control Libya’

  Egyptian President Abdel Fattah el-Sissi has warned against attempts “to control” neighboring Libya, state media reported Tuesday, as tensions grow over Turkey’s expanding ties with the Tripoli-b…

voanews.com

47 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Ο ίδιος τώρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι έστειλες πριν λίγα 24ωρα μήνυμα και στο Κατάρ.

«Επιβεβαιώνω ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο Αλ-Σίσι απαντώντας σε ερώτηση κατά τη σύνοδο για τη νεολαία στο θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας στην περιοχή Sharm el-Sheikh.

«Υπάρχουν προσπάθειες που υλοποιούνται και ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα επιτύχει», δήλωσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τέσσερις χώρες κατηγορούν το Κατάρ ότι υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στην Λιβύη χορηγώντας όπλα και χρήματα.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αιγύπτου τώρα, είναι σε πλήρη εγρήγορση για τις κινήσεις Τουρκίας και Κατάρ στην Λιβύη, ενώ παρακολουθούνται τα πάντα σε μεγάλη απόσταση από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Η Τουρκία έχει δηλώσει την άμεση πρόθεσή της (εφόσον της ζητηθεί) α αποστείλει βαρύ οπλισμό και στρατό στην λιβυκή επικράτεια, φέρνοντας σε μια τέτοια πιθανή περίπτωση για πρώτη φορά τουρκικές δυνάμεις στα δυτικά σύνορα με την Αίγυπτο.

Αυτό για την αιγυπτιακή πλευρά αποτελεί μέγα κίνδυνο λόγω των στενών σχέσεων του Ερντογάν με τους αδελφούς μουσουλμάνους στην Αίγυπτο, ενώ το καθεστώς Αλ Σίσι έχει στραμμένα τα μάτια του και σε πιθανές “εξεγέρσεις” στο εσωτερικό της χώρας.

Αυτό όμως που φοβούνται όμως πραγματικά οι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, είναι μια μελλοντική «μεταφορά» των Τζιχαντσιστών της Λιβύης σε αιγυπτιακό έδαφος με στόχο την πρόκληση χάους, για αυτό και στα δυτικά σύνορα εδώ και μερικούς μήνες έχουν αναπτύξει μια ολόκληρη τεθωρακισμένη στρατιά, που φυλάει αυτήν την τεράστια περιοχή με συνεχείς ένοπλες περιπολίες.

The Libya Observer

@Lyobserver

Egyptian President Abdel Fattah Al-Sisi has approved the deployment of Russian-made tanks to to support warlord Khalifa Haftar’s offensive on in response to ’s offer to send troops to back UN-recognized GNA, The Middle East Monitor reports.

Προβολή εικόνας στο Twitter
31 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ@pentapostagma

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Σίσι στέλνει ρωσικά τανκ στο Χαφτάρ! – «Χαστούκι» Αιγύπτου σε Τουρκία

Προβολή εικόνας στο Twitter
Δείτε άλλα Tweet του χρήστη ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ

onhellas.gr

Share this post