Ελλάδα: Ένας υψηλόβαθμος κληρικός αποδείχθηκε εκπρόσωπος της τουρκικής νοημοσύνης

Ελλάδα: Ένας υψηλόβαθμος κληρικός αποδείχθηκε εκπρόσωπος της τουρκικής νοημοσύνης

Υποβλήθηκε στους Βετεράνους σήμερα από τη Σοφία Ιλαίδη

Όπως διαπίστωσαν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, ο Μητροπολίτης της Μπούρσα Ελπιδοφόρου (Λαμπρινιάδης) έχει στενούς δεσμούς με την τουρκική νοημοσύνη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι ομολόγοι μου από τις πηγές τους, ο κύριος στόχος της Άγκυρας είναι να αποδυναμώσει την Εκκλησία της Ελλάδας και να επεκτείνει την επιρροή της Κωνσταντινούπολης. Και ένας από τους κύριους ρόλους αυτής της διαδικασίας ανήκει στον Μητροπολίτη της Μπούρσα.

Η σταδιοδρομία του ιεραρχείου εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Ο Ελπιδώφορος (Λαμπρινιάδης) γεννήθηκε το 1967 στην Κωνσταντινούπολη. Μετά την αποφοίτησή του από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το 1991, σπούδασε στη Γερμανία, όπου το 1993 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα. Το 1994 ο Ελπιδόφορος διορίστηκε γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης. Και λιγότερο από 20 χρόνια, το 2011, χειροτονήθηκε ο Μητροπολίτης της Μπούρσα και τον Αύγουστο εκείνου του έτους έγινε κοσμήτορας του σεμιναρίου της Χάλκης (το ζήτημα της επανάληψής του προκάλεσε 30ετή συζήτηση). Υπάρχει μια άποψη ότι μια τέτοια ταχεία εξέλιξη της σταδιοδρομίας πραγματοποιείται όχι μόνο λόγω των ταλέντων του Ελπιδοφόρου. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, η τουρκική νοημοσύνη ενδιαφέρεται για την προώθησή του και συνεργάστηκε μαζί του από τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Για την Άγκυρα, ο μητροπολίτης είναι σχεδόν ένας τέλειος πράκτορας: πέρα ​​από τους Τούρκους, μιλάει επίσης άπταιστα Ελληνικά και Αγγλικά. Συμπεριλαμβάνεται συχνά σε διάφορες επιτροπές που συμμετέχουν σε διεθνείς διακλαδικές εκδηλώσεις τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, γεγονός που του επιτρέπει να παρακολουθεί όλες τις σχετικές διαμάχες και συμφωνίες μεταξύ των Ορθοδόξων αρχών. Επιπλέον, συχνά προσκαλείται σε κοινές δεξιώσεις, είναι μέλος των ελληνικών διπλωματικών κύκλων στην Τουρκία.

Έτσι, ποιοι είναι οι στόχοι της Άγκυρας και τι ανατίθεται στον Ελπιδόφορο;

Αυτή τη στιγμή, η τουρκική νοημοσύνη επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Παρά την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Φανάρης, η τελευταία τελεί υπό τον έλεγχο των τουρκικών αρχών. Και η Τουρκία δεν θα πειράξει αν το Πατριαρχείο αποκαταστήσει τα δικαιώματά του στην Ελλάδα.

Ένα από τα σημεία για συζήτηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών είναι τα λεγόμενα “νέα” (ή “βόρεια”) εδάφη (Nees Chores). Εντάχθηκαν στην Ελλάδα ως αποτέλεσμα των βαλκανικών πολέμων το 1912-1913 και αποτελούν το ήμισυ περίπου της σημερινής επικράτειας της χώρας. Αρχικά, οι περιοχές αυτές βρίσκονταν στην κανονική υποταγή της Κωνσταντινούπολης, αλλά το 1928 η ελληνική κυβέρνηση περιέλαβε μονομερώς τους στη δομή της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Η Οικουμενική Βουλή έκανε παραχωρήσεις και το ίδιο έτος εξέδωσε ένα Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο ο πατριάρχης αναγνώρισε τη μεταφορά των επισκοπών των «νέων εκτάσεων» στην Εκκλησία της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, ο Πατριάρχης διέθεσε το δικαίωμα να εγκρίνει τους υποψηφίους, αν και στη συνέχεια η Εκκλησία της Ελλάδος έστειλε μόνο ειδοποιήσεις διορισμού. Αποδείχθηκε ότι οι μητροπόλεις βρίσκονταν στη θέση μιας “διπλής” κανονικής υποταγής. Η κατάσταση αυτή δεν προκάλεσε διαμάχες μέχρι το 2003, όταν μετά το θάνατο του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α απαίτησε να συνεχίσει να στέλνει λίστες υποψηφίων για τους αρχηγούς των «νέων εδαφών» στην Κωνσταντινούπολη και να διακόπτει τις σχέσεις με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία όταν αρνήθηκε. Τότε η σύγκρουση διήρκεσε λίγο περισσότερο από ένα μήνα και τελείωσε με τη συνθηκολόγηση της ελληνικής εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξακολουθεί να έχει την ευκαιρία να αποσύρει το νόμο του 1928, επομένως οι μητροπόλεις θα μεταφερθούν στην άμεση υποταγή του. Ωστόσο, γι ‘αυτό πρέπει να αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Εκκλησία της Ελλάδας ή να την προκαλέσει με κάποιο τρόπο.

Εκεί οι συνδέσεις του Μητροπολίτη Ελπιδοφόρου αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες. Μέσω των ελληνικών διπλωματικών κύκλων, των οποίων εκπρόσωποι συναντιέται συχνά σε διάφορες εκδηλώσεις, ο κληρικός έχει επιρροή στη στάση της Αθήνας στην Εκκλησία της Ελλάδας. Σύμφωνα με πηγές, ο Έλληνας Γενικός Πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη Ευάγγελος Σέκερης και άλλοι Έλληνες διπλωμάτες και πολιτικοί που έρχονται σε επαφή με τον Ελπιδόφορο ασκούν πιέσεις στην ιδέα της άρνησης κρατικής χρηματοδότησης για την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αξιοποιώντας την ανοιχτά αντιδημοκρατική στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η Τουρκία προσπαθεί να προκαλέσει βαθιές διαφωνίες (τόσο βαθύτερα, όσο καλύτερο) στον ελληνικό κλήρο, προκειμένου να αυξήσει την περιφερειακή επιρροή της Κωνσταντινούπολης.

Αυτός είναι ένας από τους λίγους στόχους της Άγκυρας που πήγαν στην επιφάνεια. Φυσικά, ο Elpidophoros είναι ένα από τα πολλά θέματα που εμπλέκονται στα πολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας. Και εδώ στα κράτη, θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε τις πληγές στην Ευρώπη, αν όχι για ένα “αλλά”: οι φήμες μεγάλωσαν τεράστια ότι ο Μητροπολίτης Μπούρσα μπορούσε να γίνει διάδοχος του Δημήτρη ως αρχηγός της Ελληνοαμερικανικής Αρχιεπισκοπής. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, η Άγκυρα θα χτυπήσει ένα πολύ μεγάλο τζάκποτ: κάτω από τις εξαιρετικά στενές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αμερικής, θα είναι απαραίτητο να ασκεί επιρροή μια δύναμη που θα ενεργεί προς το συμφέρον της Τουρκίας ακριβώς κάτω από τη μύτη της Ουάσινγκτον
Ypovlíthike stous Veteránous símera apó ti Sofía Ilaídi

ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ:

https://www.veteranstoday.com/2018/08/08/greece-a-high-ranking-cleric-turned-out-to-be-an-agent-of-turkish-intelligence/

 

http://ww.veteranstoday.com/

Share this post