Ενεργοποιημένος ο δυτικός Κορινθιακός – Λελογισμένη ανησυχία για τους σεισμούς στην περιοχή./”Άδειασε” η θάλασσα και στην μαρίνα της Πάτρας- ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ./Yποχώρηση της θάλασσας και στο λιμάνι Καλαμάτας (φωτο)./Κάτω Βασιλική: Υποχώρησε η θάλασσα εντυπωσιακές εικόνες – Τι λένε οι ψαράδες. Βίντεο./Φυσιολογικό φαινόμενο η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας.

Ενεργοποιημένος ο δυτικός Κορινθιακός – Λελογισμένη ανησυχία για τους σεισμούς στην περιοχή./”Άδειασε” η θάλασσα και στην μαρίνα της Πάτρας- ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ./Yποχώρηση της θάλασσας και στο λιμάνι Καλαμάτας (φωτο)./Κάτω Βασιλική: Υποχώρησε η θάλασσα εντυπωσιακές εικόνες – Τι λένε οι ψαράδες. Βίντεο./Φυσιολογικό φαινόμενο η υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας.

Τι λέει ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Θύμιος Σώκος.

Σε διέργεση βρίσκεται το τελευταίο δίμηνο ο δυτικός Κορινθιακός, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης αποκάλυψε πρόσφατα ότι έχουν γίνει 1.800 μικροδονήσεις στην περιοχή.

Τελευταία επίσκεψη του εγκέλαδου από τη συγκεκριμένη περιοχή, αυτή τα ξημερώματα της Δευτέρας με 4 Ρίχτερ.

Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του Καθηγητή Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας Θύμιο Σώκο στην εφημερίδα Πελοπόννησο οφείλουμε να κινούμαστε και να αντιδρούμε στα όρια μιας «λελογισμένης ανησυχίας».

Ο κ. Σώκος επισήμανε: «Όντως ο δυτικός Κορινθιακός βρίσκεται σε μια διέγερση, αλλά το γεγονός δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην και πολλά πράγματα. Ζούμε σε μια σεισμογενή περιοχή και οι σεισμοί δεν είναι σαν τις καταιγίδες που ξέρουμε ότι έρχονται συνήθως τον χειμώνα. Ο σεισμός έρχεται ως απρόσκλητος επισκέπτης. Οι τελευταίες αλλεπάλληλες, μικρού μεγέθους, δονήσεις δείχνουν ότι το φαινόμενο εκτονώνεται, αλλά δεν σημαίνει και κάτι το σίγουρο αυτή η διατύπωσή μου…».

“Άδειασε” η θάλασσα και στην μαρίνα της Πάτρας-

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ.

Πανελλαδικό το φαινόμενο.


 Και στην Πάτρα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα το φαινόμενο της «εξαφάνισης» των νερών της θάλασσας, ένα εντυπωσιακό φαινόμενο που έχει καταγραφεί σε πολλές περιοχές της χώρας.

Έκπληκτοι συμπολίτες είδαν τα νερά στον κυματοθραύστη της μαρίνας της Πάτρας να έχουν υποχωρήσει σημαντικά. Το άδειασμα της θάλασσα αποδίδεται από τους ειδικούς σε άμπωτη που προκάλεσε σύνοδος πλανητών.

ΔΕΙΤΕ το ΒΙΝΤΕΟ που εξασφάλισε το thebest.gr: 

Yποχώρηση της θάλασσας και στο λιμάνι

Καλαμάτας (φωτο).

 

Ασυνήθιστες εικόνες με υποχώρηση της θάλασσας παρατηρούνται σε διάφορες περιοχές τις χώρας, όπως στο Γύθειο, στο Θερμαϊκό, τη Ναυπακτία, αλλά και την Αττική. Οι ειδικοί εξηγούν ότι το φαινόμενο δεν έχει καμία σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Υποχώρηση της στάθμης φάνηκε, και στην Καλαμάτα και ειδικότερα στο λιμάνι της Καλαμάτας, κάτι που εύκολα κάποιος μπορεί να δει στα πέριξ του και ειδικότερα στον αντιβραχίονα μπροστά στην Ψαροπούλα, όπου βράχια που συνήθως είναι καλυμμένα με νερό τώρα είναι εκτός αυτού.

Φωτο: tharrosnews

 

Κάτω Βασιλική: Υποχώρησε η θάλασσα εντυπωσιακές εικόνες – Τι

λένε οι ψαράδες. Βίντεο.

Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του Nafpaktianews.gr στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας. Οι εικόνες που βλέπετε δεν είναι πρωτόγνωρες συμβαίνει όπως είπε ο Γιάννης Γιαννόπουλος ψαράς της περιοχής κάθε χρόνο ,μόνο που φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο. Αν και σήμερα στην περιοχή είχαμε ισχυρούς ανέμους και τα κύμματα έβγαιναν μέχρι έξω το φαινόμενο είναι ορατό.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΗΣ

ΘΑΛΑΣΣΑΣ.

ΑΘΗΝΑ

Ως ένα φυσιολογικό φαινόμενο, καθόλου πρωτόγνωρο, το οποίο μπορεί να αποδοθεί τόσο σε μετεωρολογικά όσο και αστρονομικά αίτια περιγράφουν οι ειδικοί την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, «από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση». Είναι ένα φαινόμενο, προσθέτει, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές. «Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης» αναφέρει.
Ειδικότερα, τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας.
«Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας, ένα μιλιαμπέρ πίεσης κατεβάζει κατά περίπου ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, κάτι που σημαίνει πως σε ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών τα υψηλά βαρομετρικά μειώνουν τη στάθμη κατά δέκα περίπου εκατοστά», σημειώνει ο κ. Καψιμάλης. «Αν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να ωθούν τις θαλάσσιες μάζες από τη μία περιοχή στην άλλη ώστε να έχουμε και από αυτήν την αιτία μείωση της στάθμης, τότε θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται το υπόλοιπο της μείωσης».
Οι σχετικές μετρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων, ωστόσο, έχει δείξει πως πιθανότατα πρόκειται για μετακινήσεις θαλάσσιων μαζών από τον χώρο της βορειοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου προς νότια και δυτική Μεσόγειο. «Πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο, διάρκειας συνήθως 30 έως 45 ημερών, μέχρις ότου επανέλθει η στάθμη στο συνηθισμένο της ύψος», σημειώνει.
ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
Σύμφωνα με τον κ. Καψιμάλη, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις κατασκευές. Ο ίδιος αποκλείει οποιονδήποτε συσχετισμό με την κλιματική αλλαγή: «Αναμένουμε προς το τέλος του αιώνα να ανεβεί η στάθμη της θάλασσας κατά 60 με 70 πόντους, αλλά δεν είναι αυτή η περίπτωση», τονίζει. Εξίσου κατηγορηματικός είναι και αναφορικά με τη συσχέτιση με γεωλογικά φαινόμενα.
Το σημερινό φαινόμενο εξάλλου είχε παρατηρηθεί και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν και η στάθμη της θάλασσας είχε κατεβεί ακόμη περισσότερο.
Στο πρόσφατο παρελθόν παραπέμπει και ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς: «Είναι κάποιες περιοχές που παρουσιάζουν τέτοιες ευαισθησίες. Αρκεί μια αναζήτηση στο διαδίκτυο για να βρει κανείς βίντεο από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Είναι φαινόμενα που παρατηρούνται πριν από τις ισημερίες. Παίζουν ρόλο, βέβαια, οι ατμοσφαιρικές πιέσεις, αλλά και η έλξη που ασκείται ανάμεσα στη Γη, τη Σελήνη και τον Ηλιο. Οι παλίρροιες γενικά είναι της τάξης των 30 με 40 εκατοστών στη χώρα μας. Αλλού είναι πιο έντονες. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που παίζουν ρόλο και κατευθύνουν τις ωκεάνιες πλημμύρες».

eleftheria.gr

Share this post