Ενημέρωση για το ηφαίστειο Λα Πάλμα: Η μεγαλύτερη έκρηξη στο νησί εδώ και 340 χρόνια, ο πρώτος νεκρός,…

Ενημέρωση για το ηφαίστειο Λα Πάλμα: Η μεγαλύτερη έκρηξη στο νησί εδώ και 340 χρόνια, ο πρώτος νεκρός,…

Eruption La Palma on November 14, 2021. via IGN

…. ενισχυμένη σεισμική δραστηριότητα, το νέο δέλτα λάβας μεγαλώνει σταθερά

Η έκρηξη στη La Palma ξεκίνησε πριν από 56 ημέρες και δεν διαφαίνεται τέλος! Η έκρηξη του 2021 γίνεται η μεγαλύτερη στο νησί από την έκρηξη του El Charco το 1712. Αυτό είναι ένα εκπληκτικό χρονικό διάστημα 343 ετών! Και μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει τα ρεκόρ του San Antonio το 1678 (66 ημέρες), του Tigalate το 1646 (82 ημέρες) και του Tehuya το 1585 (84 ημέρες).

 

Σχεδόν δύο μήνες μετά την έναρξη της έκρηξής του, το ηφαίστειο Cumbre Vieja στη La Palma έχει θρηνήσει το πρώτο του θύμα. Σύμφωνα με αναφορές του ισπανικού ειδησεογραφικού δικτύου EFE, ένας 70χρονος άνδρας σκοτώθηκε ενώ εργαζόταν ως εθελοντής για τον καθαρισμό της ηφαιστειακής τέφρας, όταν κατέρρευσε η στέγη του σπιτιού του στη γειτονιά Corazoncillo την Παρασκευή. Εν τω μεταξύ, η απομάκρυνση της τέφρας συνεχίζεται εν αναμονή της βροχής!

 

Πολλοί ήλπιζαν ότι η έκρηξη του Cumbre Vieja είχε αρχίσει να επιβραδύνεται, αλλά ένας σεισμός μεγέθους 5,0 βαθμών το Σάββατο και αρκετές μικρότερες δονήσεις δείχνουν ότι το ηφαίστειο παραμένει πολύ ενεργό. Σήμερα, ένας σεισμός M4,7 χτύπησε σε βάθος 37 χιλιομέτρων κάτω από τη Villa de Mazo, στην ίδια θέση με τον χθεσινό σεισμό.

Earthquakes La Palma eruption on November 14 2021. Picture via IGN

Επιπλέον, νέες δορυφορικές εικόνες από το Copernicus δείχνουν ότι το νέο δέλτα λάβας που σχηματίστηκε κοντά στο δημοφιλές σημείο σέρφινγκ της παραλίας Los Guirres και τροφοδοτείται από δύο ροές λάβας, έχει πλέον ενωθεί με το παλιό, σχηματίζοντας ένα γιγαντιαίο δέλτα έκτασης άνω των 38,8 εκταρίων (95,9 στρεμμάτων).

 

Το παρακάτω βίντεο δείχνει ξεκάθαρα ότι το νέο νησί τροφοδοτείται από 2 χαρακτηριστικές ροές λάβας.

 

Το σύννεφο του ηφαιστείου

 

Και το δέλτα που δημιουργήθηκε από τη λάβα, από τη θάλασσα:

 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η λάβα έθαψε 5,5 εκτάρια γης περισσότερο τις τελευταίες 36 ώρες και κατέστρεψε δύο ακόμη κτίρια, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 2.618. Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν έχει επιβραδυνθεί ή ίσως και να έχει αυξηθεί κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου!

 

Σύμφωνα με ενημέρωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Ισπανίας νωρίς το πρωί της Κυριακής, η λάβα που ρέει από το ηφαίστειο Cumbre Vieja που εκρήγνυται καλύπτει πλέον έκταση 1.018,67 εκταρίων.

 

Το ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναπτύξει δύο σεισμόμετρα στο βυθό της θάλασσας στο περιβάλλον του ηφαιστείου Cumbre Vieja, προκειμένου να παρακολουθεί καλύτερα τα σήματα των σεισμών.

 

Εν τω μεταξύ, πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν λάβει καμία οικονομική βοήθεια μέχρι στιγμής… Πιθανώς επειδή η διανομή της ήταν υπερβολικά γραφειοκρατική μέχρι τώρα. Δεν θα μείνουν πολλά κονδύλια για τους κατοίκους των νησιών! Η φυσική καταστροφή θα μετατραπεί σε κοινωνική κατάρρευση!

strangesounds.org

Share this post