Εντείνεται η ρώσικη επέμβαση στα Βαλκάνια. Η Ελλάς προ νέων καταστάσεων

Εντείνεται η ρώσικη επέμβαση στα Βαλκάνια. Η Ελλάς προ νέων καταστάσεων

Γράφει ο Χρήστος Μαντζιάρης

Η εμπλοκή της Ρωσίας στα Βαλκάνια και η δημιουργία καταστάσεων, μέχρι και πολεμικών, μέσω της Σερβίας, αποκτά πλέον εντεινόμενο ρυθμό. Αυτή την στιγμή ιδρύονται ρωσικές εταιρείες στην Σερβία με οργιώδη ρυθμό. Ρωσικές ιδιωτικές εταιρείες μεν, κρίσιμων στρατιωτικών τομέων δε. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάς θα επηρεασθεί άμεσα, ενώ την ίδια ώρα η Κυβέρνησή της ασχολείται με τον σκληρό ψυχολογικό πόλεμο που ασκεί στους Έλληνες και τον ονομάζει Κυβερνητικό έργο στα πλαίσια της δημοκρατίας. Ασχέτως του μεγέθους και του επιπέδου επεμβάσεως της Ρωσίας στα Βαλκάνια ήδη διαφαίνεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περιέλθει, εκ των γεγονότων, σε κατάσταση ανυπαρξίας και πλέον η Γερμανία θα μας πει «αουφίντερζεν».

Τα γεγονότα που μας ενδιαφέρουν ξεκινάνε με την έναρξη του πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας. Μετά την έναρξη του πολέμου στην ρωσική γη της Ουκρανίας, κ’ επειδή η κακορίζικη και φτωχή από συμμάχους και πρώτες ύλες Ευρώπη έλαβε ανούσια μέτρα εναντίον της Ρωσίας αυτο-οδηγούμενη γι άλλη μια φορά στην «κρεμάλα» ως θύμα διαρκείας, η Ρωσία άρχισε να μεταφέρει κεφάλαια και να ιδρύει ταχύτατα εταιρείες στην Σερβία. Εταιρείες που «συμπτωματικά» μπορούν να φανούν χρήσιμες και σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Είναι αδιευκρίνιστες, πόσες είναι, μέχρι τώρα οι ρωσικές εταιρείες και σε ποιόν πραγματικά ανήκουν. Αλλά ακόμη κ’ έτσι, οι πολλές επισήμως ρωσικές εταιρείες στην Σερβία αυξάνονται ραγδαίως, θυγατρικές των οποίων άρχισαν ήδη να δραστηριοποιούνται στο Μαυροβούνιο και στα Σκόπια. Αυτήν την στιγμή, επισήμως, στην Βόρειο Μακεδονία, ή πιο Βόρειο Ελλάδα, λειτουργούν επισήμως 84 ρωσικές εταιρείες.

Παράλληλα η Σερβία, με την άδεια της Ρωσίας φυσικά, ανακοίνωσε ότι θα δίδει ρωσικό φυσικό αέριο στους «αδελφούς τους σκοπιανούς» (αλλιώς τους χαρακτήρισε), η οποία το αγοράζει από την Ρωσία με έκπτωση 90%! Επιπλέον η Ελλάς ήδη εξάγει καύσιμες ύλες στο κρατίδιο των Σκοπίων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα το κράτος αυτό να φαντάζει ως το πλέον ασφαλές, μετά την Σερβία, σε ενεργειακά αποθέματα στην Νότιο Ευρώπη! Οποιαδήποτε σύγκριση ακόμη και με τέτοιες χώρες είναι δραματικά εις βάρος μας διότι στην εδώ Κυβέρνηση «τρεις λαλούν και δυό χορεύουν».
Στην Σερβία, σύμφωνα με στοιχεία του FOCUS, ιδρύονται από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και μετά, περίπου 10 ρωσικές εταιρείες την ημέρα, και συνολικά μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί στην Σερβία 300 περίπου ρώσικες εταιρείες. Υπάρχουν υποψίες ότι εταιρείες που δεν φαίνονται ρωσικές, ν’ ανήκουν κρυφά σε ρώσους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο στις 25 Μαρτίου, σε μία μόνο ημέρα δηλαδή, ιδρύθηκαν 50 ρωσικές εταιρείες στο Βελιγράδι. Οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών. Ο καθένας καταλαβαίνει την σημασία των εταιρειών αυτών στους ενδεχομένους προπολεμικούς σχεδιασμούς.

Η δραστηριοποίηση των ρωσικών αυτών εταιρειών είχε σαν άμεσο αποτέλεσμα την εγκατάσταση 10.000 νέων ειδικευμένων ρώσων εργαζομένων. Είναι εμφανής η οικονομική ανάπτυξη της Σερβίας, ειδικά στις οικοδομικές κατασκευές, καθόσον όπως είναι φυσικό, προσλαμβάνονται και πολλοί σέρβοι εργαζόμενοι. Εν καιρώ πολέμου η Σερβία αναπτύσσεται.
Ο κυριότερος λόγος για τον οποίο εγκαθίστανται ρωσικές εταιρείες στην Σερβία είναι το φιλικό περιβάλλον, όπως λέγεται. Το περιβάλλον όντως είναι φιλικό τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε λαϊκό επίπεδο.

Δεν είναι αυτός όμως ο κύριος λόγος. Ο κυριότερος λόγος είναι η στρατηγική θέση της Σερβίας στα Βαλκάνια και στο ότι φρόντισε από πριν η Ρωσία να διατηρήσει την Σερβία ως ασφαλή σύμμαχός της, βοηθώντας την σκανδαλωδώς, (κάτι που ποτέ δεν έπραξαν οι «σύμμαχοί» μας για την Ελλάδα μας) και αναβαθμίζοντας τον ρόλο της στην περιοχή. Όμως και η Σερβία δεν ξέχασε τι πέρασε από τους Γερμανούς και Νατοϊκούς πολεμοχαρείς δημοκράτες που την έκαψαν 2 φορές σε 60 χρόνια.

Άλλοι λόγοι για τους οποίους προτιμάται η Σερβία, πέραν των προαναφερομένων, είναι οι υπάρχουσες απρόσκοπτες απ’ ευθείας αεροπορικές πτήσεις, η κυριλλική γραφή, η ορθοδοξία των χωρών αυτών που εμμένει στο εορτολόγιο σύμφωνα με το παλαιό λεγόμενο ημερολόγιο και η μεγάλη αλλά και δραστήρια διασπορά των σέρβων σε πολλές σημαντικές χώρες του κόσμου.

Η Ρωσία με την επιχειρηματική της εισβολή στην Σερβία, ήδη έχει δείξει τις βλέψεις της σε Τουρκία, Αίγυπτο, Μαυροβούνιο και στην πρεσπική Βόρειο Μακεδονία, σύμφωνα με την ονομασία που της έδωσαν τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Και ήδη οι ρωσικές εταιρείες της Σερβίας άρχισαν τις δραστηριότητές τους σε Ποντγκόριτσα και Σκόπια. Στα δε Σκόπια υπήρξε μια επιχειρηματική «έκπληξη». Εκεί, οι τηλεπικοινωνίες ανήκουν σε γερμανική πολυεθνική. Η εταιρεία αυτή, η T-com, όταν αγόρασε τον ΟΤΕ και τον μετάλλαξε σε COSMOTE, διότι στην λέξη «ΟΤΕ» δεν φαινόντουσαν λατινικά γράμματα, μοιραία περιήλθε στην κατοχή της και η Cosmote των Σκοπίων, που ήταν τότε Νο 1.

Την έκλεισε και έτσι η Γερμανία απέκτησε το μονοπώλιο των τηλεπικοινωνιών των Σκοπίων. Τώρα εισέβαλε στα Σκόπια η σερβική εταιρεία τηλεπικοινωνιών η MTEL Serbia. Ως γνωστόν ο έλεγχος των τηλεπικοινωνιών μιας χώρας ή τμήματος αυτών αποτελεί ισχυρό παράγοντα ισχύος σε έναν πόλεμο ή και είναι πολλαπλασιαστής ισχύος. Η σερβική εταιρεία ενδεχομένως να έχει ιδρυθεί με ρωσικά κεφάλαια διότι το μέγεθος της επενδύσεως και ο χρόνος που πραγματοποιείται η επέκτασή της δημιουργούν πολλές υποψίες. Ποιος όμως νοιάζεται για την οικονομική ανάπτυξη της εταιρείας όταν άλλος είναι ο σκοπός της;

Από στρατηγικής απόψεως, μέσω των εταιρειών η Ρωσία επιχειρεί προπολεμική έξοδο στην προς Δυσμάς Αδριατική Θάλασσα, μέσω Μαυροβουνίου, καθόσον οι αμερικανοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές έχουν αποκλείσει την Σερβία από θάλασσα, και την εκδίωξη της Γερμανίας από τα Βαλκάνια προσεγγίζοντας στο Αιγαίον Πέλαγος, παρακάμπτοντας την Τουρκία, αχρηστεύοντας έτσι την αξία των στενών του Βοσπόρου και Ελλησπόντου. Η δε Βοσνία μέλλει να χρησιμοποιηθεί ως αντιπερισπασμός στην αστεία πολεμική και ενεργειακή ισχύ της Γερμανίας. Η Βοσνία διατηρείται ακόμη επειδή το θέλει η Σερβία, άρα η Ρωσία. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος συνεχίζεται κανονικότατα.

Η Ελλάς τώρα. Η Ελλάς πάλι στην απομόνωση και σε όλο και δεινότερη θέση. Είναι σε δεινή σχέση διότι δεν έχει αληθινούς συμμάχους, οι ηγέτες της διορίζονται από τους δήθεν συμμάχους της κατόπιν οδηγιών (sic) του ιουδαϊκού κατεστημένου. Η Ελλάς ήδη περικυκλωμένη από την Τουρκία και τους δορυφόρους της και τώρα μπαίνει στον ίδιο χώρο και η Ρωσία. Η περιπλοκή των καταστάσεων διαμορφώνεται τοιουτοτρόπως ώστε το «ελληνικό πρόβλημα» να δύναται να λυθεί μόνο με τα όπλα. Και ενώ η Ελλάς θα έπρεπε να προετοιμάζεται για τα χειρότερα η Κυβέρνηση την αφοπλίζει ύπουλα για να καταστεί εύκολο θύμα. Ο εδώ πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία. Αυτό το είχε πει και η Θεοδώρα, της ιδίας οικογενείας, στην οποία πρέπει κάποιος να της πει επιτέλους αυτό που είπε στην ταινία «Μια τρελή – τρελή οικογένεια» ο Αλεξανδράκης στην Αρώνη, «Πασταφλώρα σκάσε».

Γιατί να είμαστε σε πόλεμο ενώ θα μπορούσαμε να επωφεληθούμε; Ενώ, τα γεγονότα τριγύρω μας βαίνουν δεινούμενα, η ηγεσία διατείνεται ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος και τώρα φταίει ο Πούτιν. Η έντονη δραστηριοποίηση των ρώσων και η κάθοδος τόσων ρώσων στην Σερβία δεν είναι για καλό. Ο χρόνος για την Ελλάδα τελειώνει. Η Τουρκία ήδη σχεδόν μας έχει περικυκλώσει και η Ρωσία στοχεύει τα Βαλκάνια μετά την Ουκρανία.

O ελληνικός λαός πρέπει να εμπεδώσει το ότι είναι μόνος του και να οργανωθεί διότι το μέγεθος της αδράνειάς του θα είναι ανάλογο του αίματος που θα χύσει.

Χρήστος Μαντζιάρης

Share this post