Εξελίξεις στη «γειτονιά» μας: Το ΝΑΤΟ καλεί την Τουρκία να διαλέξει πλευρά απέναντι στην «ρωσική απειλή» (ΧΑΡΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ)

Εξελίξεις στη «γειτονιά» μας: Το ΝΑΤΟ καλεί την Τουρκία να διαλέξει πλευρά απέναντι στην «ρωσική απειλή» (ΧΑΡΤΗΣ-ΒΙΝΤΕΟ)
Η Άγκυρα «ακροβατεί» επικίνδυνα ανάμεσα σε Ρωσία και Δύση.
του Άρη Δημόπουλου

Μάλιστα με την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 αλλά και την κατασκευή ενός αμιγώς ρωσικού πυρηνικού σταθμού στο έδαφός της, η Τουρκία «χοντραίνει» το παιχνίδι των εξοπλισμών και δίνει πολλά δικαιώματα στο Κρεμλίνο.

Η διαφαινόμενη κόντρα της Άγκυρας με πολλούς δυτικούς ηγέτες σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την στροφή στην «ρωσική αρκούδα», μιας και το μουσουλμανικό κράτος εξακολουθεί να βρίσκεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» στην ρωσο-τουρκική συνεργασία καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι πιέζουν την Άγκυρα να λάβει επιτέλους μία ξεκάθαρη στάση.

Με την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ να πλησιάζει, η απόφαση-ορόσημο της Τουρκίας έχει «ονοματεπώνυμο» και λέγεται «αντιπυραυλική ασπίδα».

Διαβάζουμε χαρακτηριστικά σε σημερινό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ:

«Το μήνυμα προς την Τουρκία (…) είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε με αυτά τα σχέδια αντίδρασης και δεν μπορεί να τα προσκόπτει διότι έχει δικά της ζητήματα», είπε Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ Έσπερ εν πτήσει προς το Λονδίνο.

«Η ενότητα της συμμαχίας, η ετοιμότητα της συμμαχίας σημαίνει ότι επικεντρώνεσαι στα ευρύτερα ζητήματα — και το μεγαλύτερο ζήτημα είναι η ετοιμότητα της συμμαχίας [του NATO]. Δεν είναι όλοι διατεθειμένοι να συμμεριστούν τη δική της ατζέντα [της Τουρκίας].

Δεν βλέπουν όλοι τις απειλές που βλέπει εκείνη».

Οι πρεσβευτές στο NATO χρειάζονται την έγκριση των 29 κυβερνήσεων για να εγκρίνουν την εφαρμογή των σχεδιασμών για την ενίσχυση της άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας έναντι της Ρωσίας.

Εν ολίγοις οι νατοϊκοί σύμμαχοι του Ερντογάν τον πιέζουν να συμφωνήσει ενδεχομένως σε μία ενίσχυση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Βαλτικής, με την παράλληλη ανάπτυξη ακόμη περισσότερων δυτικών στρατευμάτων στα ρωσικά σύνορα.

Τον καλούν επομένως να συμφωνήσει σε λήψη περαιτέρω στρατιωτικών μέτρων κατά μίας υπερδύναμης που μόλις του παρέδωσε ένα από τα πλέον αξιόμαχα πυραυλικά συστήματα (S-400)!

Η στάση της Τουρκίας τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα κρίνει πολλά μιας και τα περιθώρια στενεύουν.

Θυμίζουμε τι γράψαμε μόλις χθες σε πρότερο άρθρο μας σχετικά με την «λυκοφιλία» Ρωσίας-Τουρκίας:

«Η Μόσχα παρακολουθεί τις κινήσεις του Ερντογάν. Θα δούμε με ποιο τρόπο θα απαντήσει στην πρόκληση. Αν ο Ερντογάν κάνει την λάθος κίνηση για δεύτερη φορά, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες!!!! H Τουρκία γυρνάει την πλάτη της, στην Ρωσία;»

Όσο για το πόσο σοβαρά λαμβάνει η «ρωσική αρκούδα» τα πολύχρονα σχέδια του ΝΑΤΟ στα δυτικά της σύνορα, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στον παρακάτω χάρτη αλλά και τα βίντεο:

(contropiano.org)

(φωτο:pexels)

https://www.el.gr/

Share this post