Εξωφρενική πρόταση για την Κρήτη: Ζητούν την κατασκευή τεράστιου στρατοπέδου συγκέντρωσης

Εξωφρενική πρόταση για την Κρήτη: Ζητούν την κατασκευή τεράστιου στρατοπέδου συγκέντρωσης

Θέλουν να βάλουν εκεί τους «μετανάστες» και να μην κάνει η Ελλάδα πλωτό φράχτη στο Αιγαίο, στον οποίο αντιδρά και η Τουρκία…

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, βρέθηκε στην Γερμανία, όπου άκουσε αρνητικά σχόλια για τον πλωτό φράχτη που ετοιμάζει η Ελλάδα για να ανακόψει τις ροές της παράνομης μετανάστευσης.

Εκτός των άλλων άκουσε και την εξωφρενική πρόταση γερμανού υπουργού, η οποία εκφράζει και το κόμμα «AfD» στην Γερμανία, στην Κρήτη να γίνει ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης και να μεταφερθούν εκεί όλοι οι παράνομοι μετανάστες.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε ότι δεν είναι αποδεκτό να εξελιχθεί ένα ελληνικό νησί σε απέραντο hot spot».

Αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε για το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης, όπως είπε, διαπίστωσε μεν ότι το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην γερμανική ατζέντα, αλλά και ότι δεν υπάρχει ακριβής αντίληψη για τι ακριβώς συνεπάγεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο ή το πώς διαχειρίζεται η Τουρκία τις προσφυγικές ροές και τους διακινητές ανθρώπων. Ταυτόχρονα, ενημερώθηκε για τις διαφορετικές απόψεις για το θέμα στα γερμανικά κόμματα.

Ενδεικτική ήταν η αναφορά του υπουργού στις θέσεις της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD), η οποία πρότεινε την συγκέντρωση των μεταναστών και των προσφύγων στην Κρήτη. «Εξήγησα ότι δεν είναι αποδεκτό να εξελιχθεί ένα ελληνικό νησί σε απέραντο hot spot», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, επαναλαμβάνοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να επιτρέπει να εκβιάζεται από την Τουρκία. Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει να ανοίξει τα δικά της βόρεια και δυτικά σύνορα – αντιθέτως, εννοεί να τα προστατεύει. «Δεν θέλουμε από κυρίαρχη χώρα να μετατραπούμε σε χώρα-τράνζιτ», είπε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι οι συνομιλητές του έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την τοποθέτηση πλωτού συστήματος προστασίας με σκοπό την ανακοπή της ανεξέλεγκτη ροής μεταναστών από την Τουρκία. Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα της δημιουργίας κέντρων κλειστού τύπου, όπου θα φιλοξενούνται παράνομοι μετανάστες οι οποίοι πρόκειται να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσης ή τράνζιτ.

Σε αυτό το σημείο ο αν. υπ. Εξωτερικών ζήτησε την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την σύναψη συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης για την επιστροφή μεταναστών και προσφύγων και κάλεσε τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο που είχε παρουσιάσει ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το γεγονός ότι το σχέδιο προβλέπει συμμετοχή στην κατανομή προσφύγων εντός ΕΕ μόνο των «προθύμων» κρατών – μελών, όχι όλων.

Με την ευκαιρία της συνάντησής του με τον Μίχαελ Ροτ, ο κ. Βαρβιτσιώτης εξέφρασε την δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την μη πρόσκλησή της στην Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη την 20ή Ιανουαρίου και τόνισε για μία ακόμη φορά ότι «λύση στο λιβυκό ζήτημα, η οποία δεν θα οδηγεί στην ακύρωση των παράνομων τουρκολιβυκών μνημονίων, δεν θα γίνει αποδεκτή».

ΦΩΤΟ eurokinissi

el.gr

Share this post