Επίθεση του ΕΣΡ κατά του Γ. Τράγκα, μέσω της τρομοκράτησης των ανεξάρτητων ΜΜΕ

Επίθεση του ΕΣΡ κατά του Γ. Τράγκα, μέσω της τρομοκράτησης των ανεξάρτητων ΜΜΕ

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), λειτουργώντας σαν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης, αποφάσισε να τρομοκρατήσει όσα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοσταθμούς και ιστοσελίδες, «τολμούν» ακόμη να αναμεταδίδουν ή να προβάλλουν εκπομπές του Γιώργου Τράγκα. Δεν αρκεί στους κυβερνώντες το ότι κατάφεραν να αποκλείσουν τον γνωστό δημοσιογράφο από όλα τα πανελλαδικής εμβέλειας μαζικά μέσα ενημέρωσης, δεν τους αρκεί το ότι κατάφεραν να τον «απομονώσουν» ώστε να εκπέμπει μόνο μέσω του διαδικτύου, δεν αρκούνται στις απόπειρές τους να τον φθείρουν ως δημοσιογράφο και ως επικεφαλής πολιτικού κινήματος, προκειμένου να μειώσουν την επιρροή των καταγγελιών του στην κοινή γνώμη. Τώρα ασκούν πολιτικές εκφοβισμού και σ’ εκείνα τα μαζικά μέσα πληροφόρησης που συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί του.

Στην εποχή της χούντας των συνταγματαρχών, οι εκδότες συμμορφώνονταν μέσω της απειλής της σύλληψης ή της κλήτευσης «δι’ υπόθεσίν τους» στους προθάλαμους του ΕΑΤ-ΕΣΑ. Στην εποχή της κοινοβουλευτικής χούντας, τους «συμμορφώνουν» με την απειλή των εξοντωτικών προστίμων που οδηγούν στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους και την εσαεί ομηρία τους στις δαγκάνες της ΑΑΔΕ. Την κλήτευσή τους «δι’ υπόθεσίν τους», αναλαμβάνουν αρχές «υπεράνω υποψίας» με διάφορα προσχήματα, όπως «η ποιοτική στάθμη προγράμματος», ή η «σύγχυση κοινού – προσβολή εννόμου τάξεως» κλπ. Αυτούς τους λόγους περιλαμβάνει η κλήτευση προς απολογία που απέστειλε το ΕΣΡ στους ιδιώτες επιχειρηματίες ραδιοσταθμών, καναλιών και ιστοσελίδων που συνεργάζονται με τον Γ. Τράγκα.

Φιλοδοξεί το ΕΣΡ να αναλάβει ρόλο αντίστοιχο με εκείνον των Επιτροπών Λογοκρισίας της επάρατης επταετίας; Φιλοδοξεί μήπως να λειτουργεί ως προθάλαμος εξόντωσης των μικρών επιχειρηματιών των τοπικών ΜΜΕ δια της μεθόδου των προστίμων, όταν το περιεχόμενο των εκπομπών τους δεν συνάδει με την κυβερνητική προπαγάνδα; Έχει αναλάβει το έργο της επιχειρηματικής τους συντριβής, όταν φιλοξενούν φωνές που κριτικάρουν πρακτικές και πολιτικές του νυν πρωθυπουργού και του περιβάλλοντός του; Διότι δεν εξηγείται αλλιώς όταν στην κλήτευση που συνέταξε το ΕΣΡ, αναφέρει ως λόγο την «προσβολή προσωπικότητας αναφερόμενων ατόμων από μετάδοση ατεκμηρίωτων ισχυρισμών εναντίον τους» κι όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το «αναφερόμενο άτομο που προσβλήθηκε», είναι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης!

Είναι παγκοίνως γνωστό ότι η κλήτευση από το ΕΣΡ, προήλθε μετά από ενέργειες του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, κ. Άκη Σκέρτσου. Ο οποίος, με αφορμή την εκπομπή της 22ης Φεβρουαρίου που ο Γ. Τράγκας έθετε καυτά ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό, παρενέβη στην Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή με σκοπό να μειώσει την εμβέλεια της φωνής του μέσα στην κοινωνία, χτυπώντας τα δημοσιογραφικά κανάλια που την διοχετεύουν. Το πόσο «ανεξάρτητη» αρχή είναι το ΕΣΡ, φάνηκε από την ταχύτητα με την οποία προθυμοποιήθηκε να εκτελέσει την πρωθυπουργική παραγγελία.

Ο Γιώργος Τράγκας δεν είναι μόνο δημοσιογράφος, είναι πλέον και πρόσωπο πολιτικό ως η ηγετική φυσιογνωμία του Κινήματος Ελευθέρων Ανθρώπων. Απαγόρευση δημοσιογραφικής και πολιτικής εκφοράς του λόγου, είχαμε μόνο στη δικτατορία. Κυνηγητό και εξόντωση των μέσων που πρόβαλλαν την ανεξάρτητη δημοσιογραφία και την πολιτική έκφραση, είχαμε μόνο στη χούντα.

Εάν το ΕΣΡ επιχειρήσει να πλήξει τα μικρά Μέσα Ενημέρωσης επειδή πρόβαλλαν την εκπομπή του Γ. Τράγκα (την επίμαχη της 22ης Φεβρουαρίου για την οποία καλούνται να απολογηθούν), ταυτίζεται απολύτως με τις αλήστου μνήμης επιτροπές της χούντας που με διάφορες προφάσεις, απέτρεπαν κάθε κριτική προς το καθεστώς και υποδείκνυαν τους εκδότες στις αρχές «για τα περαιτέρω». Η φυσική ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονταν τότε όσοι είχαν το θάρρος της έκφρασης γνώμης, είναι απολύτως ανάλογη της οικονομικής εξόντωσης στον οποίο κινδυνεύουν να υποβληθούν τώρα.

Τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης έχουν το δικαίωμα να υπάρχουν και να μεταδίδουν ανεμπόδιστα την έκφραση γνώμης των συνεργατών τους. Οποιαδήποτε χρηματική ή άλλη ποινή, θα δώσει το μήνυμα της απαγόρευσης κριτικής στην εξουσία από οποιοδήποτε άλλο μέσο επικοινωνίας, υπό το κράτος του τρόμου για τις επιπτώσεις.

Το μήνυμα αυτό, που θα σημάνει την άρση και των τελευταίων ψηγμάτων δημοκρατίας που έχουν απομείνει σ’ αυτόν τον τόπο, ελπίζουμε να μην είναι τα μέλη του ΕΣΡ που θα το εκπέμψουν.

Αθήνα, 14 Απριλίου 2021
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Share this post