Επίλεκτες μονάδες της 58ης ρωσικής στρατιάς στην Κριμαία: Αποβατικά σκάφη της Ρωσίας “κυκλώνουν” την Οδησσό.

Επίλεκτες μονάδες της 58ης ρωσικής στρατιάς στην Κριμαία: Αποβατικά σκάφη της Ρωσίας “κυκλώνουν” την Οδησσό.

Μέσω στρατιωτικών ασκήσεων οι Ρώσοι ετοιμάζουν τα σχέδια τους για πιθανό πλήρη αιφνιδιασμό των Ουκρανών στην Κριμαία.

Χωρίς υπερβολή, η Μόσχα κινείται πλέον αποφασισμένη ακόμα και να εμπλακεί  σε ολοκληρωτικό πόλεμο με Ουκρανία και ενδεχομένως με την δύση, σε ένα “δεύτερο” Κριμαϊκό πόλεμο αν απαιτηθεί.      

Το ρωσικό γενικό επιτελείο ανέπτυξε επίλεκτους σχηματισμούς της 58η στρατιάς στο αποκαλούμενο από το ίδιο με παλαιότερο ειδικό διάταγμα, Φρούριο της Κριμαίας, προκαλώντας την ανησυχία στην δύση.

Οι μονάδες της 58ης στρατιάς που ανήκουν στην Νότια στρατιωτική περιφέρεια (YuVO) μετακινήθηκαν στην Κριμαία, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου στις 16 Απριλίου.

Πρόκειται για μονάδες αρμάτων μάχης και μηχανοκίνητο πεζικό κυρίως, οι οποίες υποτίθεται ότι θα εκτελέσουν ευρεία άσκηση με πραγματικά πυρά σε επιλεγμένα πεδία βολής όπως αυτό του Opuk, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για συγκεκαλυμμένες στρατιωτικές κινήσεις της Μόσχας κατά της δύσης.

Ο διοικητής της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, Ρώσος στρατηγός Αλέξανδρος Νβόρνικοφ, δήλωσε ότι στην επικράτεια του Opuk θα “διεξάγονται βολές οπλικών συστημάτων από όλες τις μονάδες των παράκτιων δυνάμεων και του στόλου της Μαύρης Θάλασσας ταυτόχρονα”.

Η 58η στρατιά του ρωσικού στρατού έχει έδρα τον Βόρειο Καύκασο. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μονάδες της έλαβαν μέρος σε εχθροπραξίες στον Καύκασο κατά των Τσετσένων ( πρώτος και δεύτερος πόλεμος της Τσετσενίας και θεωρείται ως η πλέον επίλεκτη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας).

Επίσης, ειδική μονάδα της 58ης στρατιάς συμμετείχε στην απελευθέρωση ομήρων στο Μπεσλάν το 2004 και στην εισβολή  στη Νότια Οσετία το 2008, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η μετακίνηση μια τόσο επίλεκτης δυνάμεως στην Κριμαία με την μορφή ‘’στρατιωτικών ασκήσεων”, αποτελεί σαφές μήνυμα της Μόσχας σε Κίεβο και δύση για τις προθέσεις της ρωσικής ηγεσίας, ενώ οι ΗΠΑ μιλούν για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.

Η περιοχή της Μαύρης θάλασσας αποτελεί την “αυλή της Ρωσίας” η οποία την συνδέει με τα Στενά του Βοσπόρου, το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο, και είναι ζωτικής σημασίας  για την Μόσχα από την εποχή του 900 μ.χ. όταν εμφανίστηκαν οι πρώτοι Ρως έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

 

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΠΟΒΑΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ

ΘΑΛΑΣΣΑ

Τέσσερα μεγάλα αποβατικά πλοία του Βόρειου Στόλου, “Alexander Otrakovsky”, “Kondopoga”, “Kaliningrad”, και “Korolev” εισήλθαν σήμερα στη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια περίοδο μικρά αποβατικά σκάφη του στολίσκου της Κασπίας, διέσχισαν εκατοντάδες χιλιόμετρα του καναλιού του Βόλγα-Ντον, και κατέπλευσαν στη Μαύρη Θάλασσα κάτω από τη γέφυρα της Κριμαίας.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, 17 Απριλίου, η υπηρεσία Τύπου του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.

Ο στολίσκος αποτελείται από 15 πλοία, Τρεις πυραυλακάτους και οκτώ αποβατικά σκάφη. Η παρουσία ισχυρής ρωσικής αποβατικής δύναμης στην Μαύρη θάλασσα σε συνδυασμό με την παρουσία Έξι υποβρυχίων, προκρίνει πιθανά σενάρια “αποβατικών επιχειρήσεων στην Οδησσό με ταυτόχρονη εκτόξευση πυραύλων Κρουζ από την θάλασσα”, αναφέρουν ειδικοί.

Το ζητούμενο για την Μόσχα σε ένα πολεμικού τύπου σενάριο για την περιοχή, θα ήταν ο πλήρης και γενικευμένος αιφνιδιασμός των Ουκρανών, και το σενάριο μιας μαζικής απόβασης ρωσικών δυνάμεων στην συγκεκριμένη πόλη το προσφέρει απλόχερα.

 

GALLERY

pentapostagma.gr

Share this post