Επαφές Σερβίας-Βουλγαρίας Για Τον «Βαλκανικό Αγωγό»

Επαφές Σερβίας-Βουλγαρίας Για Τον «Βαλκανικό Αγωγό»

Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borissov, είχε ο πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, με τον οποίο εξέτασαν θέματα διμερούς και περιφερειακής συνεργασίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Ενέργειας.

Ο Aleksandar Vučić, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του προέδρου της Σερβίας, δήλωσε ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισε την σημασία που αποδίδει το Βελιγράδι στην περιφερειακή συνεργασία στο πλαίσιο της τετραμερούς διάσκεψης Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας.

«Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι η φόρμουλα της τετραμερούς συνεργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας, αλλά και για την ανάπτυξη της Σερβίας σε οικονομικό και κάθε άλλο επίπεδο» επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησαν θέματα ενεργειακής συνεργασίας και κυρίως η σύνδεση της Σερβίας στον αποκαλούμενο «βαλκανικό αγωγό» φυσικού αερίου, ο οποίος θα αποτελεί την προέκταση του Turkish Stream, ο οποίος μέσω της Βουλγαρίας και της Σερβίας θα καταλήγει στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Παράλληλα, ύστερα από πρόταση του Boyko Borissov, όπως έγινε γνωστό, εξετάστηκαν οι δυνατότητες να διοχετεύονται στον «βαλκανικό αγωγό» ποσότητες φυσικού αερίου που θα προέρχονται από διαφορετικές πηγές και όχι μόνο από την Ρωσία.

Έτσι, όπως υπογραμμίζεται, ανοίγει ο δρόμος για την διασύνδεση του «βαλκανικού αγωγού» με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, αλλά και τον σταθμό αποθήκευσης και επεξεργασίας φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) της Αλεξανδρούπολης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Σερβίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας ότι το ερχόμενο Σάββατο θα δοθεί στην κυκλοφορία το τελευταίο τμήμα του πανευρωπαϊκού αυτοκινητόδρομου «Διάδρομος 10» που οδηγεί προς την Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα./ibna

Share this post