Το 2ο κύμα του νέου κορωνοϊού μπορεί να αποδειχτεί εφιαλτικό .
Στα πλαίσια εκπόνησης εμβόλιμου σχεδίου οριστικής ΕΞΟΔΟΥ από την υγειονομική κρίση που συνεχίζει να προκαλεί η νόσος covid-19 ( που στο σύνολό του θα δημοσιευτεί στις 11 του τρέχοντος μηνός ως έχει προαναγγελθεί ) , παραθέτουμε ΕΚΤΑΚΤΩΣ γνωμάτευση ομάδας ειδικών- που επιθυμεί την ανωνυμία της προς το παρόν – που ανταποκρινόμενη σε σχετικό μας αίτημα αποφάνθηκε περί της σημαντικότατης συμβολής του εμβόλιου BCG (βάκιλος Calmette–Guérin), γνωστό επίσης ως αντιφυματικό εμβόλιο , στην αναχαίτηση της εξάπλωσης του νέου κορωναϊού .
Σκεπτικό :
Η επιστημονική κοινότητα είναι ¨εγκλωβισμένη ¨ στο να στηρίζεται σε στοιχεία , δεδομένα και δοκιμές πριν επιτρέψει την καθολική χρήση εμβολίου στην κοινότητα και φυσικά , εφόσον εντοπίσει το κατάλληλο . Ωστόσο , δεν αποκλείονται ισχυροί ορθολογισμοί στη βάση σχετικών παρατηρήσεων και δεδομένων που ¨παρακάμπτουν¨ αυτήν τη διαδικασία και υποδεικνύουν τη χρήση , ειδικά δε , σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως αυτήν που βιώνουμε με το νέο κορωναϊό .
Ένας εξ αυτών είναι και ο ακόλουθος :
Α- Άστοχη η απόφαση περί καθολικής διακοπής του αντιφυματικού εμβολιασμού στην Ελλάδα :
Για να αλλάξει η πολιτική του αντιφυματικού εμβολιασμού σε μια χώρα, πρέπει απαραίτητα να υφίσταται αξιόπιστο εθνικό σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης και ελέγχου της νόσου . Η προϋπόθεση αυτή δεν τηρήθηκε κατά την λήψη απόφασης περί διακοπής της εφαρμογής καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο BCG) στα παιδιά της Α΄ Δημοτικού ( Αρ. Πρωτ. Γ1α/Γ.Π.οικ.69076 – 16/9/2016 )
Πέραν τούτου ,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), συνεχίζει να επισημαίνει τον κίνδυνο της επανεμφάνισης μεγάλου αριθμού κρουσμάτων φυματίωσης (μετανάστες, μετακινούμενοι πληθυσμοί κ.ά.) συσχετιζομένου συχνά και με τα κρούσματα του AIDS παγκοσμίως.
Β- Η Νόσος covid-19 ( νέος κορωναϊός ) και το εμβόλιο BCG (βάκιλος Calmette–Guérin), γνωστό ως αντιφυματικό εμβόλιο.
Πρέπει να τονιστεί εξ αρχής ότι , δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι ο εμβολιασμός ανθρώπων με BCG άνω των 65 ετών με ή χωρίς υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι ως γνωστόν κινδυνεύουν περισσότερο από τον νέο ιό, μπορεί να τους προστατέψει από βαριά νόσηση ή το θάνατο.
Δύναται όμως να μη κινδυνέψουν ερχόμενοι σε επαφή , όχι μεταξύ τους , αλλά με υγιή πληθυσμό σε ποσοστό 90%.
Υγιής θεωρείται ο πληθυσμός εν προκειμένου που , δεν μπορεί να είναι καν ασυμπτωματικός στο νέο κορωνοϊο . Τούτο θεωρούμε ότι σε μεγάλο ποσοστό εξασφαλίζεται με το εμβόλιο BCG (βάκιλος Calmette–Guérin), γνωστό ως αντιφυματικό εμβόλιο.
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΗ στην καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού , ότι δηλαδή , ¨σβήνει¨ ή καλλίτερα αποκλείει την ύπαρξη ασυμπτωματικών στον εν λόγω ιό !!!
Ξεκινάμε από το αποδεκτό επιστημονικό συμπέρασμα ότι , το Αντιφυματικό Εμβόλιο BCG, αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτρεπτικό για την εποχική Γρίπη. Οι χώρες που δεν το εφαρμόζουν έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά θανάτων από Γρίπη .
Αναφορικά όμως με το νέο κορωνοϊό , οι παρακάτω παρατηρήσεις στηρίζουν ισχυρότερα μια λογική απόφαση , από τα επιστημονικά στοιχεία :
1-Η Κίνα που εφαρμόζει την πολιτική Αντιφυματικών Εμβολιασμών από το 1950 , είχε 5.000 θανάτους από το νέο κορωνοϊό στους 1.400.000 .000 κατοίκους
2-Στην ΙΣΠΑΝΙΑ που δεν εφαρμόζεται από το 1981 η πολιτική Αντιφυματικών Εμβολιασμών, οι θάνατοι από το νέο κορωνοϊό είναι 25 φορές περισσότεροι από την γειτονική της ΠΡΟΤΟΓΑΛΙΑ στην οποία εφαρμόζεται
3-Στις Ηνωμένες Πολιτείες που ποτέ δεν έχει υιοθετηθεί η καθολική πολιτική Αντιφυματικών Εμβολίων , βλέπουμε εκατόμβες νεκρών από το νέο κορωνοϊό καθημερινά . Το ίδιο είδαμε και βλέπουμε σε Ιταλία και Γαλλία Οι νεκροί Στις ΗΠΑ είναι 50 φορές περισσότεροι από το γειτονικό Μεξικό που εφαρμόζει καθολικό αντιφυματικό εμβολιασμό BCG από το 1951
Γενικά οι Βαλκανικές και Ασιατικές χώρες, η Ρωσία και οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, η Κίνα όπως προαναφέρθηκε , η Ιαπωνία και η Ινδία, που εφάρμοζαν προγράμματα γενικού Αντιφυματικού Εμβολιασμού, έχουν κατά μέσο όρο και αναλογικά , αισθητά λιγότερα κρούσματα και θύματα λαμβανομένου υπόψη και της αδυναμίας εφαρμογής της πολιτική Αντιφυματικών Εμβολιασμών από τα εμβολιακά τους κέντρα
Συμπεράσματα:
1-Οι άνω των 65 ετών( κατά μ.ο ) στις προαναφερόμενες χώρες που εφαρμόζουν το καθολικό αντιφυματικό εμβολιασμό BCG πλήττονται περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό για τον ΕΠΙΠΛΕΟΝ λόγο ότι , δεν εμβολιάστηκαν από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους μέχρι σήμερα.
2- Σε δείγμα 55 χωρών που εφάρμοζαν γενικό εμβολιασμό BCG καταγράφηκε ποσοστό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό μόλις 0,8% και μέσο όρο ανά εκατομμύριο, λαμβανομένων υπόψιν και των αναποτελεσματικών κέντρων εμβολιασμού σε πολλές από αυτές .
Τελικό συμπέρασμα :
Αποδεικνύεται με τους ίδιους λογικούς κανόνες που στηρίζονται σε επιστημονικά στοιχεία ότι , ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού με το αντιφυματικό εμβόλιο BCG περιορίζει εξαιρετικά τη διασπορέα του νέου κορονωιού και ακόμα πιο βέβαια ότι , δεν επιτρέπει στον εμβολιασμένο να γίνει ασυμτωματικός στο νέο αυτό κορωναϊό
Παρακάτω βλέπουμε την Ενδιαφέρουσα αυτή σύγκριση σε παγκόσμιο χάρτη : Ο 1ος χάρτης με τους θανάτους από covid19/εκατ. κατοίκους, ο 2ος χάρτης (του 2011) που καταγράφει την πολιτική όσον αφορά το αντιφυματικό εμβόλιο (BCG – Βάκιλος Calmette–Guérin) της κάθε χώρας.