Επιστρέφουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στον Ειρηνικό Ωκεανό – Οι κινήσεις της Κίνας που ανησυχούν τη Δύση.

Επιστρέφουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στον Ειρηνικό Ωκεανό – Οι κινήσεις της Κίνας που ανησυχούν τη Δύση.

Οι ΗΠΑ στέλνουν στον Ειρηνικό τρία αεροπλανοφόρα για ενίσχυση της παρουσίας τους στην περιοχή, έπειτα από απουσία πολλών ημερών λόγω κορονοϊού.

Την παρουσιά τους στον Ειρηνικό ωκεανό σπεύδουν να επαναφέρουν οι ΗΠΑ, έπειτα από τους περιορισμούς που είχε επιφέρει τους προηγούμενους μήνες η πανδημία του κορονοϊού, με την αποστολή τριών αεροπλανοφόρων στην περιοχή.

Τη Δευτέρα ξεκίνησε η διαδικασία της επαναφοράς ναυτικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, με δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων, του USS Nimitz, το οποίο αναχώρησε από το Σαν Ντιέγκο και του USS Ronald Reagan το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Γιοκοσούκα της Ιαπωνίας.

Το αεροπλανοφόρο Reagan βρισκόταν για μήνες δεμένο στο λιμάνι, ώστε να γίνουν επισκευές, αλλά το Nimitz μόλις ολοκλήρωσε τις ασκήσεις του, μετά το τέλος των επισκευών του στα τέλη Απριλίου. Οι ναυτικοί και στις δύο ομάδες κρούσης, παρέμειναν σε 14ήμερη καραντίνα, προκειμένου να αποφευχθεί έξαρση της COVID-19.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του έβδομου στόλου των ΗΠΑ, το αεροπλανοφόρο Reagan εξοπλίστηκε με μεγάλο όγκο πυρομαχικών πριν ξεκινήσει.

«Έπειτα από δοκιμές στη θάλασσα, το USS Reagan ξεκίνησε, φορτώνοντας περισσότερους από 1.000 τόνους εξοπλισμού – αρκετή δύναμη μάχης για να κάνει το πλοίο να καθίσει πέντε ίντσες χαμηλότερα στην πλωτή γραμμή – εκτός από προσωπικό και αεροσκάφη από μοίρες αεροπορίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Το αεροπλανοφόρο USS Theodore Roosevelt, αναχώρησε από το Γκουάμ την περασμένη εβδομάδα, αφού τέθηκε εκτός ενεργού δράσης για δύο μήνες, όταν διαπιστώθηκε πως μεγάλο ποσοστό του πληρώματός του μολύνθηκε από τον κορονοϊό. Είχε προηγηθεί το μεγάλο φιάσκο, με τον διοικητή του αεροπλανοφόρου να απαλλάσσεται από τα καθήκοντά του, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε το τέλος της καριέρας του γραμματέα του Ναυτικού των ΗΠΑ.

«Η ουσία είναι ότι η αποστολή αντέχει και δεν κάνει ένα διάλειμμα για τον ιό» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υποναύαρχος Τζορτζ Μ. Γουίλκοφ, διοικητής της ομάδας κρούσης του USS Reagan. «Συνεχίζουμε να προωθούμε την περιφερειακή ασφάλεια με τους συνεργάτες μας και διατηρούμε μια πολύ υψηλή κατάσταση ετοιμότητας» συμπλήρωσε.

Η ναυτική παρουσία της Κίνας στον Ειρηνικό και οι ανησυχίες της Δύσης.

Καθώς η πανδημία COVID-19 έκλεισε μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας από τον Μάρτιο, η Κίνα από την πλευρά της, η οποία δεν επλήγη τόσο άσχημα από τον ιό, παρά το γεγονός πως αποτελεί τη χώρα προέλευσής του, συνέχισε τις στρατιωτικές ασκήσεις στον Ειρηνικό.

Την ίδια ώρα, έγιναν πολλές αναφορές στα δυτικά μέσα ενημέρωσης, για το γεγονός πως το κινεζικό αεροπλανοφόρο Lianoning έπλεε στον Ειρηνικό, ενώ κανένα από τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα δεν υπήρχε στην περιοχή.

onalert.gr

Share this post