Επιχείρηση Sentinel: Αμερικανικά σκάφη πλησιάζουν το Ιράν – Έκρυθμη η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ

Επιχείρηση Sentinel: Αμερικανικά σκάφη πλησιάζουν το Ιράν – Έκρυθμη η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ

Την ομάδα σκαφών του strike group 12, που συνοδεύει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln  προς το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ στέλνει το αμερικανικό Πεντάγωνο σε μια τελευταία εξέλιξη, εν μέσω διαρκούς και αυξανόμενης έντασης με το Ιράν ιδιαίτερα μετά την κατάληψη βρετανικού δεξαμενοπλοίου από τις δυνάμεις των Ιρανών φρουρών της Επανάστασης.

Όπως αναφέρεται αριθμός σκαφών επιφανείας από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο μαζί με το σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων USS Boxer (LHD-4)  έλαβε εντολή να κινηθεί προς τα Στενά του Ορμούζ και τις ακτές του Ιράν από την παρούσα θέση του κοντά στο Ομάν.

Η κίνηση αυτή του αμερικανικού Πενταγώνου να μετακινήσει σκάφη του πλησιέστερα προς το Ιράν, δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση να αφήσουν τα πλωτά των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης να καταλάβουν εκ νέου κάποιο άλλο σκάφος, επιχειρώντας να εμφανιστούν ως εγγυητές της ελεύθερης  ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η μετακίνηση αυτή, όπως αναφέρθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο της επιχείρησης Sentinel για την ναυσιπλοΐα στον περσικό Κόλπο.

MENAnalyst@jacksanders1965

Central Command is developing the campaign, dubbed , to ensure freedom of navigation “in light of recent events in the Gulf region” /Straits of / https://thehill.com/policy/defense/453980-us-moves-forward-on-operation-to-counter-iran-begins-sending-troops-to-saudi#.XTMaqmqnZdo.twitter 

US moves forward on operation to counter Iran, begins sending troops

The Pentagon on Friday laid out its plans to mount a multi-nation maritime campaign in the Middle East and send additional troops to the region as tensions with Iran continue to rise.

thehill.com

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη MENAnalyst

MENAnalyst@jacksanders1965

Several ships of led carrier strike group 12 + have moved closer to the -ian coast from their previous area of operation near

Δείτε άλλα Tweet του χρήστη MENAnalyst

Στο μεταξύ το Ιράν πυροδοτώντας και άλλο την κατάσταση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με το ρεσάλτο των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης» στο βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, το οποίο πλέον βρίσκεται υπο ομηρεία μαζί με το πλήρωμά του.

110 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

Βρετανία: Τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν

Ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις είπε ότι το Λονδίνο επιθυμεί να πέσει η ένταση με το Ιράν, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων COBRA.

Στην επιτροπή συζητήθηκε επί μακρόν η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την Δευτέρα θα γίνει μια ανακοίνωση στο κοινοβούλιο για τα περαιτέρω μέτρα που σκοπεύει να λάβει η Βρετανία, πρόσθεσε.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Χαντ ανέφερε εξάλλου ότι το τάνκερ συνελήφθη στα χωρικά ύδατα του Ομάν, κάτι που συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

«Προτεραιότητά μας παραμένει να βρούμε έναν τρόπο για να εκτονώσουμε την κατάσταση. Για αυτό επικοινώνησα με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν», τον Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, νωρίτερα σήμερα. ‘Ομως «χρειάζεται να δούμε επίσης μια διαδικασία» εκτόνωσης και από την ιρανική πλευρά, συνέχισε ο Χαντ. «Χρειάζεται να απελευθερωθεί το πλοίο και εξακολουθούμε να ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια και την ευημερία των 23 μελών του πληρώματος«, είπε.

Ο Βρετανός υπουργός απέρριψε κάθε προσπάθεια σύγκρισης της σύλληψης του Stena Impero από το Ιράν με εκείνη του ιρανικού τάνκερ Grace 1 από τις βρετανικές αρχές στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ, στις 4 Ιουλίου. «Το Grace 1 συνελήφθη νόμιμα στα χωρικά ύδατα του Γιβραλτάρ επειδή μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία, κατά παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ», υπενθύμισε.

Αμερικανικές δυνάμεις και στη Σαουδική Αραβία

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας ενέκρινε τη φιλοξενία αμερικανικών στρατευμάτων στην επικράτεια της χώρας για να «προασπιστεί η ασφάλεια της περιοχής και η σταθερότητά της», γνωστοποίησε το υπουργείο Άμυνας στο Ριάντ με δηλώσεις εκπροσώπου του οι οποίες μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, μερικές ώρες έπειτα από δύο νέα συμβάντα στον Κόλπο και την «κατάσχεση» ή «σύλληψη» ενός βρετανικού δεξαμενόπλοιου από το Ιράν.

«Ο βασιλιάς Σαλμάν ενέκρινε την υποδοχή αμερικανικών δυνάμεων προκειμένου να αυξηθεί το επίπεδο της αμοιβαίας συνεργασίας για την προάσπιση της ασφάλειας της περιοχής και της σταθερότητάς της και την εξασφάλιση της ειρήνης», ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε την ανάπτυξη αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και υλικού στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, σημειώνοντας ότι η κίνηση έχει στόχο να υπάρξει ένα «επιπρόσθετο μέσο αποτροπής» μπροστά στις «αναδυόμενες και σοβαρές απειλές» στην περιοχή του Κόλπου.

Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διευκρίνισε ότι θα αναπτυχθούν άλλοι περίπου 500 στρατιωτικοί στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από το Πεντάγωνο.

CBS Evening News

@CBSEveningNews

NEW: CBS News has captured exclusive footage of U.S. troops inside Saudi Arabia, gearing up for a potential conflict with Iran.

On Friday, Iran seized 2 British tankers in the Strait of Hormuz, later releasing one.@CBSDavidMartin is in the Middle East https://cbsn.ws/2Gh6VAH 

Ενσωματωμένο βίντεο

811 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

pronews.gr

Share this post