ΕΣΥ: Πέθανε το τζάμπα για αλλοδαπούς

ΕΣΥ: Πέθανε το τζάμπα για αλλοδαπούς
Κικίλιας: «Δεν θα πληρώνουν οι Ελληνες τα νοσήλια ασφαλισμένων ξένων χωρών». Θα εξοικονομηθούν πάνω από 20.000.000 €
Ρεπορτάζ
Ρίτα Μελά
Εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας από τους ασφαλισμένους Ευρωπαίους τουρίστες ή ασφαλισμένους αλλοδαπούς τρίτων χωρών, που έρχονται στη χώρα μας για διακοπές, κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας των δημόσιων νοσοκομείων, κυρίως των Κέντρων Υγείας στα νησιά, και φεύγουν χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ!
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, το 2014 το… φέσι από τους ξένους ασφαλισμένους ασθενείς ήταν πάνω από 20.000.000 ευρώ! Να σημειωθεί ότι έως σήμερα δεν υπάρχει κανένα σύστημα καταγραφής των ασφαλισμένων ασθενών τουριστών, με συνέπεια να μην υπάρχουν στοιχεία, όπως πόσοι είναι, τι εξετάσεις και τι επεμβάσεις έκαναν, τι και πόσα αναλώσιμα χρησιμοποίησαν, πόσες ημέρες νοσηλείας είχαν.
Αν σε αυτή την αδιανόητη κατάσταση προσθέσει κάποιος και το κόστος των
ανασφάλιστων Ελλήνων, μεταναστών, προσφύγων, το οποίο καλύπτουν οι φορολογούμενοι πολίτες (το 2017 ήταν 400.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ), τότε εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι είμαστε μια χώρα «πολύ… large», παρότι βρίσκεται δέκα χρόνια σε οικονομική κρίση! Φρένο σε αυτήν την αδιανόητη κατάσταση προσπαθεί να βάλει με εγκύκλιο η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καθώς προωθεί το… αυτονόητο!
Ενα σύγχρονο σύστημα καταγραφής και είσπραξης των νοσηλίων από τους Ευρωπαίους τουρίστες και τους κατοίκους τρίτων χωρών (Αυστραλία, Καναδάς κ.ά.) που επισκέπτονται τη χώρα μας για διακοπές.
Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε: «Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Ελληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους». Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι και το 2014 και το 2017 υπήρξε μια προσπάθεια να μπει μια τάξη σε αυτό το χάος των ασφαλισμένων τουριστών, που δυστυχώς δεν καρποφόρησε.
Τι λέει η εγκύκλιος
Στην εγκύκλιο που υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και απεστάλη στις 13 Αυγούστου στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας αναφέρεται ότι όλες οι δημόσιες δομές της χώρας που χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε πολίτες κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λοιπών χωρών θα πρέπει να έχουν υπόψη τα κάτωθι:
• Εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του εντύπου σε αρχείο acrobat reader (pdf), εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς φορείς.
• Σε ασφαλισμένους ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το ΕΚΑΑ ή το ΠΠΑ, τα νοσοκομεία οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου αυτός να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του φορέα για αποζημίωση.
• Σε μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους Ελληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής ομογενείς, σε πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών αυτών τα νοσοκομεία οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ.
• Σε ασφαλισμένους τρίτων χωρών τα νοσοκομεία οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος.

dimokratianews.gr

Share this post