Ετοιμάζεται το σκάφος που αλλάζει τα δεδομένα – Το νέο υπερσύγχρονο «ΑΓΗΝΩΡ» (φώτο)

Ετοιμάζεται το σκάφος που αλλάζει τα δεδομένα – Το νέο υπερσύγχρονο «ΑΓΗΝΩΡ» (φώτο)

Το σκάφος που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, το υπερσύγχρονο «ΑΓΗΝΩΡ» κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά. Το σκάφος του ανορθόδοξου πολέμου δείχνει την δυναμική που έχει η Ελλάδα.

H Eλλάδα που μπορεί όταν θέλει. Έπρεπε να περάσουν χρόνια για να πάρουν «φωτιά» οι μηχανές. Η χώρα μας θα μπορούσε να κατασκευάζει όχι μόνο μικρά σκάφη, αλλά και ολόκληρες φρεγάτες, όμως συμφέροντα τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά δεν μας το επιτρέπουν τόσα χρόνια.

Πάντως και σε αυτό τον τομέα πριν λίγες ημέρες είχε κλείσει και μεγάλο deal της Onex Neorion Shipyards για κοινή ανάπτυξη έργων με ισραηλινά ναυπηγεία.

Το σκάφος που αλλάζει τα δεδομένα 

Το σκάφος κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό. Πριν από λίγες ημέρες σε ειδική εκδήλωση έγινε διάλεξη για την «Ανάδειξη της Ελληνικής Μελέτης / Σχεδίασης και Κατασκευής του Σκάφους ΑΓΗΝΩΡ», με ομιλητές τους Αναστάσιο Κυπριάνη, Μηχανολόγο Μηχανικό (ΕΜΠ) και Παναγιώτη Αλούρδα, Ναυπηγό Μηχανολόγο (MIT).

Το σκάφος ανορθόδοξου πολεμου «ΑΓΗΝΩΡ» θα μπορεί να αναλάβει τις παρακάτω αποστολές:

 • Διείσδυσης και Απαγκίστρωσης Ειδικών Δυνάμεων (Insertion and Extraction of Special Operations Forces)
 • Αναχαίτισης και Παράκτιας Περιπολίας (Interdiction and Coastal Patrol)
 • Έρευνας και Διάσωσης (Search and Rescue)

Η μέγιστη ταχύτητα του ”ΑΓΗΝΩΡ” σε κατάσταση πλήρους φόρτου και κατάσταση θαλάσσης 1 (sea state 1) θα είναι άνω των 45 knots στη μέγιστη συνεχή ισχύ των μηχανών (MCR maximum continuous rating).

Το σκάφος ανορθοδόξου πολέμου ”ΑΓΗΝΩΡ” θα επιχειρεί σε κατάσταση θαλάσσης 4 (sea state 4). Η ακτίνα ενεργείας του σκάφους στους 35 knots θα είναι 350 nm.

ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ@isozygio

Τεχνικά χαρακτηριστικά του Σκάφους Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) ΑΓΗΝΩΡ που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό.

Προβολή εικόνας στο Twitter
Τα Κύρια χαρακτηριστικά του πρωτότυπου σκάφους ”ΑΓΗΝΩΡ” έχουν ως εξής:
 • Μήκος ολικό: 17,60 m.
 • Πλάτος ολικό: 4,20 m.
 • Βύθισμα: 0,95 m
 • Εκτόπισμα πλήρους φόρτου: 22 tonnes.
 • Ωφέλιμο μεταβλητό φορτίο: 4,5 tonnes

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών ο Αναστάσιος Κυπριάνης από τα Ελληνικά Ναυπηγεία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τεχνογνωσία που χρησιμοποιήθηκε.

Από την πλευρά του ο Παναγιώτης Αλούρδας, επικεφαλής της Σχεδιαστικής Ομάδας τόνισε ότι το πρωτότυπο ταχύπλοο σκάφος ”ΑΓΗΝΩΡ” είναι ένα σκάφος υψηλών επιδόσεων κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

Το ”ΑΓΗΝΩΡ” έχει γάστρα ολισθακάτου με μεγάλη γωνία ανύψωσης και καινοτόμα χαρακτηριστικά (planing craft with deep V hull).

Το ελληνογαλλικό ”deal”  

Η Πρεσβεία της Γαλλίας φιλοξένησε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 την εκδήλωση υπογραφής μιας σειράς συμφωνιών μεταξύ γαλλικών και ελληνικών παραγόντων και φορέων της βιομηχανίας και της έρευνας. Όπως αναφέρει σχετικό Δελτίο Τύπου, η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες με εννέα Έλληνες εταίρους του βιομηχανικού και ακαδημαϊκού χώρου, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών άμυνας και παρέμβασης FDI (κλάση Belh@rra) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η Thales και η MBDA, που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες, υπέγραψαν και αυτές συμφωνίες με βιομηχανικούς ομίλους.

Τέλος, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ναυπηγικών κλάδων των δύο χωρών, η Ένωση ναυπηγικών βιομηχανιών της Γαλλίας (GICAN) υπέγραψε συμφωνία εταιρικής σχέσης με τον Σύνδεσμο Ελλήνων κατασκευαστών αμυντικού υλικού (ΣΕΚΠΥ). Οι συμφωνίες προβλέπουν τρεις άξονες:

 • Τη συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων στις βιομηχανικές δραστηριότητες κατασκευής φρεγατών και άλλων σκαφών, καθώς και συντήρησής τους
 • Την αναβάθμιση της Ελλάδας σε κέντρο ναυτικής καινοτομίας, συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγή και συντήρηση ‘ψηφιακών’ φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας
 • Την προβολή των ελληνικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο σύνολό τους

La France en Grèce

@FranceenGrece

Communiqué : Partenariat industriel et de recherche 🇫🇷🇬🇷en matière navale
▶️https://gr.ambafrance.org/Lancement-d-un-partenariat-industriel-et-de-recherche-franco-hellenique-en @navalgroup @byMBDA @thalesgroup @Gican_InduNav
Akmon, Elfon, Metca, @CaxMiltech @MEVACO @ntua @FORTH_ITE ΣΕΚΠΥ, SSA. @Hellenic_MOD
@NavyGR @GreeceMFA

Προβολή εικόνας στο Twitter
 

Οι τρεις γαλλικές εταιρείες, που αποτελούν τον ”σκληρό” πυρήνα της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Έλληνες εταίρους τους για την Industry Day που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες.

https://www.pronews.gr/

Share this post