Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται από επιφάνειες; Τι πρέπει να ξέρετε

Ευλογιά των πιθήκων: Μεταδίδεται από επιφάνειες; Τι πρέπει να ξέρετε

Γερμανοί επιστήμονες ανίχνευσαν ιικό DNA στα δωμάτια ασθενών με ευλογιά των πιθήκων, αλλά επισημαίνουν, ότι: ναι μεν μπορεί να υπάρχει DNA του ιού, ή βιώσιμος ιός επάνω σε μία επιφάνεια, αλλά δεν αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν, επειδή έρχονται σε επαφή με αυτές τις μολυσμένες επιφάνειες.

Κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης επιδημίας της ευλογιάς των πιθήκων, εκτός των γνωστών ενδημικών περιοχών, η μετάδοση οφείλεται κυρίως στη στενή σωματική επαφή με συμπτωματικά άτομα. Αν και η μετάδοση του ιού μεταξύ των ανθρώπων έχει ήδη περιγραφεί, τα δεδομένα για την περιβαλλοντική μόλυνση των επιφανειών είναι πολύ περιορισμένα.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ζωονοσογόνος νόσος, δηλαδή μπορεί να μεταδοθεί μεταξύ ζώων και ανθρώπων μέσω άμεσων, ή έμμεσων επαφών. Μετά την εξάλειψη της ευλογιάς και το τέλος του καθολικού εμβολιασμού κατά της ευλογιάς, η ευλογιά των πιθήκων είναι επί του παρόντος η πιο διαδεδομένη λοίμωξη από τον ιό (orthopoxvirus) στους ανθρώπους.

Ευλογιά των πιθήκων: Έγινε δειγματοληψία σε δωμάτια ασθενών

Σε μια νέα μελέτη, ο ερευνητής Dominik Nörz και οι συνεργάτες του, πήραν δείγματα από επιφάνειες στα άμεσα και παρακείμενα δωμάτια δύο νοσηλευομένων ασθενών με ευλογιά των πιθήκων στη Γερμανία. Οι χώροι απομόνωσης των ασθενών χωρίζονταν με προθάλαμους από κύριο διάδρομο του Τμήματος, όπου το προσωπικό του νοσοκομείου φορούσε τον ατομικό προστατευτικό του εξοπλισμό του (ντύνονταν και ξεντύνονταν εκεί).

Η μόλυνση με έως και 100.000 αντίγραφα του ιού ανά τετραγωνικό εκατοστό (cp/cm2) σε άψυχες επιφάνειες εκτιμήθηκε με PCR και ο καθαυτός ιός απομονώθηκε επιτυχώς από επιφάνειες όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από 1.000.000 αντίγραφα.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς:

Όλες οι επιφάνειες που είχαν αγγίξει απευθείας οι δύο ασθενείς έδειξαν ιογενή μόλυνση
-Τα υψηλότερα φορτία ανιχνεύθηκαν στα δύο μπάνια (π.χ. πόμολα, νιπτήρες, καθίσματα τουαλέτας)
-Υφάσματα όπως πετσέτες, πουκάμισα, ή μαξιλαροθήκεςπου χρησιμοποιούσαν συχνά οι ασθενείς εμφάνιζαν επίσης ιογενή μόλυνση

Ευλογιά των πιθήκων: Η ιογενής μόλυνση δεν ισοδυναμεί με μολυσματικό ιό

Οι συγγραφείς τονίζουν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν σαφή δεδομένα για το ποια δόση του ιού οδηγεί σε μόλυνση με ευλογιά των πιθήκων στους ανθρώπους.

Ωστόσο, υποθέτουν ότι απαιτείται σημαντικά υψηλότερη δόση για να προκαλέσει μόλυνση σε σύγκριση με άλλους ιούς, όπως ο ιός της ευλογιάς (variola).

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές τονίζουν ότι:
“Παρά την υψηλή μόλυνση με έως και 10⁵ cp/cm² καθώς και την επιτυχή ανίχνευση πάνω από 10⁶ αντιγράφων του ιού του ιού της ευλογιάς των πιθήκων από δείγματα, τα ευρήματά μας δεν αποδεικνύουν ότι μπορεί να συμβεί μόλυνση από την επαφή με αυτές τις επιφάνειες”. Επιπλέον, η ανίχνευση ιικού DNA με PCR “δεν μπορεί να εξισωθεί με μολυσματικό ιό”.

Η πρόληψη της εξάπλωσης του ιού από συμπτωματικούς ασθενείς θα πρέπει να προσαρμόζεται εξατομικευμένα.
Με βάση τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι “η τακτική απολύμανση των συχνών σημείων επαφής χεριών και δέρματος κατά τη διάρκεια των διαδικασιών φροντίδας, σε συνδυασμό με τον τακτικό καθαρισμό του δωματίου και την απολύμανση επιφανειών με χρήση προϊόντων με ιοκτόνο δράση έναντι ιών με περίβλημα (όπως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων) μπορεί να μειώσει τον μολυσματικό ιό στις επιφάνειες και συνεπώς τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής μετάδοσης”.

Πηγή: scitechdaily.com

iatropedia.gr

Share this post