Ηθική δικαίωση για την ΕΛ.ΑΣ η ¨επαναφορά¨ του κ Τσουβάλα

Ηθική δικαίωση για την ΕΛ.ΑΣ η ¨επαναφορά¨ του κ Τσουβάλα

Η «πυρκαγιά του αιώνα » εκείνο το απόγευμα της Δευτέρας 23 Ιουλίου, στη μέση του καλοκαιριού , στο Μάτι , αράδιασε μπροστά μας όλα τα κακώς κείμενα της κρατικής μηχανής που έντεχνα άλλοι έκρυβαν και άλλοι δεν έβλεπαν , όλα αυτά τα χρόνια .

Σήμερα , ένα χρόνο μετά την αδιανόητη τραγωδία ξεχωρίζει μια αντίφαση

 «Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Έκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακούς χρόνους» είχε δηλώσει τότε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ και σημερινός Γ.Γ Υπουργείου προστασίας του Πολίτη.

Η Νέα Δημοκρατία είχε εκδώσει τότε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε τα εξής: «Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση, – με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας – προκαλεί μόνον οργή. Ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Τι οδήγησε άραγε σε αυτήν τη μεταστροφή ; Σίγουρα  επηρέασε το γεγονός ότι , για τέσσερα πρόσωπα, που βρέθηκαν στο στόχαστρο της έρευνας προς έλεγχο τυχόν ευθυνών τους  ( μεταξύ αυτών και ο κ Τσουβάλας ) , οι εισαγγελείς κατέληξαν ότι δεν προέκυψαν στοιχεία και έτσι ως προς αυτούς η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο.

Αναμφίβολα το να κατηγορείς κάποιον άδικα ( και μαζί με αυτόν ένα ολόκληρο αστυνομικό σώμα ) είναι ενίοτε πιο επώδυνο από τον να κατηγορείς κάποιον που φέρει την ευθύνη .

Ορθή συνεπώς στην βάση αυτή η πολιτική απόφαση που πάρθηκε , με σκοπό να βγάλει πάνω από το αστυνομικό σώμα ( μέσω της τοποθέτησης σήμερα  του τότε Αρχηγού, στην θέση Γ.Γ Προστασίας του Πολίτη  ) τη ρετσινιά της ευθύνης .

‘Όμως , οι 101 νεκροί της πυρκαγιάς στο Μάτι κύριοι , είναι πολλοί , πάρα πολλοί , οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν αδιανόητες και οι πληγές ακόμα ανοικτές . Η «πυρκαγιά του αιώνα » επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη της κοινωνίας απέναντι  στον κρατικό μηχανισμό , ενώ οι κινήσεις σκοπιμότητας που ακολούθησαν της τραγωδίας  , έβαλαν στο κάδρο και το πολιτικό μας σύστημα .

Αντί λοιπόν να δούμε μια ΕΚΤΑΚΤΗ και πλήρης αναδόμηση  όλου του περιεχομένου της Πολιτικής Προστασίας  , την ανυπαρξία του οποίου είχαμε και εμείς  επισημάνει 1 χρόνο πριν την καταστροφή στο Μάτι  ,http://www.bloko.gr/2017/08/blog-post_483.html  , δώσαμε προτεραιότητα σε συμβολικές κινήσεις και ηθικές αποκαταστάσεις , ξεχνώντας ότι η απώλεια ζωής ενός ανθρώπου με ευθύνη του κράτους δεν χωράει σε καμιά ζύγιση , πόσο μάλλον 101 αθώων ψυχών.

Η τοποθέτηση συνεπώς του κ Τσουβάλα στη θέση του Γ.Γ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως κίνηση ηθικής αποκατάστασης , ναι μεν είναι αποδεκτή , πλην όμως εκπέμπει μια ασέβεια ( έστω μικρή ) … σε αυτό που νιώσατε έχοντας δει , όλη αυτή την ιστορία πόνου και απόγνωσης  .

Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γ , μέλος της Ο.Υ.Α

Share this post