ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ : ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ : ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.
Τα παγκόσμια γεγονότα τρέχουν σαν ένα τεκτονικό τσουνάμι. Επίσης, τα παγκόσμια σχέδια των διεθνών σιωνιστών υλοποιούνται με σατανική ακρίβεια. Με κάθε δυνατή λεπτομέρεια. Βήμα-βήμα. Ένα προς ένα. Σαν τις χάντρες ενός κομπολογιού που χάλασε και η μια μετά την άλλη οι χάντρες πέφτουν στο έδαφος.
Ο καιρός για την διεξαγωγή της επόμενης φάσης του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι πολύ κοντά. Είμαστε στο κόκκινο.
Τα κλειδιά που θα ξεκλειδώσουν την επόμενη φάση του Γ’ ΠΠ είναι τρία (3): Ο Ερντογάν, η Τουρκία και το Ιράν. Όπως ήδη έχω γράψει ή τονίσει σε δημόσιες ομιλίες μου εδώ και ενάμιση χρόνο, ο πολεμικός, γεωγραφικός και τροχιοδεικτικός πυροκροτητής της επόμενης φάσης του εν εξελίξει παγκόσμιου πολέμου είναι η επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Η κατάσταση και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην πολύπαθη Ιντλίμπ, μαζί με το πολυσυζητημένο μέγα συμβάν ή ατύχημα στο Αιγαίο, αποτελούν διαδοχικά την κρίσιμη γεωστρατηγική μάζα που θα αναδείξει τα στενά του Βοσπόρου ως το ύψιστο σημείο πολεμικής αναφοράς και καμπής των επερχομένων παγκόσμιων εξελίξεων.
Προχωρώ. Πράγματι, πριν από μια περίπου εβδομάδα βιώσαμε την πρόγευση ή την πρώτη επιθετική κίνηση κατά της Ρωσίας από την Άγκυρα. Όπου, όπως τονίσθηκε, η Τουρκία ετοιμάζεται να εμποδίσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων στον Βόσπορο. Και όντως, είναι άκρως επικίνδυνα τα σενάρια που διακινεί ο ρωσικός τύπος και αφορούν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας: μετά τη σφοδρή αντίθεση που καταγράφηκε μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας κατά την τελευταία συνάντηση αξιωματούχων για την επαρχία Ιντλίμπ.
Μάλιστα δε, ένα ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει ότι: «Σε μια προσπάθεια συγκράτησης της Ρωσίας στη Συρία, η Τουρκία σκοπεύει ακόμα και να κλείσει το πέρασμα του Βοσπόρου στα ρωσικά πολεμικά πλοία». Και τω όντι, η ενεργή στάση και η συνεχής προώθηση του συριακού στρατού τόσο στην Ιντλίμπ όσο και στο Χαλέπι συνδέεται με την ανοιχτή και ισχυρή στήριξη της Ρωσίας προς την Συρία. Η μεταφορά όπλων, εξοπλισμού και πυρομαχικών στα στρατεύματα της Συρίας έχει εξοργίσει πλήρως τον Ερντογάν. Ο οποίος, όπως τονίζουν και Ρώσοι στρατιωτικοί, ετοιμάζεται να κλείσει το πέρασμα στα ρωσικά πολεμικά πλοία μέσω του Βοσπόρου στο εγγύς μέλλον.

Έτι δε, κατά καιρούς και δημοσίως, Τούρκοι πολιτικοί και κυρίως εθνικιστές έχουν προτρέψει τον Ερντογάν να εμποδίσει τη μετάβαση ρωσικών πολεμικών πλοίων στο Βόσπορο. Ωστόσο, ο Τούρκος ηγέτης δεν έχει υποστηρίξει μια τέτοια πρόταση έως τα σήμερα: προφανώς διότι ο ίδιος τη θεωρούσε μια ανοιχτή και αχρείαστη για την ώρα πρόκληση κατά της πυρηνικής Ρωσίας. Τώρα όμως τίθεται το καίριο όσο και επίκαιρο ερώτημα: Τι θα πράξει ο Ερντογάν την στιγμή που ήδη έχουν περικυκλωθεί τουρκικές δυνάμεις και τουρκόφιλοι στην Συρία;

Προσέτι, από την άλλη, έχουμε και μια ακόμη εξέχουσα γεωπολιτική ανατροπή: Ξεχνώντας ή πουλώντας την έως τώρα «φίλη και σύμμαχο» Ρωσία, η Τουρκία ήδη ενημέρωσε το ΝΑΤΟ για τα σχέδιά της που αφορούν τη δική της διασυνοριακή στρατιωτική επιχείρηση στη επαρχία Ιντλίμπ και ζήτησε επισήμως από την Ατλαντική Συμμαχία να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή της Β. Συρίας, πριν από την κάθε επίθεση των τουρκικών στρατευμάτων. Επίσης, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι ήδη ολοκλήρωσε τις σχετικές πολεμικές προετοιμασίες για την εφαρμογή του δικού της σχεδίου στρατιωτικής επίθεσης στην Ιντλίμπ.
Πέραν αυτών, μιλώντας πριν λίγες μέρες στο κόμμα του, ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι: «Θα τερματίσουμε την επιθετικότητα του συριακού καθεστώτος στο Ιντλίμπ». Και ότι: «Αυτές είναι οι τελευταίες ημέρες για την αποχώρηση του συριακού καθεστώτος. Τους δίνουμε τις τελευταίες προειδοποιήσεις μας». Άρα, συνάγεται ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις θέσεις παρατήρησης και στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία. Και συνεπώς, η Τουρκία θα επιτεθεί σε όλους τους στόχους που θεωρεί ότι αποτελούν δική της απειλή στο Ιντλίμπ.
Πέραν τούτων, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Jonathan Hoffman, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι Ρωσία και Τουρκία είναι «πολύ κοντά» σε μια εκτεταμένη σύγκρουση. Όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου: «Βλέπουμε ότι Ρώσοι και Τούρκοι έχουν έρθει πολύ κοντά στην πρόκληση πιο εκτεταμένων συγκρούσεων στην περιοχή», καλώντας μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα για να σταματήσει η προέλαση της συριακής κυβέρνησης στο Ιντλίμπ.
Μετά από αυτά και όχι μόνον, φαίνεται ότι οι αναβολές μάλλον τελείωσαν. Ο Πούτιν δείχνει ότι σκέφτεται σοβαρά να κατέβει και να σκουπίσει τόσο την επαρχία Ιντλίμπ όσο και τα στενά του Βοσπόρου. Οι Ρώσοι ήδη ζορίζονται αρκετά από τον υπερφίαλο και αλλοπρόσαλλο Ερντογάν. Και σε λίγο οι Ρώσοι θα αρχίσουν να ζορίσουν τους άλλους. Υποχρεωτικά. Ο Ρώσος θα αναγκαστεί να συντρίψει τον Τουρκία με σφοδρότητα. Το κατέβασμα των Ρώσων στην Μεσόγειο φαίνεται να είναι ένα αναγκαίο γεωπολιτικό βήμα. Μια ιστορική αναγκαιότητα. Οι Ρώσοι δεν μπορούν θα απεμπολήσουν βασικές διεκδικήσεις και ιστορικά διεθνικά δεδομένα όσες κυβιστήσεις και αν κάνει εν τω μεταξύ ο Σουλτάνος.
Συνεχίζω. Τα διάφορα σενάρια στην Τουρκία φουντώνουν. Ναι: Ο Ερντογάν φοβάται για την ίδια τη ζωή του. Και τούτο, την ίδια ώρα που ο Σουλτάνος προκαλεί την Ελλάδα, λέγοντας ότι η χώρα μας αποδέχθηκε το «δικό του καθεστώς» στη Μεσόγειο. Ή όπως ο ίδιος τόνισε: «Με την αποφασιστική μας στάση οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής, αλλά κυρίως η Ελλάδα, σιγά-σιγά ξεκίνησαν να αποδέχονται το καθεστώς που κηρύξαμε στη Μεσόγειο». Γεγονός που προφανώς αποτελεί ωμή αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων για μια ακόμη φορά. Με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά: «Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή».
Τώρα. Προς επιβεβαίωση και επίρρωση όλων των ανωτέρω και όχι μόνον, ας πάμε να δούμε διαδοχικά κάποιες από τις πιο σημαντικές ειδήσεις, εξελίξεις και γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα. Καταρχήν, Ρωσικά μαχητικά Su-24M βομβάρδισαν τουρκικό φυλάκιο στην Συρία, ενώ επίσης είχαμε εκ νέου Τούρκους νεκρούς στην Ιντλίμπ μετά από βομβαρδισμούς Ρώσων και Σύριων, που κονιορτοποίησαν τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ναι, όντως, η Mόσχα ταπεινώνει για μια ακόμη φορά παγκοσμίως τον Ερντογάν.
Και ενώ ο υπουργός κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι, «ο Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη να συμβιβαστείτε στο Αιγαίο για να σας δώσουμε κάτι…», η Ελλάδα από την άλλη ετοιμάζεται για το χειρότερο με τα υποβρύχια να «αγκαλιάζουν» την Κρήτη και να περιμένουν τους Τούρκους. Ακόμη, το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι: «Τρεις τουρκικές Ταξιαρχίες, 2.535 άρματα, ρουκετοβόλα, ΤΟΜΑ κλπ. εισέβαλαν στην Συρία». Φαίνεται ολοκάθαρα ότι διάσημη λυκοφιλία Ρωσίας-Τουρκίας τελείωσε.
Πέραν αυτών, εδώ στην Ελλάδα έχουμε μια συνεχιζόμενη και ανεξήγητη τουρκολαγνεία με άκρως περίεργες δηλώσεις. Όπως είναι, λ.χ., αυτή του υπουργού κ. Δένδια που τόνισε ότι: «Είμαστε έτοιμοι για μια έντιμη συνεννόηση με την Τουρκία». Ή, με τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την αδελφή του πρωθυπουργού κα Μπακογιάννη να εξηγούν προσέτι και δημοσίως: τόσο το γιατί συμφέρει την Ελλάδα η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο όσο και να λένε ότι είναι ανησυχητικό το γεγονός πως διάφορα μέσα χαρακτηρίζουν μειοδότες όσους είναι υπέρ της Χάγης.
Ναι, με ξεκάθαρη και δυνατή φωνή η κα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι: «Οι καθαρές κουβέντες με τους Τούρκους μπορούν μόνο να ωφελήσουν». Ακόμη, ο ομότιμος καθηγητής Χρήστος Ροζάκης δήλωσε ευθαρσώς για την Ελληνική ΑΟΖ: «Να δώσουμε κάτι και στην Τουρκία». Και ο ιστορικός και μέλος της Κ. Ε. Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Λιάκος, να δασκαλεύει το Πανελλήνιο λέγοντας πως: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από 1 εκατομμύριο μετανάστες». Και όλα αυτά, με μια νεώτερη ακόμη εθνική απογοήτευση να καταγράφεται στο ειδησιολόγιο της τελευταίας εβδομάδας: Δόθηκε νέα παράταση 18 μηνών στην πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο.
Επιπροσθέτως, και ενώ η Ελλάδα βιώνει το 4ο κρούσμα του «κορονοϊού» και κάποια σχολεία κλείνουν, η Τουρκία συνεχίζει να υποδαυλίζει το σκηνικό της πολεμικής σύγκρουσης με το να υποστηρίζει ότι βρίσκονται «υπό Ελληνική κατοχή 16 τουρκικά νησιά». Για να επακολουθήσει, εισέτι, και νέα πολεμική δήλωση-εξήγηση του Ερντογάν: «Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον πόλεμο στα μέτωπα της Συρίας, Λιβύης και Μεσογείου».
Και ενώ ο Ερντογάν κρύβει επιμελώς τις μεγάλες τουρκικές στρατιωτικές απώλειες στη Λιβύη και ταυτόχρονα ανοίγει τα σύνορα της χώρας του στον Έβρο για να περάσουν στην Ελλάδα οι λαθρο-εισβολείς, οι στρατηγοί της Τουρκίας στρέφονται ευθέως κατά του Τούρκου προέδρου: «Στέλνεις τους στρατιώτες μας στο θάνατο. Η Ιντλίμπ είναι εθνική παγίδα». Με τον Ερντογάν, εντούτοις, να επιμένει: «Κάθε μάχη που αποφεύγουμε σε Συρία, Λιβύη, Μεσόγειο θα επιστρέψει με πιο βαρύ τίμημα». Με τον Πούτιν να δίνει στη συνέχεια το πράσινο φως στον πρόεδρο Άσαντ, λέγοντάς του: «Ρίξε τουρκικά μαχητικά με τους S-300».
Εκτός όλων αυτών, σήμερα ήρθε και μια ακόμη θανάσιμη προειδοποίηση-τελεσίγραφο από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσίας, τον κ. Βλ. Ντζαμπάροφ, προς τον Ερντογάν: «Θα έχεις άσχημο τέλος στη Συρία». Με το ΝΑΤΟ, δια του Γ.Γ.  του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, να απαντά-καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν πρόσφατα το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία στην Ιντλίμπ, προχθές, σκοτώνοντας τουλάχιστον 33 Τούρκους στρατιωτικούς. Και ενώ το ΝΑΤΟ τρέχει άμεσα και ενεργοποιεί το άρθρο 4 της Συμμαχίας υπέρ της Άγκυρας, τα Αραβικά ΜΜΕ προεξοφλούν το τέλος του Ερντογάν: «Το Ιντλίμπ θα είναι η αρχή του τέλους». Θυμίζοντας έτσι τα παλαιοτέρα λόγια του κ. Γκιουλέν: «Ο Ερντογάν θα έχει το τέλος του Χίτλερ ή του Στάλιν».
Θα κλείσω με τον μητροπολίτη Μόρφου π. Νεόφυτο. Ο Πανιερώτατος, επικαλούμενος χαρισματικούς ασκητές και ασκήτριες, έχει τονίσει χαρακτηριστικά σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Δεν θα γίνουν σοβαρά πράγματα όσο ζει ο Ερντογάν. Τα σοβαρά θα γίνουν όταν πέσει ο Ερντογάν. Να το έχετε αυτό σαν σημείο». Ο π. Νεόφυτος Μόρφου δήλωσε προσέτι και το εξής (Μάιος 2019): «Οι προφητείες τελείωσαν, θα τα βλέπουμε πλέον όλα στις ειδήσεις».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την επόμενη φάση του Γ’ ΠΠ, ο Μητροπολίτης Μόρφου ανέφερε ακόμη πως: Όλα τα σπουδαία θα ξεκινήσουν με το χτύπημα του Ισραήλ στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τόνισε δε ότι αυτό του το είχε αποκαλύψει ο μακαριστός Γέροντας Θεόδωρος Αγιοφαραγγίτης της Κρήτης (28-4-2016): «Παιδιά μου θα πίνεται τον καφέ σας και θα ακούσετε ότι οι Εβραίοι εχτύπησαν το πυρηνικό πρόγραμμα της Περσίας! Τότε θα ξεκινήσουν τα μεγάλα γεγονότα! Και την ίδιαν εποχήν, ή λίγον πιο πριν, θα πέσει ο Ερντογάν!».
ΗΛΙΑΣ Δ. ΚΑΛΛΙΩΡΑΣ
Συγγραφέας, Καθηγητής-Διεθνολόγος,

 

Πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας.

Share this post