ΗΛΙΟΣ: γεωμαγνητική καταιγίδα εξαφάνισε στις 3-2-22, πάνω από το 80% των δορυφόρων Starlink που αναπτύχθηκαν από τη SpaceX του Elon Musk, χάθηκαν 40 από τους 49 δορυφόρους του.

ΗΛΙΟΣ: γεωμαγνητική καταιγίδα εξαφάνισε στις 3-2-22, πάνω από το 80% των δορυφόρων Starlink που αναπτύχθηκαν από τη SpaceX του Elon Musk, χάθηκαν 40 από τους 49 δορυφόρους του.

Η SpaceX αποκαλύπτει πώς έχασε δεκάδες δορυφόρους Starlink

Μια γεωμαγνητική καταιγίδα εξαφάνισε πάνω από το 80% των δορυφόρων Starlink που αναπτύχθηκαν από τη SpaceX την περασμένη Πέμπτη 3-2-22

Η SpaceX του Elon Musk έχασε 40 από τους 49 δορυφόρους Starlink που εκτοξεύτηκαν μέσω ενός πυραύλου Falcon 9, χάνοντας την τροχιά τους χάρη σε μια γεωμαγνητική καταιγίδα, όπως αποκάλυψε η εταιρεία την Τρίτη.

Μέχρι τώρα, σχεδόν όλοι οι χαμένοι δορυφόροι είτε έχουν ήδη επανέλθει είτε θα επανέλθουν σύντομα στη γήινη ατμόσφαιρα, όπου τελικά θα καούν πριν φτάσουν στο έδαφος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα διασκορπίσουν συντρίμμια, εξήγησε η SpaceX.

Η SpaceX τοποθέτησε τους δορυφόρους σε χαμηλότερη τροχιά περίπου 210 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη για τον αρχικό έλεγχο του συστήματος πριν τους μεταφέρει σε υψηλότερη τροχιά μέσω ελεγχόμενης πτήσης. Το σύστημα σχεδιάστηκε για να κάνει τους δορυφόρους να φεύγουν γρήγορα από τη τροχιά τους μέσω της ατμοσφαιρικής αντίστασης (οπισθέλκουσας) σε περίπτωση που αποτύχουν στις δοκιμές, δήλωσε η εταιρεία.

Αυτή τη φορά, ωστόσο, το σχέδιο πήγε στραβά, καθώς οι δορυφόροι χτυπήθηκαν από γεωμαγνητική καταιγίδα την περασμένη Παρασκευή 4-2-22, ενώ βρίσκονταν ακόμη σε χαμηλή τροχιά. Τέτοιες καταιγίδες, που περιγράφονται από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ ως μια περίοδος “ταχείας μεταβολής του μαγνητικού πεδίου”, προκαλούνται από ένα κύμα ηλιακών ανέμων. Η καταιγίδα προκάλεσε μια ατμοσφαιρική αντίσταση που ήταν κατά 50% ισχυρότερη από το συνηθισμένο.

Η ομάδα προσπάθησε να κάνει τους δορυφόρους να “καλυφθούν από την καταιγίδα”, δίνοντάς τους εντολή να μπουν σε ασφαλή λειτουργία για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της (οπισθέλκουσας) αντίστασης. Παρόλα αυτά, η καταιγίδα εμπόδισε 40 από αυτούς να βγουν από την ασφαλή λειτουργία και να ξεκινήσουν ελιγμούς ανύψωσης τροχιάς, εξήγησε η SpaceX.

Παρ’ όλα αυτά, η εταιρεία χαιρέτισε το περιστατικό ως παράδειγμα των “μεγάλων προσπαθειών που έχει καταβάλει η ομάδα Starlink για να διασφαλίσει ότι το σύστημα βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος για τον μετριασμό των συντριμμιών σε τροχιά”  Εξήγησε ότι οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά εξόδου από την τροχιά αποτελούν “μηδενικό κίνδυνο σύγκρουσης” με άλλους δορυφόρους, δεν θα δημιουργήσουν διαστημικά σκουπίδια και δεν θα χτυπήσουν στο έδαφος.

Το Starlink της SpaceX είναι ένα δορυφορικό δίκτυο που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της Γης. Τον Ιανουάριο, ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk καυχήθηκε ότι 1.469 δορυφόροι Starlink ήταν σήμερα ενεργοί σε χαμηλή τροχιά.

Το έργο προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι αστρονόμοι εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με τους τεράστιους αστερισμούς δορυφόρων (ομάδα τεχνητών δορυφόρων που συνεργάζονται ως σύστημασε χαμηλή τροχιά) που παρεμβαίνουν στην έρευνά τους και επηρεάζουν ιδιαίτερα τις διαστημικές παρατηρήσεις.

Η Κίνα επέκρινε επίσης το έργο. Το Πεκίνο υπέβαλε ακόμη και καταγγελία για τη SpaceX στο Γραφείο του ΟΗΕ για θέματα διαστήματος τον Δεκέμβριο του 2021, ισχυριζόμενο ότι οι αστροναύτες του αναγκάστηκαν να κάνουν ελιγμούς αποφυγής για να αποφύγουν τους δορυφόρους Starlink σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις καθώς βρίσκονταν στον διαστημικό σταθμό της Κίνας.

πηγή 9-2-22

https://www.rt.com/news/548826-spacex-starlink-statellites-geomagnetic-storm/

hellenicrevenge.blogspot.com

Share this post