ΗΠΑ: Δημοσκόπηση σοκ για τους Δημοκρατικούς – «Εξανεμίστηκε» η διαφορά Ν.Τραμπ-Τ.Μπάιντεν

ΗΠΑ: Δημοσκόπηση σοκ για τους Δημοκρατικούς – «Εξανεμίστηκε» η διαφορά Ν.Τραμπ-Τ.Μπάιντεν

Γράφει: Θάνος Νικηταράς

Μπορεί τους τελευταίους μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να έχει δεχθεί πολλά χτυπήματα, όμως η δημοσκόπηση του CNN δείχνει πως είναι ακόμα εδώ και μάλιστα πιο δυνατός. 

Μπορεί τους τελευταίους μήνες ο Αμερικανός πρόεδρος να βρέθηκε αντιμέτωπος με το κίνημα «Black lives matter», μπορεί η αμερικανική οικονομία να δέχθηκε πλήγμα ελέω lockdown, όμως η διαφορά των δύο υποψηφίων για την προεδρία έχει εξανεμιστεί.

Πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα τον Ιούνιο, ο Τζο Μπάιντεν ήταν μπροστά στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του CNN με 14%, όμως δύο μήνες μετά η διαφορά τους έχει πέσει στο 4%. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 12 έως τις 15 Αυγούστου.

Αριθμοί που δείχνουν πως μέχρι τον Νοέμβριο η κατάσταση μπορεί να έχει αντιστραφεί και ο Τραμπ να καταφέρει να κερδίσει τελικά τις εκλογές.

 

 

Θυμίζουμε ωστόσο ότι τον Ιούνιο, όταν και διεξήχθη η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση του CNN, ήταν ακόμη νωπά τα γεγονότα με τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το lockdown λόγω κορωνοϊού σε αρκετές Πολιτείες.

Το δυνατό «χαρτί» του Τραμπ ήταν και εξακολουθεί να είναι η οικονομία, με την πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών να εγκρίνουν την πολιτική του σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Σε τουλάχιστον 15 Πολιτείες μάλιστα η διαφορά ανάμεσα στους δύο πολιτικούς για τη θέση του προέδρου ανέρχεται μόλις στη 1 ποσοστιαία μονάδα.

Αντιλαμβάνεται κανείς πως αν συνυπολογιστεί και το περιθώριο του στατιστικού λάθους τότε όλα είναι εντελώς αμφίρροπα.

Παρά την σχετικά…άνετη νίκη των Δημοκρατικών που προεξοφλούσαν πολλά συστημικά ΜΜΕ στις ΗΠΑ, φαίνεται πως στις κάλπες της 3ης Νοεμβρίου θα διεξαχθεί πραγματική μάχη πόντο-πόντο ανάμεσα στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομπάμα, Τζο Μπάιντεν.

https://www.pronews.gr/

Share this post