ΗΠΑ: Επιστήμονες συνέδεσαν το εμβόλιο για τον COVID με κρούσμα τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης (σκληρές εικόνες)

ΗΠΑ: Επιστήμονες συνέδεσαν το εμβόλιο για τον COVID με κρούσμα τοξικής επιδερμικής νεκρόλυσης (σκληρές εικόνες)

Μια πρόσφατη μελέτη περίπτωσης μιας γυναίκας από τη Νέα Υόρκη δείχνει ότι τουλάχιστον ένας λήπτης του εμβολίου Pfizer covid υπέστη τοξική επιδερμική νεκρόλυση, την οποία οι γιατροί απέδωσαν στο εμβόλιο αν και άλλοι επιστήμονες αποσύνδεσαν το σύνδρομο με τα εμβόλια κατά του covid.

Σε κάθε περίπτωση η υπόθεση βρίσκεται υπό εξέταση και προκάλεσε ανησυχία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η τοξική επιδερμική νεκρόλυση συνήθως εμφανίζεται αρχικά ως πυρετός και άλλα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μία έως τρεις εβδομάδες αργότερα, η οποία ακολουθείται επίσης από επώδυνες βλάβες του δέρματος που τείνουν να συγχωνευθούν. Μετά από αυτό, σύμφωνα με τη μελέτη περίπτωσης, αρχίζουν να αναπτύσσονται διαβρώσεις και φυσαλιδώδεις βλάβες και επιδερμική αποκόλληση σε μεγάλη επιφάνεια σώματος:

«Μια 49χρονη γυναίκα χωρίς προηγούμενο ιατρικό ιστορικό παρουσιάστηκε στα επείγοντα με ιστορικό πυρετού και έκρηξης δέρματος. Έχει λάβει εμβόλιο COVID-19 Pfizer (BNT162b1) με δόση 0,3 ml που χορηγήθηκε ενδομυϊκά μία εβδομάδα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της.

Η ασθενής άρχισε να αναπτύσσει πυρετό, κόπωση και πονοκέφαλο ακολουθούμενη από δερματικές βλάβες που επηρεάζουν τον κορμό της και αρχίζουν να εξαπλώνονται στο πρόσωπο και τα άνω άκρα με έλκος στο στόμα. Η ασθενής εθεάθη στο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του χορηγήθηκε παρακεταμόλη και δεν παρατήρησε καμία βελτίωση.

Η ασθενής δεν είχε ιστορικό λήψης νέου φαρμάκου ή καλλυντικής θεραπείας τους τελευταίους δύο μήνες πριν από την ανάπτυξη των δερματικών βλαβών. Κατά την εξέταση, η ασθενής ήταν ζωτικά σταθερή, ανήσυχη και είχε έντονους πόνους.

Είχε πολυάριθμες πορφυρές και σκοτεινές κόκκινες ωχρές κηλίδες που αφορούσαν το στήθος, την κοιλιά, τα άνω άκρα, το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα και τους άνω μηρούς με περιοχές που έδειχναν συγχώνευση βλαβών με χαλαρές βολίδες και περιοχές επιδερμικής αποκόλλησης με θετικό πρόσημο του Nikolsky.

Ο βλεννογόνος ενεπλάκη στην κατάστασή της, όπου είχε εκτεταμένο στοματικό έλκος και αιμορραγική κρούστα στα χείλη, καθώς και διμερείς συμφόρηση του επιπεφυκότα μαζί με διαβρώσεις άνω βλεφάρων και βλάβες των γεννητικών οργάνων του βλεννογόνου. Η συμμετοχή της επιφάνειας του σώματός της εκτιμάται ότι είναι πάνω από 30%».

https://www.pronews.gr

Share this post