ΗΠΑ: Λουόμενος πέθανε από αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο

ΗΠΑ: Λουόμενος πέθανε από αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο

Ενας άτυχος λουόμενος στη Βόρεια Καρολίνα βρήκε τραγικό θάνατο, αφού την ώρα που κολυμπούσε δέχτηκε επίθεση από μια σπάνια αμοιβάδα που «τρώει» τον εγκέφαλο.

Ο Εντι Γκρέι μολύνθηκε ενώ βρισκόταν στο υδάτινο πάρκο Fantasy Lake Water Park νωρίτερα αυτό το μήνα, αναφέρει το Skynews. Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος τόνισε πως ο θάνατός του ήταν «τραγικός και πρόωρος».

Το θύμα επισκέφθηκε το πάρκο ως μέρος μιας ομάδας εκκλησιαστικής αποστολής.

Η εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα, η επιστημονική ονομασία της οποίας είναι naegleria fowleri, είναι ένας μονοκύτταρος οργανισμός που βρίσκεται μέσα στο ζεστό γλυκό νερό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με ειδικούς.

Είναι αβλαβής αν κάποιος την καταπιεί κατά λάθος αλλά αν εισέλθει στο σώμα μέσω της μύτης, φτάνει μέχρι τον εγκέφαλο και προκαλεί πρωτογενή αμοιβαδική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, η οποία είναι συνήθως θανατηφόρα.
ΗΠΑ: Λουόμενος πέθανε από αμοιβάδα που «τρώει» τον

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αμοιβάδα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες μέχρι και εννέα ημέρες μετά την επίθεση.

Τα συμπτώματα αρχίζουν με πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία και εμετό. Το θύμα βιώνει στη συνέχεια επιληπτικές κρίσεις και πέφτει σε κώμα.

Μόλις ένα άτομο παρουσιάσει συμπτώματα, οι πιθανότητες θανάτου είναι πάνω από 97% και συνήθως πεθαίνει μέσα σε πέντε ημέρες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους στο χώρο της υγείας το κολύμπι δεν είναι τόσο ανησυχητικό. Αλλά οι καταδύσεις ή τα άλματα από τα ύψος στο νερό είναι καταστάσεις που δυνητικά θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνες. Για αυτό συνιστάται η χρήση ειδικού κλιπ που κρατά κλειστή τη μύτη κατά τη βίαιη είσοδο του ατόμου στο νερό.

Αυτός ο τύπος αμοιβάδας έχει μολύνει 145 ανθρώπους στις ΗΠΑ από το 1962 μέχρι και το περασμένο έτος.

Skynews

Share this post