ΗΠΑ: Οριστικό μπλόκο για τα F-35 και συζητήσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

ΗΠΑ: Οριστικό μπλόκο για τα F-35 και συζητήσεις για κυρώσεις κατά της Τουρκίας
Πηγή: Turkish Defence Ministry via AP, Pool

Αντίποινα προς την Τουρκία μετά την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, ετοιμάζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με κυριότερο το οριστικό «μπλόκο» στην πώληση μαχητικών F-35 στον Ερντογάν.

Με διακομματική συμφωνία των επιτροπών άμυνας της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων απαγορεύεται η πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία. Πρόκειται για τη λεγόμενη NDA (National Defense Authorization Act) που οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα και αναμένεται να εγκριθεί από το Κογκρέσο μέσα στον μήνα.

Στην αμερικανική NDAA εκφράζεται η πεποίθηση του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η αγορά των ρωσικών S-400 από την Τουρκία, που θεωρείται ως μία σημαντική συναλλαγή με βάση τον αμερικανικό νόμο για τις κυρώσεις, είναι μη συμβατή από τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ και συνιστά απειλή για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

«Ο καιρός της υπομονής έχει εκπνεύσει εδώ και καιρό. Είναι ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος», αναφέρεται σε πρόσφατη επιστολή του γερουσιαστή των Δημοκρατικών Κρις Φαν Χόλεν και του ρεπουμπλικάνου Λίντσεϊ Γκράχαμ προς τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μάικ Πομπέο.

Στη διακομματική συμφωνία περιλαμβάνεται εξάλλου εισήγηση προς τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλλει επιπλέον κυρώσεις στην Τουρκία για την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να εξοπλιστεί με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400.

Share this post