Η έκθεση για την ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ στην Ελευθερία του τύπου ενόχλησε κανάλια και Μαξίμου! Μίλησαν πάλι για ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ, vid

Η έκθεση για την ΚΑΤΡΑΚΥΛΑ στην Ελευθερία του τύπου ενόχλησε κανάλια και Μαξίμου! Μίλησαν πάλι για ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΥΣ, vid
Έδωσαν ρέστα!

Η έκθεση των “Δημοσιογράφων Δίχως Σύνορα” αναφορικά με την ελευθερία του τύπου που έριξε την Ελλάδα 38 ολόκληρες θέσεις σε ένα μόλις έτος προκάλεσε την αντίδραση τόσο της κυβέρνησης όσο και φιλοκυβερνητικών μέσων.

Η αρχή έγινε χθες με τον Κυβερνητικό εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, όπως σας ενημερώσαμε στο EL.GR, επέκρινε την παραπάνω ΜΚΟ και μίλησε για μία Ελλάδα όπου…βασιλεύει η ελευθεροτυπία.

Η κυβέρνηση ωστόσο επανήλθε με μία επιστολή-κόλαφος προς τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», διαμαρτυρόμενη επί της ουσίας επειδή την…εξέθεσε.

Όπως αναλυτικά γράφει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Facebook:

«Η ποιότητα μιας έκθεσης δεν κρίνεται μόνο από την υπογραφή του συντάκτη της, αλλά από τη μεθοδολογία της έρευνας και την τεκμηρίωση των συμπερασμάτων. Στην πρόσφατη έκθεση που συνέταξε η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» υπό τον τίτλο «Παγκόσμιος Δείκτης Ελευθερίας του Τύπου 2022» ο προσεκτικός και απροκατάληπτος αναγνώστης παρατηρεί ότι δεν έχουν τηρηθεί και οι δυο αυτές αρχές της επιστημονικότητας και της σοβαρότητας. Ενδεικτικά, ο ισχυρισμός ότι σε χώρες όπως η Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ – στο οποίο παρεμπιπτόντως κυβερνά ο στρατός – αλλά και τα Κατεχόμενα, που η Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» αποκαλεί «Βόρεια Κύπρο», παρότι δεν αναγνωρίζονται διεθνώς, υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση τους, μεγαλύτερη ελευθερία του Τύπου από την Ελλάδα, εκτός του ότι στερείται κάθε σοβαρότητας, εγείρει εύλογα ερωτήματα για τη μεθοδολογία και τις πηγές των συντακτών της.

Με επιστολή που στείλαμε χθες στην Μ.Κ.Ο. «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα», θέτουμε τα ερωτήματα και δεδομένου ότι ο Δείκτης, που στερείται στέρεης επιστημονικής βάσης και τα σχετικά σχόλια, διαβάλλει την εικόνα της χώρα μας, ζητήσαμε να μας αποσταλεί σε εύλογο χρονικό διάστημα πλήρης απάντηση στις παραπάνω ανησυχίες μας, χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με τα ακόλουθα:

α) Μια ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη διαβεβαίωση ότι στη λίστα των «ειδικών περί ελευθερίας του Τύπου» που συμμετείχαν στην απάντηση των ερωτηματολογίων για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα που ερευνώνται από την ελληνική Δικαιοσύνη, ώστε η έρευνα να είναι αμερόληπτη, σύμφωνα με τα διεθνή ακαδημαϊκά πρότυπα.

β) Την ακριβή μεθοδολογία που εφαρμόζεται, ιδιαίτερα για τους μετρήσιμους και αντικειμενικούς δείκτες, για την κατάταξη της χώρας και τον τρόπο υπολογισμού των βαθμολογιών.

γ) Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών του δείκτη.

δ) Τα στοιχεία της Ελλάδας από το 2015.

Αναμένουμε άμεσα, λοιπόν, σαφείς διευκρινίσεις από τους «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα»

 

Δεν έλειψαν βέβαια και οι αναφορές στα κανάλια για την περιβόητη έκθεση.

Τον “χορό” έσυρε ο γνωστός για τις κατά καιρούς ακραίες θέσεις του (ιδιαίτερα στο θέμα των εμβολίων) δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε, επικρίνοντας τα αποτελέσματα της έκθεσης για την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα:

«Η αριστερά φτιάχνει αυτόν τον μύθο, ότι στην Ελλάδα καταπιέζονται τα μέσα ενημέρωσης και δεν έχουμε ελευθερία Τύπου. Αν πιάσει κανείς τα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, θα δούμε ότι δεν υπάρχει απλώς Ελευθερία, υπάρχει ασυδοσία».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε και στους “ψεκασμένους“, σχολιάζοντας την αναφορά της παρουσιάστριας του ΣΚΑΙ, Μαρίας Αναστασοπούλου, για την συντριπτική πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών στα λεγόμενα “παραδοσιακά μέσα”.

«Δεν μπορούμε να λέμε ότι είναι ανελεύθερη και κάτω από το Μπουρούντι και το Λάος η Ελλάδα, όλοι στην Ελλάδα ζούμε. Είναι δυνατόν; Να λέμε ότι είμαστε κάτω από το Λάος, την Καμπότζη, την Μπουργκίνα Φάσο;», πρόσθεσε φανερά ενοχλημένος ο έτερος παρουσιαστής της εκπομπής “Σήμερας”, Δημήτρης Οικονόμου.

Μάλλον ξέχασαν οι κύριοι της κυβέρνησης αλλά και των καναλιών ότι η χώρα μας έχει έναν από τους πιο αυστηρούς και συνάμα ΠΑΡΑΛΟΓΟΥΣ νόμους για τη διασπορά των Fake News σε σημείο που να περιορίζεται η δημόσια έκφραση λόγου είτε μιλάμε για παραδοσιακά είτε ηλεκτρονικά (βλ. ιστοσελίδες) ΜΜΕ.

Οι αλλαγές στο άρθρο 191 του Π.Κ. που με τόσο…καμάρι και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις νομικών και δημοσιογράφων πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη απειλούν επί της ουσίας ακόμα και με φυλάκιση (!!!) όποιον τυχόν ασκήσει κριτική σε ό,τι αφορά:

.

  • την άμυνα της χώρας (βλ. εξοπλιστικά)
  • την υγεία (βλ. πανδημία)
  • την οικονομία (βλ. μνημόνια, ακρίβεια)

.

Επί μία διετία γίναμε μάρτυρες μίας εξωφρενικά ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗΣ ενημέρωσης για την πανδημία και τα εμβόλια, όπου σχεδόν ΟΛΑ τα ΜΜΕ ακολουθούσαν την ίδια ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ!!!

Όποιος τυχόν τολμούσε να…διαφωνήσει, είτε τον εξευτέλιζαν είτε πολύ απλά δεν τον ξανακαλούσαν ποτέ στα πάνελ-δικαστήρια.

Για τέτοια “ελευθερία” λοιπόν μας μιλάνε οι παρακάτω δημοσιογράφοι, που μάλλον απευθύνονται στον κλασικό Έλληνα ψηφοφόρο που έχει μνήμη…χρυσόψαρου:

(φωτο:video screenshot)

https://www.el.gr/

Share this post