η αβεβαιότητα κάνει πλέον ΜΠΑΜ στα Βαλκάνια

η αβεβαιότητα κάνει πλέον ΜΠΑΜ στα Βαλκάνια

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ 

Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Στα Βαλκάνια η ιστορία δεν αλλάζει , μόνο κάνει κύκλους και επανέρχεται.

Καλοκαίρι του 2016 μετά το ΒΡΕΧΙΤ επισημαίνουμε δια της αρθρογραφίας μας “αλλάζει το μίγμα της πολιτικής για τα Βαλκάνια τώρα , η Μεγ. Βρετανία θα ακολουθήσει ξεχωριστή γραμμή για την περιοχή αυτή” .

Πράγματι από τότε τα πράγματα έτρεξαν πολύ.

Τα Σκόπια “τα βάπτισαν” Βόρεια Μακεδονία απαξιώνοντας πρώτα το μυαλό τους και μετά την ίδια την ιστορία και τον πολιτισμό. Μετά άρχισαν να ομιλούν για μεγάλη Αλβανία και τα υπόλοιπα.

Ουσιαστικά οι μεγάλοι των εθνών τρέχουν στα Βαλκάνια για λάβουν την μερίδα του λέοντος , όπως θα κάνουν και με την Μικρά Ασία στο τέλος της προφητευόμενης διάλυσης της γείτονος χώρας.

Γερμανία, Ρωσία, ΗΠΑ έχουν πλέον ξεχωριστές πολιτικές και μέσα σε αυτές σφήνα η τουρκική ανάμιξη για να μην χάσουν οι γείτονες  τώρα που διαδίδονται χάρτες για την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια , γεγονός που προσδιορίζει τι έρχεται.

” Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα Ντέιβιντ Πράις πιστεύει ότι τα βαλκανικά κράτη θα αντιταχθούν σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων που θα τα καταστήσουν και πάλι αβέβαια.

«Δεν είμαι σίγουρος ποιος θα μπορούσε να είναι η πηγή αυτού του πράγματος. Γνωρίζω ότι η ιδέα διανέμεται διπλωματικά. Νομίζω ότι τα κράτη, όπως τα γνωρίζουμε, θα αντιταχθούν σε αυτό και θα τα υποστηρίξουμε», είπε όταν ρωτήθηκε για ανεπίσημα έγγραφα από μια άγνωστη και ασαφή πηγή, τα οποία προτείνουν δυνατότητες αλλαγής των συνόρων μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πράις, ένας από τους συνέδρους με πολυετή εμπειρία εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος έχει εκπροσωπήσει την 4η Περιφέρεια της Βόρειας Καρολίνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1987, δήλωσε ότι «προκαλεί  τις αναμνήσεις από προηγούμενες εχθροπραξίες και απειλές για αύξηση των εντάσεων στα Βαλκάνια, τα οποία είναι μια πολιτικά κατακερματισμένη περιοχή με πλήθος διαρκών διαφωνιών».

«Ωστόσο, χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο και άλλες έχουν προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξη της δημοκρατίας και των δικών τους σχέσεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε συμμετάσχει σε αυτό σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ειδικά με τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο. 

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι αυτές οι χώρες θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια κατάσταση όπου τα σύνορα είναι και πάλι ανασφαλή».

Τον περασμένο μήνα, στη διεθνή κοινότητα εμφανίστηκαν δύο έγγραφα  λεγόμενα «non paper» συζητώντας θέματα που έχουν προκαλέσει πάθος μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Το πρώτο «non-paper» έγινε θέμα αφού στα ΜΜΕ στη Σλοβενία, την Κροατία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη υπήρξε η φήμη για την ύπαρξη ενός φερόμενου εγγράφου που περιέχει πρόταση για την καταγραφή νέων συνόρων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τα Βοσνιακά μέσα ενημέρωσης ισχυρίζονται ότι ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα το έστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσαρλς Μισέλ, και μια σλοβενική ιστοσελίδα δημοσίευσε ακόμη και το περιεχόμενο ενός ανεπίσημου εγγράφου μη επιβεβαιωμένης γνησιότητας, το οποίο φέρεται να παρουσίασε ιδέες για τη διχοτόμηση της Β-Ε. στη Σερβία και την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου με την Αλβανία.

Ο Γιάνσα έχει επανειλημμένα δηλώσει δημοσίως ότι ούτε συνέταξε ούτε έστειλε το έγγραφο, ενώ το υπουργικό συμβούλιο του Τσαρλς Μισέλ δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να αρνηθεί την άφιξή του.”

Makfax

πηγή https://www.echedoros-a.gr/2021/05/blog-post_81.html#more Μάιος 7, 2021. 21:34. Ελλάδα.

Oι εντάσεις αυξάνονται μέρα με την μέρα

” Η Σερβία δεν θα επιτρέψει στην Κροατία να δημιουργήσει στρατιωτική βάση στο Κόσοβο

https://www.echedoros-a.gr/2021/05/blog-post_7.html

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ του ΑΓΙΟΥ ΠΑΙΣΙΟΥ στις ημέρες μας και που είμαστε ακόμα; 

ΜΑΡΤΥΡΙΑ: Τσιαλίκης Χρήστος, Υποστράτηγος ε.α., Θεολόγος, Κομοτηνή «Εσείς οι στρατιωτικοί, την Αλβανία να προσέχετε.

Από εκεί θα έρθει η απειλή.»
«Γέροντα, άμα φτύσουμε, οι Αλβανοί θα
πνιγούν στο σάλιο μας, και σεις λέτε ότι θα έρθει απειλή από την
Αλβανία;
Δεν μπορώ να το πιστέψω.»
«Άκου το Γέροντα!», μου απάντησε.
Απόσπασμα από το βιβλίο: Τόμος B΄ – Έκδοση 2η Βελτιωμένη & Επηυξημένη ΄΄ Μαρτυρίες Προσκυνητών ΄΄ Γέροντας Παΐσιος ο Αγιορείτης 1924-1994, Σελ. 384 – 385 Νικολάου Α. Ζουρνατζόγλου

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ 

https://konstantinoupolipothoumeno.blogspot.com/

ΣΤΩΜΕΝ καλώς

Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας

Share this post