«Η Αθήνα θέλει πόλεμο» – Σημερινό δημοσίευμα δείχνει τι έρχεται στο Αιγαίο

«Η Αθήνα θέλει πόλεμο» – Σημερινό δημοσίευμα δείχνει τι έρχεται στο Αιγαίο
Δείτε μόνοι σας!

Δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου προετοιμάζει τους πολίτες της Τουρκίας σε σχέση με το τι θα συμβεί, αν η Άγκυρα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και δη στην Ελληνική ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για «προβοκατόρικη» συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα το σημερινό πρωτοσέλιδο της φιλοκυβερνητικής τουρκικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ κυκλοφορεί με τον τίτλο: «Η Αθήνα θέλει πόλεμο».

Η εφημερίδα αναφέρει πως η Ελλάδα ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή ένα «προβοκατόρικο σενάριο» που θα αυξήσει την ένταση τον Σεπτέμβριο.

Εν συνεχεία, επικαλείται δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που μιλά για τα τέσσερα σενάρια αποτροπής που έχει επεξεργαστεί η Αθήνα «ενόψει της προαναγγελθείσας από την Άγκυρα κρίσης του ερχόμενου Σεπτεμβρίου».

Αυτά είναι τα τέσσερα σενάρια που επικαλούνται οι Τούρκοι από την εφημερίδα «Καθημερινή»:

Πρώτον, σε περίπτωση αποστολής ενός ερευνητικού πλοίου το οποίο θα εμφανιστεί συνοδεία τουρκικών φρεγατών, αλλά δεν προχωρήσει άμεσα σε έρευνες, το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.) θα βρίσκεται, επίσης, εκεί με ανάλογο αριθμό πλοίων. Στην περίπτωση που οι έρευνες δεν προχωρήσουν, η παρουσία του Π.Ν. εκεί θα συνεχισθεί για όσο καιρό στην περιοχή μένουν και οι τουρκικές δυνάμεις. Πρόκειται για το πλέον ανώδυνο σενάριο και έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις» στο ανατολικότερο σημείο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας τον Οκτώβριο του 2018, όταν και είχε αντιμετωπιστεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Δεύτερον, σε περίπτωση που το ερευνητικό απλώσει καλώδια για σεισμικές έρευνες, τότε υπάρχουν σαφείς εντολές για δι’ ασυρμάτου παραίνεση διακοπής τους. Διαφορετικά, έχει αποφασιστεί ότι τα καλώδια θα πρέπει να κοπούν ή έστω να εμποδιστούν από το να φθάσουν στον βυθό της Ανατολικής Μεσογείου.

Το τρίτο σενάριο είναι πιο απόμακρο και αφορά το ενδεχόμενο αποστολής πλωτού γεωτρύπανου. Σε αυτή την περίπτωση, οι εντολές είναι σαφείς. Το τρυπάνι δεν πρέπει να αγγίξει ποτέ τον βυθό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δεδομένου του όγκου που έχουν και τα τρία πλωτά γεωτρύπανα της ΤΡΑΟ, είναι αδύνατον να παρεμποδιστούν με τη φυσική παρουσία των ελληνικών φρεγατών, οπότε σε αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η χρήση προειδοποιητικών πυρών για αποτροπή της γεώτρησης.

Το τέταρτο σενάριο αφορά πιθανώς συνδυασμένη αποστολή ερευνητικών πλοίων σε διαφορετικά σημεία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και σε αυτή την περίπτωση οι εντολές αποτροπής της τέλεσης ερευνών ή γεωτρήσεων σε οποιοδήποτε σημείο από τη Ρόδο έως την Κρήτη είναι ευκρινείς. Αυτό το τελευταίο σενάριο, παρότι δεν θεωρείται ως το πλέον πιθανό, αξιολογείται ολοένα και περισσότερο, ειδικά μετά τις τελευταίες επιδείξεις αεροναυτικής τουρκικής παρουσίας στην περιοχή από τα νότια της Κρήτης μέχρι τα ανοικτά της Λιβύης.

Η Γενι Σαφάκ γράφει πως η Αθήνα ενδέχεται να δώσει εντολή για πυρά παρενόχλησης προς τα πλοία – γεωτρύπανα ή να μπλοκάρει τις σεισμικές έρευνες και συγκεκριμένα τα ηλεκτρονικά συστήματα των καλωδίων που χρησιμοποιούνται για αυτές.

Είναι προφανές πως οι Τούρκοι γνωρίζουν πως σε περίπτωση παραβίασης του Ελληνικού ζωτικού χώρου, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει στρατιωτικά. Αυτό το παρουσιάζουν ως «προβοκατόρικη ενέργεια», ενώ συνιστά αναφαίρετο δικαίωμα, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Το σίγουρο είναι πως πλέον το σενάριο ελληνοτουρκικού πολέμου ακούγεται όλο και πιο δυνατά σε μέσα ενημέρωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΦΩΤΟ eurokinissi

el.gr

Share this post