Η Γαλλία ”βυθίζει” τις ΗΠΑ: Προσφέρουν στην Ελλάδα δύο La Fayette ως ενδιάμεση λύση!

Η Γαλλία ”βυθίζει” τις ΗΠΑ: Προσφέρουν στην Ελλάδα δύο La Fayette ως ενδιάμεση λύση!

Η “μάχη” για τις καινούργιες Ελληνικές φρεγάτες φαίνεται ότι πλέον έχει ανάψει για τα καλά. Αυτή την στιγμή υπάρχει ”σφαγή” ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία, ενώ ”σφήνα” μπήκαν οι Ολλανδοί και οι Άγγλοι. Τα “φαβορί” βέβαια στον αγώνα αυτό φαίνεται πως είναι οι ΗΠΑ και η Γαλλία, χωρίς όμως να έχουν αποκλειστεί και οι υπόλοιπες προτάσεις.

Οι τελευταίες πληροφορίες όπως αναφέρει το newpost.gr, θέλουν το Παρίσι αποφασισμένο να κάνει τη ρελάνς στην Αμερικανική πρόταση προσφέροντας ένα δελεαστικό πακέτο, το οποίο θα αφορά τέσσερις φρεγάτες Belhara αλλά και ενδιάμεση λύση με μεταχειρισμένα πλοία την οποία η Αθήνα βάζει ως προαπαιτούμενο προκειμένου να προχωρήσει και να “κλειδώσει” οποιαδήποτε συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η νέα Γαλλική πρόταση φέρεται να περιλαμβάνει ως ενδιάμεση λύση την παραχώρηση στην Ελλάδα δύο φρεγατών κλάσης La Fayette, οι οποίες όμως θα έχουν περάσει από fast track πρόγραμμα αναβάθμισης από το Παρίσι σε Γαλλικά ναυπηγεία.

Οι Γάλλοι, εκσυγχρονίζοντας τις φρεγάτες αυτές, αναμε΄νεται να τοποθετήσουν εκτοηευτές για αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15- που ούτως ή άλλως ήταν στα πλάνα τους- αλλά και σύστημα εγγύς προστασίας CIWS είτε Phalanx είτε RIM όπως επιθυμεί το Πολεμικό Ναυτικό να έχουν όλες οι μεγάλες Μονάδες του Στόλου.

Το Γαλλικό ναυτικό διαθέτει πέντε φρεγάτες κλάσης La Fayette με εκτόπισμα 3800 τόνους, οι οποίες κατασκευάστηκαν την δεκαετία του 90 και από τότε επιχειρούν συνεχώς. Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί ως ενδιάμεση λύση από τους Γάλλους δύο φρεγάτες Fremm, κάτι τέτοιο δεν είναι διατεθειμένη να εγκρίνει η Γαλλία αφού τις θεωρεί άκρως απαραίτητες. Ακόμη μία εναλλακτική ενδιάμεσης λύσης που φαίνεται πως προτείνει το Παρίσι, είναι η προετοιμασία μόνιμης παρουσίας στα Ελληνικά νερά, μιας μικρής αρμάδας αποτελούμενης από τρία πλοία, δύο φρεγάτες και ένα ελικοπτεροφόρο τα οποία θα επιχειρούν μαζί με τα πλοία του Ελληνικού Στόλου στο πλαίσιο μιας ευρύτερης αμυντικής συμφωνίας η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο κρατών.

Όλα αυτά ταυτόχρονα με τη συμφωνία όπως επιθυμούν οι Γάλλοι για πώληση στην Ελλάδα τεσσάρων ψηφιακών φρεγατών Belhara. Την τελική πρόταση των Γάλλων αναμένεται να φέρει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο με την υπογραφή της συμφωνίας για τα Rafale η Φλοράνς Παρλί, με το Παρίσι να δηλώνει σύμφωνα με πληροφορίες ανοιχτό σε διαπραγμάτευση. Είναι πολύ σημαντικό η ελληνική πλευρά, να λάβει μία απόφαση που θα καλύπτει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές ανάγκες της χώρας, ιδιαίτερα με την Τουρκία να προκαλεί συνεχώς την εθνική μας κυριαρχία.

https://hellasbook.gr/post/i-gallia-vythizei-tis-ipa-prosferoyn-stin-ellada-dyo-la-fayette-os-endiames–5fe496188ab48c856725584c

Share this post