Η ΕΕ αμφισβητεί την αμερικανική εκδοχή ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στα τάνκερ

Η ΕΕ αμφισβητεί την αμερικανική εκδοχή ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις στα τάνκερ

Το Πεντάγωνο νωρίτερα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, ισχυριζόμενο ότι δείχνει περιπολικό σκάφος του Ιράν να αφαιρεί μηχανισμό από το πλαϊνό μέρος των τάνκερ που στον Κόλπο του Ομάν ως «απόδειξη» των αμερικανικών κατηγοριών ότι η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις. Το Ιράν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμιξη.

Κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αρνήθηκαν να στηρίξουν τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι το Ιράν ήταν υπεύθυνο για τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν στις 13 Ιουνίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας, για παράδειγμα, επέμεινε ότι το βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει ιρανούς ναύτες να αφαιρούν εκρηκτικό μηχανισμό από ένα από τα πλοία δεν ήταν αρκετό για να στηρίξει τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτον.

«Το βίντεο δεν είναι αρκετό. Μπορούμε να καταλάβουμε τι δείχνει, σίγουρα, αλλά δεν είναι αρκετό για εμένα για να γίνει η τελική εκτίμηση» δήλωσε ο Μάας.

Την άποψή του στήριξε η υψηλόβαθμη σύμβουλος της Ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερικών Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, Νάταλι Τότσι, που ομοίως υπογράμμισε ότι πριν κατηγορηθεί κάποιος «χρειάζονται αξιόπιστες αποδείξεις».

Η Γαλλία επίσης ήταν διστακτική να στηρίξει κάποια πλευρά. Καταδίκασε την απόφαση αλλά απείχε από το να εκφράσει άποψη αν είχε εξετάσει το βίντεο ή άλλες αποδείξεις.

Στο μεταξύ, τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν «διαψεύδει» ο Γιουτάκα Κατάντα, πρόεδρος της ιδιοκτήτριας εταιρείας ενός εκ των δύο τάνκερ, στα οποία ξέσπασε πυρκαγιά το πρωί της Πέμπτης.

«Δεν νομίζω ότι υπήρξε ωρολογιακή βόμβα ή κάποιο αντικείμενο, το οποίο είχε τοποθετηθεί στα πλευρά του πλοίου. Η νάρκη δεν βλάπτει ένα πλοίο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Δεν είμαστε σίγουροι τι ακριβώς χτύπησε (σ.σ. το πλοίο), αλλά ήταν κάτι, το οποίο ίπτατο προς το πλοίο» δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής εταιρείας.

sputniknews.gr

Share this post