Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑ

Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑ

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

Στις 8 Μαρτίου 2020 στο διαδικτυακό ΣΚΑΪ διαβάσαμε μια είδηση που μας γέμισε με ιδιαίτερη χαρά:

«Στην αναστήλωση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα, Παύλου Μελά, στην Κηφισιά, προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το σπίτι, των 100 περίπου τ.μ., που έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Παύλος Μελάς ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Στην ανακοίνωσή του το αρμόδιο υπουργείο τονίζει αρχικά ότι “η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας κατέχει υψηλή θέση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και για την επίτευξη αυτού του σκοπού αναπτύσσει ρεαλιστικές πολιτικές, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα, αντιλαμβανόμενη την ιστορική κληρονομιά ως ένα δομικό στοιχείο της Εθνικής μας ταυτότητας”!

 

 

“Εμβληματική δράση, αποτελεί η αναστήλωση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά, το οποίο προετοίμαζε από μηνών το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τη κομβική συνδρομή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη”, συνεχίζεται στην ανακοίνωση.

Η σχετική ανακοίνωση καταλήγει: “Το μοναδικό αυτό μνημείο διαφύλαξης του ιστορικού αποθέματος του Έθνους μας, περιήλθε στην ιδιοκτησία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατόπιν δωρεάς της εγγονής του Παύλου Μελά κ. Ναταλίας Ιωαννίδου, η οποία διατηρεί τη μακρά παράδοση της οικογενείας της, για προσφορά και ανιδιοτελή αγάπη της την Πατρίδα.

 

 

Η υλοποίηση του έργου, που θα αποτελεί επίτευγμα ιδιαίτερης ιστορικής αλλά και καλλιτεχνικής/αρχιτεκτονικής αξίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους και αυτό οφείλεται σε καθοριστικό βαθμό στην ευγενική χορηγία της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Δράμας “Κύκλωψ”!

https://www.skai.gr/news/greece/anastylonetai-i-istoriki-oikia-tou-makedonomaxou-paylou-mela-foto

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην παρούσα κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Αλκιβιάδη Στεφανή!

Ωστόσο, αυτή η χαρμόσυνη είδηση αποτελεί και μια δικαίωση των αγώνων που κάναμε για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αυτής της εξέλιξης!

Δείτε το άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στην Ελεύθερη Ώρα το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018 όπου έγραφα μεταξύ των άλλων:

ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

 

ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ;

 

 

Η κατοικία χτίστηκε το 1894! Το 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Κηφισιάς κήρυξε την κατοικία του Παύλου Μελά ως Εθνικό Μνημείο! Την ίδια περίοδο και το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Αντώνη Σαμαρά, χαρακτήρισε το οίκημα διατηρητέο νεότερο μνημείο και αποφασίσθηκε η άμεση εκτέλεση εργασιών στερέωσης, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευσή του! Το 2012 εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού, η πλήρης μελέτη αποκατάστασης της οικίας του ήρωα Παύλου Μελά!

Ωστόσο, από τότε έως σήμερα παραμένει στα συρτάρια του υπουργείου και οι εργασίες ανακαίνισης έχουν “βαλτώσει” λόγω έλλειψης κονδυλίων προφανώς ή και πολιτικής βούλησης!

Είναι δυνατόν να γνωρίζουμε σήμερα αν έχει ξεβαλτώσει το θέμα από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού; Μπορεί να μας ενημερώσει η σημερινή υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, για το που βρίσκεται το ζήτημα;

Είναι δυνατόν να έχει σεβαστεί ο χρόνος και τα καιρικά φαινόμενα (σεισμοί κλπ.) το σπίτι του Παύλου Μελά και να μην το σέβεται η Πολιτεία;

Είναι δυνατόν η σημερινή κληρονόμος της οικίας, γνωστή γλύπτρια κ. Ναταλία Ιωαννίδου να καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ;

Είναι δυνατόν η ελληνική Πολιτεία να μην αγοράζει το σπίτι του Παύλου Μελά και να το μετατρέψει σε Μουσείο για να μαθαίνουν τα ελληνόπουλα τη ζωντανή ιστορία τους;

Επίσης στις 30 Ιανουαρίου 2018 υπέβαλα αίτημα στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (αρ. πρωτ. 936/30/1/2018) προκειμένου να μας ενημερώσει για τις προθέσεις του σε αυτό το εθνικό θέμα του ήρωα του Μακεδονικού αγώνα Παύλου Μελά!

 

 

Ταυτόχρονα το ίδιο αίτημα πρωτοκολλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου 2018 (αρ. 1) στο Δήμο Κηφισιάς!

Συνεπώς θεωρούμε εαυτούς δικαιωμένους που συμβάλλαμε κατ΄ ελάχιστον στην αναστήλωση της ιστορικής οικίας του Μακεδονομάχου ήρωα Παύλου Μελά!!

Share this post