Η Καλυψώ, οι σκιές στις αμμουδιές, οι «δρόμοι της φωτιάς» και η δική μας Οδύσσεια.

Η Καλυψώ, οι σκιές στις αμμουδιές, οι «δρόμοι της φωτιάς» και η δική μας Οδύσσεια.

Εδώ και 20 χρόνια κοιμάμαι με την Καλυψώ, όπως ο πολυμήχανος Οδυσσέας. Στο στρώμα της γράφω το δικό μου «Άνδρα μοι έννεπε Μούσα…». Μ’ αρέσουν τα καταπράσινα μάτια της, το βελούδινο δέρμα της, το λαχταριστό – ποθητό και «καυτό» κορμί της, που απλώνεται στα γαλάζια νερά του Ιονίου.

Είχε δίκιο ο Βασιλιάς της Ιθάκης που ξεχάστηκε δέκα χρόνια μέσα στα θέλγητρά της. Η Πηνελόπη μπορούσε να περιμένει. Υπήρχε πολύ κρασί στο κελάρι για τους Μνηστήρες.

Έφαγε τα νιάτα του, εκεί στην Τροία. Μηχανεύτηκε ολόκληρο Δούρειο Ίππο. Πέρασε φουρτούνες. Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες. Όλη την εκδικητική μανία του Ποσειδώνα, έως που έφτασε στο νησί των Φαιάκων, στο βασίλειο του Αλκίνοου.

Ο πρόγονός μας, ο Οδυσσέας, θυμήθηκε ξαφνικά τη γυναίκα του. Ένα πρωί είπε στον εαυτό του: «Έχω ένα Βασίλειο, έχω μία δουλειά να κάνω. Με περιμένει η γυναίκα μου». Επέστρεψε, φίλησε στη μουσούδα τον δικό του «Αστερίξ» (τον Άργο),  και εκπαραθύρωσε όσους προσέβαλαν την τιμή του και την περιουσία του.

Τώρα, είναι η σειρά μου. Κοιμάμαι εγώ με την Καλυψώ.  Η καλλονή, μου ψιθυρίζει διάφορα στο αυτί, ενώ προσπαθώ να αποκοιμηθώ, να ηρεμήσω, να περάσω τη δική μου Οδύσσεια στην αγκαλιά της.

Η Κυρά του νησιού προσπαθεί να με διεγείρει για όσα συμβαίνουν. Δεν έχει στο νου της μόνο τα όργιά μας, μόνο την ηδονή αλλά και τους πολίτες της.

Οι διάλογοι μαζί της «ανάβουν» το νευρικό σύστημα. Τα μαγαζιά κλείνουν ακριβώς στις δώδεκα στο νησί των Φαιάκων. Αυτό φαίνεται ακατανόητο. Μασκοφορεμένοι και ασθμαίνοντες δυνατά επί ώρες, οι ταβερνιάρηδες, οι άνθρωποι της εστίασης, μαζεύουν τα λεφτά και τα τραπεζοκαθίσματα μισή ώρα πριν από τα μεσάνυχτα. Για να είναι εντάξει απέναντι στον βλακώδη και τυραννικό νόμο. Ουδείς καταλαβαίνει στο νησί των Φαιάκων, γιατί ο κορωνοϊός είναι απειλητικός, επικίνδυνος και θανατηφόρος στις 00.01 και όχι στις 23.59. Με τις ίδιες μάσκες, τις ίδιες αποστάσεις, τα ίδια αντισηπτικά σε όλα τα τραπέζια. Φυσικά, το ίδιο αναρωτιούνται σε όλη τη χώρα. Στις Κυκλάδες, στο κεντρικό Αιγαίο, στη Βόρειο Ελλάδα, παντού.

Όλοι είναι αναστατωμένοι. Όλοι μουντζώνουν. Πολλοί είναι αυτοί που σκέφτονται να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη. Βέβαια, υπάρχει ένα «καυτό» ερώτημα: «Ποια Δικαιοσύνη;».

Για να πάρεις ένα παγωτό στην πόλη της Κέρκυρας, ένα «ονομαστό» παγωτό, από το ζαχαροπλαστείο του Παπά Γιώργη, πρέπει να κάτσεις μία ώρα στην ουρά, να λιώσεις στη ζέστη και να φοράς την απαραίτητη μάσκα. Το ίδιο για να προσκυνήσεις στο σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνα. Ο νεαρός στην πόρτα της εκκλησίας φορούσε μαύρη μάσκα και ήταν αυστηρός. «Αν θέλετε» μου είπε, «να περάσετε μέσα χωρίς μάσκα, θα εισέλθετε υπ’ ευθύνη σας». Έτσι και έγινε… Ουδείς πλέον αναγνωρίζει το δικαίωμα και την ικανότητα του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα να προστατεύει τους πιστούς από τον κορωνοϊό. Όλη η χώρα ζει στη «Φωλιά του Κούκου». Πότε αρρωσταίνουν μόνο οι γέροντες και πότε μόνο οι νέοι.

Καθημερινά η Καλυψώ με παρασύρει σε διάφορες ακρογιαλιές. Βουλιάζουμε μαζί κάτω από το νερό και κοιτιόμαστε στα μάτια. For your eyes only. Ο Αρίστος είναι φίλος μου. Και συνομήλικός μου. Τετράγωνος άνθρωπος. Έχει στήσει τη ζωή του στη θάλασσα. Ζει με μια Ρουμάνα που είναι τιμονιέρισσα στο σκάφος και στη ζωή του. Η Μικαέλα είναι από σίδερο και αλάτι. Ατσάλι από το Ιάσιο και χοντρό αλάτι από την Ερείκουσα και τους Οθωνούς.

Το λιμενικό περιπολεί, ξοδεύει πολύ βενζίνη, για να κάνει έλεγχο σε όλα τα καΐκια, σε όλα τα τρεχαντήρια που προσορμίζονται σε διάφορους κολπίσκους από το Μπαρμπάτη έως το Μοναστήρι.

Σε όλο το kensington on sea -το λένε έτσι, λόγω των εκατοντάδων Άγγλων που έχουν σπίτια σε όλη την περιοχή της Βόρειας Κέρκυρας, κουβεντιάζουν για την παραφροσύνη και τα μέτρα της σημερινής κυβέρνησης. Επί των ημερών του Μητσοτάκη η ατμόσφαιρα θυμίζει Χούντα και «Φωλιά του Κούκου» μαζί. Μόλις ανέβουν πάνω στο σκάφος οι τουρίστες που κάνουν μπάνιο στους κολπίσκους, εμφανίζονται ως δια μαγείας άνδρες του λιμενικού και ρωτάνε τον φτωχό καπετάνιο του τρεχαντηριού, γιατί δεν φοράνε μάσκες οι επιβάτες του, που μόλις ανέβηκαν από τη θάλασσα(!!!) και πόσες φορές τους έχει θερμομετρήσει!!! Είναι θέμα ημερών, να επιβληθεί η χρήση υφασμάτινης μάσκας και… εντός της θαλάσσης!!!

Μπροστά μου, συνέστησαν σε φτωχό καϊκέρη, να φορούν οι τουρίστες συνεχώς μάσκα, μόλις ανέβουν πάνω στο σκάφος.

Σκέψου, μου είπε η Καλυψώ, πόσο «ανόητος» είναι αυτός στο Μαξίμου.  Ο μεγαλύτερος «ανεγκέφαλος» που έχουμε γνωρίσει ποτέ. Σκέψου, ότι τα μέτρα αυτά επιβάλλονται σε ανθρώπους που ξεκίνησαν να εργάζονται σχεδόν στα τέλη Ιουλίου!

Ολόκληρη η χώρα (όχι μόνο το νησί των Φαιάκων) ζει «κρυφά»!, γιατί αυτό επιβάλλει, ένας διεθνούς επιπέδου  «βλάκας» που είχε την ατυχή έμπνευση ο ελληνικός λαός να ψηφίσει επί ημερών μνημονίου. Συνυπεύθυνη, μία ομάδα λοιμωξιολόγων, που ο αριθμός της ολοένα και μικραίνει, γιατί οι περισσότεροι επιστήμονες έχουν αρχίσει να αισθάνονται (ανεξάρτητα αριθμού κρουσμάτων), ότι ο κόσμος ήδη πεινάει και σε λίγο θα λιμοκτονεί. Και όχι μόνο θα τους αποδοκιμάσει αλλά και θα τους καταδιώξει. Ήδη ο ανευθυνό-υπεύθυνος του Μαξίμου αρχίζει να λέει επίμονα, ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνησή του, δεν τα παίρνει αυτή αλλά είναι «εισηγήσεις» των αρμοδίων επιστημόνων…

Όλα τα μαγαζιά που κλείνουν στις δώδεκα σε διάφορες περιοχές της χώρας, μετά δουλεύουν σερβίροντας ποτά στις παραλίες! Χιλιάδες σκιές νέων ανθρώπων που θέλουν να ζήσουν αυτό το καλοκαίρι, θέλουν να βιώσουν τους «δρόμους της φωτιάς», να γνωριστούν, να κάνουν έρωτα, να γελάσουν, να κλάψουν μετά τις εφήμερες γνωριμίες, να αλλάξουν τηλέφωνα και απόψεις, καταφεύγουν μέσα στο σκοτάδι στις παραλίες και τις μετατρέπουν σε κρυφά «beach bar» και αναψυκτήρια. Ο ήχος από το φλοίσβο της θάλασσας, μιξάρεται με τη χαμηλή ένταση των τραγουδιών. Οι «παρανοϊκοί» έχουν απαγορεύσει και τη μουσική. Όσοι θέλουν να τους «γλιτώσουν» από τον covid-19, όσοι τώρα προσπαθούν να τους φοβίσουν ότι ο κορωνοϊός χτυπάει ξαφνικά νεαρές ηλικίες, θεωρούνται γελοίοι. Επικίνδυνοι. Φασίστες.

Ο Μητσοτάκης, ο ΣΚΑΙ του Αλαφούζου, ελάχιστα καλοπληρωμένα από κυβερνητικά κονδύλια κανάλια, δύο ιστοσελίδες που τρομολαγνούν συνεχώς με τους αριθμούς κρουσμάτων covid-19  και μερικοί επιδημιολόγοι, κατάφεραν να γυρίσουν τις μνήμες  όλων των κατοίκων της χώρας στην Απριλιανή 7ετία. «Ασθενήν έχομεν, εις τον γύψον τον βάλαμε και όταν σπάσουμε το γύψο θα σας καλέσουμε να τον δείτε να περπατάει» (Γεώργιος Παπαδόπουλος).

Τόσο στο Ιόνιο, όσο και στις Κυκλάδες, στη Βόρειο Ελλάδα και στο Αιγαίο, τον λένε πλέον ανοικτά «νοσηρό», «άρρωστο», «βλάκα» και «ηλίθιο». Όλοι οι οπαδοί της ΝΔ έχουν καταλάβει, γιατί οδηγεί την οικονομία σε πλήρη αφανισμό υπακούοντας σε ξένα κέντρα. Γιατί φτωχοποιεί περισσότερο το λαό και γιατί παθητικοποιεί τους Έλληνες, επιμένοντας στο σύνθημα: «Μείνετε στο σπίτι, μείνετε ασφαλείς». Είναι το δικό του μαγικό διαφημιστικό μήνυμα: «coca cola που πάει με όλα». Δηλαδή, πρέπει να προτιμήσουμε μία εθνική ταπείνωση, εθνικές υποχωρήσεις και την παράδοση του Καστελορίζου και άλλων νήσων, παρά μία πολεμική σύγκρουση με τον γείτονα, που θα έχει θύματα. Αυτό «μαγειρεύει» το Βερολίνο και αυτό θα «σερβίρει» ο γερμανόφιλος Εφιάλτης πασπαλισμένο με πολύ άχνη … κορωνοϊού.

Κανένας πλέον δεν τον αντέχει. Οι επιχειρηματίες στη Μύκονο, σπεύδουν πλέον για μαζικές αγωγές εναντίον του Δημοσίου. Ορισμένοι σκέφτονται να στραφούν και εναντίον του ίδιου και της οικογένειάς του. Μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει το πιο μισητό πρόσωπο στην Ελλάδα. Εφιάλτης για επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Ένας «ηλίθιος» και «δόλιος» συνάμα, που δεν αντιλαμβάνεται ότι η χώρα βουλιάζει και γκρεμίζεται παντού, χάνοντας το βασικό εισόδημά της που είναι ο τουρισμός. Πολλοί φίλοι μου Βρετανοί, στο Κensington on sea, μου λένε ότι : « είναι φασίστας, γερμανόφιλος και μεγατονικός «βλάκας». Η επένδυση στον Ερημίτη, όπως μου προφητεύει στο αυτί η Καλυψώ, δεν θα γίνει!.Ο Τζέικομπ, ο γιός του Νέιθαν, ο πάμπλουτος Γερμανός, που έχει πολλά ακίνητα και κάποιοι πλούσιοι Έλληνες, θα δώσουν πίσω τα λεφτά στην κοινοπραξία. Ήδη ο Άδωνις ένιωσε τα πρώτα «χάδια», μετά τις κόντρες με τον Νέιθαν.

Τα «χειρότερα λόγια» λένε πολλοί για την πολυφωνική «Καθημερινή» που  με διευθυντή τον κο Παπαχελά λογοκρίνει κείμενα Βρετανών συνεργατών της αποδεικνύοντας έτσι την «αντικειμενικότητα» της.

Η Καλυψώ, όταν έχει κέφια με παρασύρει το σούρουπο σε ερημικές αμμουδιές και μου λέει παλιές ιστορίες. Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ ήταν θετός γιός (από μάνα) του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, βασικού μετόχου της ΑΓΕΚ ΗΡΑΚΛΗΣ (λένε ότι είχε περίπου το 30% των μετοχών) που πούλησε αντί πινακίου φακής, ο πατέρας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στον αρχιμαφιόζο Παντσαβόλτα, ιδιοκτήτη της Καλτσεστρούτσι, που καταδικάστηκε από την ιταλική Δικαιοσύνη.

Επτά χρόνια ήταν στα Δικαστήρια η οικογένεια Ρότσιλντ εναντίον του Μητσοτάκη και φυσικά του ελληνικού δημοσίου, για την τιμή της μετοχής, την οποία πούλησε τότε ο πατέρας του σημερινού πρωθυπουργού. Ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά σκάνδαλα όλων των εποχών.  Η οικογένεια Ρότσιλντ, η οποία δεν ξεχνά εύκολα, έχει τις περισσότερες μετοχές στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεν ξέρω πότε θα ξεφύγω από την αγκαλιά της Καλυψώς που ρουφάει όλες τις δυνάμεις μου. Ίσως κάποια στιγμή, βλέποντας το πέλαγος σκεφτώ, όπως ο Οδυσσέας, ότι πρέπει να τελειώνει και η δική μου Οδύσσεια. Πολλά χρόνια θαλασσοδέρνομαι και μένω ξενιτεμένος μακριά από τη δική μου Ιθάκη. Βέβαια, αν επιστρέψω ένα πρωί στο νησί μου και εκεί στην παραλία πέσω μύτη με μύτη με το σκύλο μου, πρέπει να σκεφτώ πώς θα διώξω τους Μνηστήρες από το Παλάτι. Είναι η τελευταία δουλειά που πρέπει να κάνω. Και πρέπει να την κάνω καλά. Πριν γράψω το δικό μου στίχο: « Άνδρα μοι έννεπε  Μούσα…».

Το κείμενο αυτό αφιερώνεται σε όσους νιώθουν ελεύθεροι άνθρωποι. Σε όσους πιστεύουν στην ελεύθερη κίνηση των ιδεών. Σε όσους αμφισβητούν και ψάχνουν. Σε όσους γνωρίζουν καλά, ότι η Υγεία δεν υπάρχει, χωρίς Εργασία, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ελευθερία και Ανεξαρτησία.  Είναι πραγματικά αφιερωμένο σε όσους πλέουν ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ αναζητώντας τη δική τους Ιθάκη.

*Το άρθρο του Γιώργου Τράγκα δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας “Δημοκρατία”

crashonline.gr

Share this post