Η κυπριακή μάχη με κορωνοϊό- Στα 75 τα κρούσματα-Σφραγίστηκαν τα σύνορα./Κρουαζιερόπλοιο από Ινδία κινητοποιήσε τις αρχές. / Σε καραντίνα 779 άτομα σε 7 ξενοδοχεία.

Η κυπριακή μάχη με κορωνοϊό- Στα 75 τα κρούσματα-Σφραγίστηκαν τα σύνορα./Κρουαζιερόπλοιο από Ινδία κινητοποιήσε τις αρχές. / Σε καραντίνα 779 άτομα σε 7 ξενοδοχεία.
 Γιατροί εκτός μάχης και επαγγελματίες υγείας στο επίκεντρο της κρίσης του ιού. Ο νέος απολογισμός καταγράφει 75 άτομα τα οποία επιμολύνθηκαν από τον ιό.
 Στη νεότερη ενημέρωσή του το Υπουργείο Υγείας με βάση το ελλαδικό μοντέλο, ενημέρωση δηλαδή από ειδικούς σε δημοσιογραφική διάσκεψη ανακοίνωσε οκτώ νέα κρούσματα.
Σε ισχύ τέθηκαν από σήμερα, Σάββατο (21/03) από τις 3 τα ξημερώματα το Διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών για απαγόρευση πτήσεων στα αεροδρόμια της Κύπρου για 14 μέρες.
Της απαγόρευσης εξαιρούνται πτήσεις που μεταφέρουν εμπορεύματα, που φτάνουν χωρίς επιβάτες για να μεταφέρουν άτομα που θέλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους, πτήσεις για ανθρωπιστικούς λόγους ή άλλες μεμονωμένες πτήσεις για περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης και αφού πρώτα εξασφαλιστεί ειδική άδεια του Υπουργού Μεταφορών.
Συνολικά 421 πρόσωπα που βρίσκονταν σε χώρες του εξωτερικού και αποκλείστηκαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επαναπατρίστηκαν την Παρασκευή, ενώ το Σάββατο(21/03) αναμένονται με τρεις ναυλωμένες πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο άλλα 439.
Εξάλλου σε ισχύ τίθεται και το νέο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι από σήμερα(20/03), από τις 06.00 π.μ., τα Φαρμακεία και Υπεραγορές εξυπηρετούν κατά τις καθημερινές ημέρες, το Σάββατο και τις Κυριακές (όπου ισχύει) από την ώρα έναρξης της λειτουργίας τους έως τις 10.00 π.μ αποκλειστικά και μόνο πρόσωπα: (i) Τα οποία εμπίπτουν στις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων όπως αυτές έχουν καθοριστεί από το Υπουργείο Υγείας στο Δελτίο Τύπου, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2020, ή/και σε οποιαδήποτε μελλοντική αναθεώρηση του,(ii) Εξήντα ετών και άνω και (iii) Με αναπηρίες.
Πάντως, καλεσμένος στις Τομές στα Γεγονότα ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος σχολίασε μεταξύ άλλων κατά πόσον τα κυβερνητικά μέτρα είναι ικανοποιητικά.
Σχολιάζοντας την απειθαρχία των Κυπρίων, παραδέχθηκε ότι ο «ο λαός μας χαρακτηρίζεται από απειθαρχία, έχει όμως ευαισθησία. Επικαλούμαστε την ευαισθησία για να αντιμετωπίσουμε την έκτακτη ανάγκη. Δεν θα γίνουμε Ιταλία».
Εξήγησε ότι οι παράμετροι για την λήψη των μέτρων λαμβάνουν υπόψη την ανυπακοή αλλά εάν δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα. Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει σχεδιασμούς για όλες τις εξελίξεις και όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία.
 • Πιο κάτω το SigmaLive καταγράφει όλες τις εξελίξεις που αφορούν  την Κύπρο γύρω απ’ το ζήτημα. 
 • Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις τελευταίες εξελίξεις για την εξάπλωση του ιού σε διεθνές επίπεδο. 

sigmalive.com

Κρουαζιερόπλοιο από Ινδία κινητοποιήσε τις

 

αρχές. «Λαμβάνει προμήθειες και αναχωρεί», λέει

 

ο Καρούσος στη CT.

Σε κινητοποίηση οι αρχές στο Λιμάνι Λεμεσού – Κρουαζιερόπλοιο από την Ινδία ζήτησε άδεια για να εισέλθει στο λιμάνι – Του απαγορεύτηκε η είσοδος – Στο αγκυροβόλιο Λεμεσού για προμήθειες και συνέχιση του ταξιδιού του, λέει ο Υπουργός Μεταφορών στη Cyprus Times.
Κρουαζιερόπλοιο που ξεκίνησε από την Ινδία, το οποίο δε μεταφέρει επιβάτες παρά μόνο τα 903 μέλη του πληρώματος, ζήτησε άδεια να ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λεμεσού.

Ωστόσο του απαγορεύτηκε η είσοδος στο λιμάνι λόγω και των μέτρων που πάρθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Μιλώντας στη Cyprus Times, o Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρθηκε στο αγκυροβόλιο Λεμεσού καθώς το λιμάνι Λεμεσού συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.
«Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να αποχωρήσει ενώ προηγουμένως θα του δοθούν προμήθειες», ανέφερε ο κύριος Καρούσος.

Οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα μέτρα που ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Όσον αφορά τις πτήσεις επαναπατρισμού ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι αργά το απόγευμα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
cyprustimes.com
Σε καραντίνα 779 άτομα σε 7 ξενοδοχεία.
Σε απομόνωση σε επτά ξενοδοχεία παγκύπρια έχουν τεθεί 779 άτομα που επέστρεψαν στην Κύπρο από το εξωτερικό την περίοδο 16-21 Μαρτίου 2020, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας παράλληλα ότι γίνεται συντονισμός επί 24ώρου βάσης δια μέσου Κέντρου Συντονισμού που έχει συγκροτήσει για τις απαραίτητες ενέργειες για την όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή μεταφορά και διαμονή των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία.

Κορωνοϊός: Σε καραντίνα 779 άτομα σε 7 ξενοδοχεία

«Στο πλαίσιο των μέτρων που λήφθηκαν με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι από την έναρξη ισχύος του Διατάγματος του Υπουργού Υγείας τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2020, το απόγευμα μέχρι και τη διεκπεραίωση της τελευταίας πτήσης πριν τη λήξη του διατάγματος στις 3 π.μ. της 21ης Μαρτίου 2020, τέθηκαν σε απομόνωση (καραντίνα) 779 άτομα, τα οποία επέστρεψαν στην Κύπρο από το εξωτερικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Τα άτομα αυτά, προστίθεται, τέθηκαν σε απομόνωση για περίοδο 14 ημερών σε εφτά ξενοδοχεία παγκύπρια.
Το Υπουργείο Υγείας επίσης πληροφορεί το κοινό ότι έχει συγκροτήσει Κέντρο Συντονισμού, το οποίο συντονίζει τις πιο κάτω ενέργειες, για την όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή μεταφορά και διαμονή των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία:

 • Συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών που καταφθάνουν στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι θα τεθούν σε απομόνωση στα ξενοδοχεία, σε συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία μεταφορών που έχει συμβληθεί με το Υπουργείο Υγείας για το σκοπό αυτό, την εταιρεία Hermes, η οποία διαχειρίζεται τους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, την Αστυνομία και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης «Ζήνων».
 • Συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την ασφαλή μεταφορά των πολιτών που καταφθάνουν στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι είτε έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε εγχείρηση ή υποφέρουν από σοβαρή ασθένεια, ή συνοδεύουν παιδιά, για να τεθούν σε απομόνωση στα σπίτια τους σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου και την ιδιωτική εταιρεία μεταφορών που έχει συμβληθεί με το Υπουργείο Υγείας για το σκοπό αυτό.
 • Συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την όσο το δυνατό πιο άνετη και ασφαλή διαμονή των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία, σε συνεργασία με τη διεύθυνση έκαστου ξενοδοχείου για την παροχή προγεύματος, μεσημεριανού και δείπνου καθώς και για την εξατομικευμένη εξυπηρέτηση του κάθε ατόμου που βρίσκεται σε απομόνωση στα ξενοδοχεία.
 • Αυστηρή τήρηση των κανόνων απομόνωσης σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά (φύλαξη των εξωτερικών χώρων – εισόδων/εξόδων των ξενοδοχείων), με ιδιωτική εταιρεία παροχής ασφάλειας (φύλαξη εσωτερικών χώρων, η οποία έχει συμβληθεί με το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία.
 • Συνεργασία με τον Επίτροπο Εθελοντισμού για την αγορά και τη διανομή πακέτου με προσωπικά είδη υγιεινής, καθαριστικά, κ.ά., σε κάθε άτομο που βρίσκεται σε απομόνωση.
 • Ενημέρωση των ατόμων σε απομόνωση στα ξενοδοχεία από Επισκέπτριες Υγείας για όλα τα θέματα που αφορούν τον κορωνοιό, την αυστηρή τήρηση των κανόνων απομόνωσης με στόχο την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς και θερμομέτρησή τους.
 • Συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους τη χρειάζονται, σε συνεργασία με τους Προσωπικούς Ιατρούς των ατόμων σε απομόνωση και τους Προσωπικούς Ιατρούς ΟΚΥπΥ, καθώς και προμήθειας φαρμάκων για όσους λαμβάνουν φάρμακα και το απόθεμά τους έχει εξαντληθεί.
 • Συντονισμός επί 24ώρου βάσης για την άμεση επίλυση προβλημάτων που τυχόν να δημιουργηθούν με επισκέψεις προσωπικού του Υπουργείου Υγείας στα ξενοδοχεία, καταγραφής των προβλημάτων σε συνεργασία με τη διεύθυνση έκαστου ξενοδοχείου και άμεσης επικοινωνίας των λειτουργών αυτών με το Κέντρο Συντονισμού του Υπουργείου Υγείας.
 • Παροχή σε όλα τα  ξενοδοχεία που φιλοξενούν άτομα σε απομόνωση, αναλωσίμων ειδών (γάντια, μάσκες και αντισηπτικά).
 • Συντονισμός επί 24ώρου βάσης με τα Κέντρα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.
 • philenews.com

Share this post