Η Κύπρος εντάχθηκε στον σχεδιασμό του Ισραήλ για κτύπημα κατά Ιράν: Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας κινητοποίηση – Ζητά εξηγήσεις η Τουρκία

Η Κύπρος εντάχθηκε στον σχεδιασμό του Ισραήλ για κτύπημα κατά Ιράν: Σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας κινητοποίηση – Ζητά εξηγήσεις η Τουρκία

Η μεγαλύτερη έως τώρα κινητοποίηση Ισραήλ-Κύπρου

(Ανανέωση 10.00) Η Κύπρος εντάχθηκε στον στρατιωτικό σχεδιασμό του Ισραήλ για κτύπημα κατά Ιράν επιβεβαιώνοντας προηγούμενες πληροφορίες. Οι Ισραηλινές ΕΔ ξεκίνησαν την άσκηση Agapinor-2022 με την Κύπρο.

Πρόκειται για την τελική φάση της ισραηλινής άσκησης Charriots of Fire που προσομοιώνει ευρείας κλίμακας χτύπημα στο Ιράν.

Κατά τη διάρκεια της Agapinor-2022 Ειδικές Δυνάμεις, καθώς και οι μοίρες μεταφοράς, ελικοπτέρων, μαχητικών και drone της Ισραηλινής ΠΑ, θα προσομοιώσουν στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Ιρανών ”Φρουρών της Επανάστασης”.

Στην πραγματικότητα η άσκηση Agapinor-2022 δεν αφορά μόνο προσομοίωση ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Το Ισραήλ προετοιμάζεται μέσω Κύπρου για πόλεμο σε πολλούς άξονες με το Ιράν. θα εμπλακούν σχεδόν όλες οι μοίρες της αεροπορίας και έξι μονάδες ειδικών δυνάμεων σε μια προσομοίωση πολέμου πολλαπλών αξόνων με το Ιράν.

Διαβάστε επίσης ΕΔΩ

Iσραήλ-ΗΠΑ συμφώνησαν σε επίθεση κατά Ιράν: Η CENTCOM συντονίζει κολοσσιαία άσκηση με ένταξη ΑΙ & εμπλοκή Κύπρου

H μεγαλύτερη κοινή άσκηση Ισραήλ-Κύπρου

H ευρείας κλίμακα στρατιωτική άσκηση με την επωνυμία «ΑΓΑΠΗΝΩΡ-2022» στην οποία συμμετέχει η Εθνική Φρουρά και οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί από σήμερα 29 Μαΐου μέχρι τις 2 Ιουνίου 2022, ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Κύπρου.

Η άσκηση είναι η μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση με το Ισραήλ, με συμμετοχή ρεκόρ στρατιωτικών τμημάτων.

Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις με τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις και την αεροπορία. Ωστόσο, αυτές οι ασκήσεις έγιναν χωριστά και όχι στο βαθμό που θα γίνουν τώρα.

Μέρος της άσκησης αναμένεται ότι θα παρακολουθήσει και υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ.

Διαβάστε επίσης

Κολοσιαία στρατιωτική κινητοποίηση του Ισραήλ: Η μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες! – Προ των πυλών σύγκρουση με Ιράν- Χεζμπολάχ & Χαμάς

Η άσκηση είχε προγραμματιστεί στο παρελθόν και είχε πάρει αναβολή για να πραγματοποιηθεί αυτή την περίοδο.

Αξιοσημείωτο ότι η πραγματοποίηση της άσκησης έγινε γνωστή μετά από δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο και μετά τη διαμαρτυρία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς Γιαΐρ Λαπίντ.

Το υπουργείο Άμυνας στη Λευκωσία επιβεβαίωσε την πραγματοποίηση της άσκησης χωρίς να δώσει οποιεσδήποτε άλλες λεπτομέρειες, παραπέμποντας σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σε κατοπινό στάδιο.

Το Ισραήλ διεξάγει αυτήν τη στιγμή τη μεγαλύτερη στρατιωτική του άσκηση «Chariots of Fire», κινητοποιώντας χιλιάδες στρατιώτες και εφέδρους.

Image

Έντονη ενόχληση Άγκυρας – Ζητά εξηγήσεις

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΚΥΠΕ, μετά το πέρας της επίσκεψης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι από τουρκικής πλευράς εκφράστηκαν προβληματισμοί και ερωτήματα προς την ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με επικείμενη ισραηλινή στρατιωτική άσκηση που πρόκειται να λάβει χώρα επί κυπριακού εδάφους.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε η ίδια πηγή, στο πλαίσιο ευρείας στρατιωτικής άσκησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ, ισραηλινές μονάδες καταδρομών θα πραγματοποιήσουν άσκηση στην Κύπρο, κατά την οποία θα συμμετέχουν και «πολλά αεροσκάφη», χωρίς να αναφερθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η είδηση ​​της στρατιωτικής άσκησης ανακοινώθηκε εν μέσω διαμαρτυριών του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέφθηκε τον Ισραηλινό ομόλογό του στο Ισραήλ, Γιαίρ Λαπίντ.

Ο Τσαβούσογλου ρώτησε Ισραηλινούς αξιωματούχους ποιος ήταν ο σκοπός της κοινής άσκησης.

Κατά το στάδιο της προετοιμασίας της άσκησης στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά ζήτησε να λάβει διευκρινίσεις από το Ισραήλ σχετικά με τον σκοπό της άσκησης.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι είπαν ότι πρόσφεραν διευκρινίσεις στην Άγκυρα, λέγοντας ότι η άσκηση ήταν για εσωτερικούς σκοπούς και τίποτα περισσότερο.

Όπως ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό μέσο, η ισραηλινή πλευρά λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα αναθέρμανσης των διμερών τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, «μετέφερε μηνύματα σε ανώτατα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για άσκηση εγχώριου χαρακτήρα και ότι δεν ενέχουν οιοδήποτε άλλο περιεχόμενο».

Η συγκεκριμένη στρατιωτική άσκηση είναι η μεγαλύτερη που έχουν διεξάγει από κοινού οι δύο χώρες, γεγονός που φαίνεται μέσα και από τα τμήματα των ενόπλων δυνάμεων που θα λάβουν μέρος.

Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις με τη συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων και της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ. Οι ασκήσεις αυτές γίνονταν χωριστά και όχι σ’ αυτή την έκταση που θα πραγματοποιηθούν τώρα.

Δείτε βίντεο

Image

Share this post