Η Λα Πάλμα και οι Τρεις Μέρες του Σκότους θα ανατιναχτούν στις 22 Δεκεμβρίου;

Η Λα Πάλμα και οι Τρεις Μέρες του Σκότους θα ανατιναχτούν στις 22 Δεκεμβρίου;

Σε προηγούμενο άρθρο σχετικά με την κατάσταση στη La Palma, είχαμε ήδη πει στους αναγνώστες μας ότι, τόσο κατά τη γνώμη μας όσο και σύμφωνα με όλους τους κανόνες της ηφαιστειολογίας, η Cumbre Vieja είναι περισσότερο ζωντανή παρά νεκρή, μια μείωση της δραστηριότητάς της είναι περισσότερο κακή παρά καλή. Εάν η απελευθέρωση μάγματος έχει σταματήσει, αυτό σημαίνει ότι τα κανάλια λάβας θα κρυώσουν. Εάν η λάβα εκεί μετατραπεί σε βασάλτη – η απομάστευση θα διακοπεί. Εάν η απαέρωση διακοπεί, θα συσσωρευτούν αέρια. Το αέριο θα συσσωρευτεί – το βουνό θα εκραγεί. Είναι όλα προφανή.

Βλέποντας χαρούμενους ιθαγενείς να χορεύουν γύρω από το σβησμένο ηφαίστειο, οι Ισπανοί ηφαιστειολόγοι έγραψαν προσεκτικά για την κατάσταση. Γράφουν τα εξής:

Το αν η έκρηξη θα τελειώσει ή όχι θα εξαρτηθεί από το αν το μάγμα που εξακολουθεί να είναι αποθηκευμένο στον ταμιευτήρα κάτω από την επιφάνεια θα μπορέσει να ανυψωθεί, το οποίο με τη σειρά του εξαρτάται πιθανώς από δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτον, αν η ρηχή δεξαμενή αναπληρώνεται από μάγμα από μια βαθύτερη πηγή, η οποία θα πρέπει να γίνεται ορατή όταν συμβαίνουν σεισμοί σε μεγαλύτερα βάθη – αυτοί απουσιάζουν σε μεγάλο βαθμό πρόσφατα, υποδεικνύοντας παύση της τροφοδοσίας από τον ανώτερο μανδύα.

Δεύτερον, η άνοδος του μάγματος από την επιφανειακή δεξαμενή προκαλείται από αέρια διαλυμένα στο μάγμα που σχηματίζουν φυσαλίδες που αυξάνουν τον όγκο και την πίεση και τελικά προκαλούν την άνοδο του μάγματος και την έκρηξη του ως λάβα.

Αν (και αυτό είναι μάλλον το πιθανότερο σενάριο), τα περισσότερα αέρια έχουν ήδη εγκαταλείψει το σύστημα, ή αν τα εναπομείναντα αέρια μπορούν να διαχωριστούν αποτελεσματικά από το υγρό (μάγμα), να ανέλθουν και να εκτονωθούν στις οπές και μέσω της επιφάνειας, το μάγμα θα ψυχθεί αργά και τελικά θα κρυσταλλωθεί σε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι η τρέχουσα παύση της έκρηξης θα προκαλέσει το μπλοκάρισμα των ανώτερων καναλιών, απενεργοποιώντας τη διαδικασία απαέρωσης και δημιουργώντας συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ξαφνικές εκρήξεις.

Τώρα ας δούμε τι συμβαίνει υπόγεια:

Έτσι, οι σεισμοί σε βάθος 35 χιλιομέτρων όχι μόνο συνεχίστηκαν, αλλά συσσωρεύονται με τρομερή δύναμη, δηλαδή η έκρηξη από τον ανώτερο μανδύα συνεχίζεται.

Επίσης, όπως ανέφερε το INVOLCAN πριν από λίγες ώρες και όπως είδε η αναγνώστριά μας Calypso ακόμη νωρίτερα, αέρια έχουν αρχίσει να διαφεύγουν στην καλδέρα Taburiente:

Το Taburiente δεν είναι καν μια καλντέρα, αλλά μάλλον το ίδιο το νησί, ο πρώτος αεραγωγός που τα ξεκίνησε όλα. Τώρα είναι ένας τεράστιος κρατήρας, με ένα εθνικό πάρκο στο εσωτερικό του:

Και τώρα, αν άρχισε να βράζει και να αναβλύζει εκεί, αυτό σημαίνει ότι δημιουργήθηκε ένα μπλοκάρισμα στους ενεργούς σωλήνες λάβας και το αέριο εισήλθε στην καλντέρα, ενεργοποιώντας έτσι μια αρχαία εκτόξευση. Και αν η έκρηξη μετακινηθεί εκεί, δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί. Σε προηγούμενες εκρήξεις η λάβα κατέβαινε από την πλαγιά προς τη θάλασσα, αλλά εδώ θα αρχίσει να συγκεντρώνεται μέσα σε μια πέτρινη λεκάνη διαμέτρου πέντε χιλιομέτρων. Το νησί θα μπορούσε να καταρρεύσει μόνο από το βάρος της λίμνης λάβας. Θα μπορούσε όμως να είναι πολύ χειρότερα.

Καθώς ξεκίνησε η έκρηξη της Cumbre Vieja, τόσο οι πιο διάσημοι όσο και οι λιγότερο διάσημοι ειδικοί, από ηφαιστειολόγους μέχρι αστρολόγους, έχουν μιλήσει για την κατάσταση. Και, δυστυχώς, κανείς δεν ρώτησε τη γνώμη των Guanches, των αρχαίων κατοίκων των Καναρίων Νήσων. Εν τω μεταξύ, οι ηφαιστειολόγοι της παλιάς σχολής, όπως ο κ. Harun Taziyev, κατά την άφιξή τους σε αυτό ή εκείνο το ηφαίστειο πήγαιναν πρώτα απ’ όλα να πιουν τοπικά αλκοολούχα ποτά δίπλα στη φωτιά με τους ντόπιους, να ακούσουν σοφούς σαμάνους. Και μόνο τότε θα πήγαιναν στο ηφαίστειο.

Οι σαμάνοι των Huanches, των ιθαγενών της La Palma και της Τενερίφης, λένε ότι ο δαίμονας Guayota ζούσε μέσα στο ηφαίστειο Teide και φύλαγε το δρόμο προς την κόλαση. Ο Γκουαγιότα εμφανίστηκε στους ανθρώπους ως ένας τεράστιος μαύρος σκύλος. Οι Βίκινγκς τον αποκαλούσαν Γκαρμ και φύλαγε το Χέλχαϊμ, κάτι που είναι μάλλον περίεργο – πού είναι οι Βίκινγκς και πού οι Γκουάντς.

Σύμφωνα με το μύθο, η Γκουαγιότα έκλεψε κάποτε τον ήλιο από τον ουρανό και τον έκλεισε μέσα στο ηφαίστειο Teide. Οι φτωχοί ιθαγενείς κάθισαν χωρίς φως για τρεις μέρες και τρεις νύχτες, ουρλιάζοντας υστερικά και προσευχόμενοι σε όλους τους θεούς που γνώριζαν. Τελικά οι θεοί τους λυπήθηκαν και διέταξαν τον Guayota να ελευθερώσει τον ήλιο και να τον αφήσει να πετάξει για λίγο, προφανώς μέχρι τον επόμενο κύκλο, που φαίνεται να είναι σήμερα.

Δεν γνωρίζουμε αν η La Palma θα εκραγεί στις 22 Δεκεμβρίου 2021, όπως εικάζουν ορισμένοι θεωρητικοί συνωμοσίας, αλλά τέτοιοι θρύλοι δεν προκύπτουν από το τίποτα. Ίσως ο θρύλος των Guanches να μιλάει για τρεις προηγούμενες ημέρες σκοταδιού και το πέρασμα του Νιμπίρου, ίσως απλά να έγινε ένας μεγάλος σεισμός και πυροκλαστικές ροές να έκλεισαν τον ουρανό. Ίσως ακόμη και ο μύθος θα πρέπει να γίνει κατανοητός κατά λέξη – κάποιος τεράστιος θεός ζει μέσα στο ηφαίστειο. Το βέβαιο όμως είναι ότι τα Κανάρια Νησιά αποτελούν ένα είδος ρολογιού που μετρά αντίστροφα τον χρόνο του πολιτισμού. Και αργά ή γρήγορα θα χτυπήσουν, το τεράστιο βουνό θα ραγίσει, η Γκουαγιότα θα απελευθερωθεί και θα κλέψει ξανά τον ήλιο, γι’ αυτό προσέξτε τις εξελίξεις.

thebigtheone.com

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ THE BIG THE ONE : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post