Η «λύση» στα παγκόσμια προβλήματα: Θα την δεχθείτε; (ΒΙΝΤΕΟ)

Η «λύση» στα παγκόσμια προβλήματα: Θα την δεχθείτε; (ΒΙΝΤΕΟ)
Όλο και περισσότερο ακούμε, πως η λύση στα παγκόσμια προβλήματα θα έρθει με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

του Νεκτάριος Αρχοντίου

Πως όμως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας μιλήσουμε για τη σχέση μας με την τεχνολογία.

Ζούμε σε έναν κόσμο, που βασίζεται στην τεχνολογία. Ολόκληρες γενιές έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει με τέτοιο τρόπο, που τους φαίνεται αδιανόητο να αφήσουν το smartphone από χέρια τους ή να περάσουν μια μέρα μακριά από τον υπολογιστή. Εκεί είναι οι φίλοι τους, η ενημέρωσή τους, τα παιχνίδια τους, η διασκέδασή τους. Ακόμη και αν κάνουν μια παραδοσιακή βόλτα, η τεχνολογία αποτελεί για αυτούς ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Αυτό από μόνο του δεν είναι κακό αφού η τεχνολογία είναι απλά ένα εργαλείο. Ωστόσο όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε εθιστεί σε αυτή και πολλούς δυστυχώς τους ελέγχει εκείνη, αντί να συμβαίνει το ανάποδο.

Κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που δεν έχουν σαγηνευτεί από τα ψηφιακά καλούδια, αναπολούν τον «παλιό κόσμο», και την καθημερινότητα που βασιζόταν ελάχιστα έως καθόλου στις τεχνολογικές εφαρμογές. Σε λίγο θα αφήσουν τον κόσμο αυτό και έτσι η ανάμνηση εκείνης της εποχής θα γίνει ακόμη πιο θολή και ελάχιστοι θα την επιζητούν.

Αυτή η τεχνολογική φρενίτιδα, έχει οδηγήσει σε «εγκληματική» άγνοια κινδύνου. Για παράδειγμα νέοι και όχι μόνο δίνουν καθημερινά τα στοιχεία τους στα Social Media, μαζί με τις φωτογραφίες τους τις οποίες δημοσιεύουν χωρίς να τους νοιάζει ποιος μπορεί να τις δει. Δημοσιεύουν που πήγαν και τι έκαναν χωρίς να σκέφτονται ότι βάσει αυτών των στοιχείων κάποιος μπορεί να τους βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο. Βλέπουν επίσης απόλυτα επικίνδυνες τεχνολογικές «καινοτομίες», όπως τα τσιπάκια, σαν κάτι πολύ «φευγάτο» και φουτουριστικό και έχοντας δεχτεί την σχετική προπαγάνδα από τις ταινίες του Χόλιγουντ, δεν μπορούν να περιμένουν να ζήσουν μέσα σε έναν κόσμο που θα κυβερνάται ολόκληρος από την τεχνολογία.

Τώρα, σκεφτείτε, ποιοι από αυτούς θα έλεγαν όχι, στην κατασκευή μιας υπερ-διάνοιας, μιας υπερεξελιγμένης τεχνητής νοημοσύνης;

Η δημιουργία αυτής της υπερ-διάνοιας, δεν βρίσκεται πια στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, αλλά αποτελεί τις ανησυχίες πολλών επιστημόνων και ερευνητών, που θεωρούν κάτι τέτοιο πιθανό να συμβεί ακόμη και στα μέσα του τρέχοντος αιώνα.

Και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα. Αυτή η υπερ-διάνοια, θα μπορεί να εξελίσσεται και να αναβαθμίζεται από μόνη της σχεδίαζοντας τις δικές της μηχανές με νοημοσύνη. Θα φτάσει σε σημείο να έχει απίστευτη γνώση και να αποκτήσει ακόμη και τον έλεγχο του φυσικού κόσμου. Τότε αυτόματα θα είμαστε και επίσημα σκλάβοι των μηχανών και με τις δυνατότητες που έχει το ανθρώπινο γένος, δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αναστρέψουμε την κατάσταση.

Αυτό θα μπορούσε θεωρητικά να λειτουργήσει για καλό θα πει κανείς. Θα έχουμε ένα τζίνι ή έναν μικρό θεό στη διάθεσή μας που μας λύσει όλα μας τα προβλήματα και θα μας δίνει Ο,ΤΙ θέλουμε και ακόμη περισσότερα.

Σκεφτείτε πως από διεθνείς οργανισμούς σε συνδυασμό με κορυφαίους επιστήμονες του σήμερα, θα προπαγανδίζεται πως η δημιουργία αυτής της υπερ-διάνοιας, θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα σε όλα όσα ονειρεύτηκε ποτέ κάποιος άνθρωπος, σαγηνεύοντας μικρούς και μεγάλους μόνο και μόνο στη σκέψη των…αμέτρητων δυνατοτήτων.

Θεραπείες για κάθε ασθένεια, λύσεις για τα παγκόσμια προβλήματα όπως η περιβόητη…Κλιματική Αλλαγή, νέες τεχνολογίες που δεν θα σχεδιάζονται πια από ανθρώπους αλλά από έναν…ψηφιακό θεό που θα κυβερνά παντού και τα πάντα, αφού όλοι και όλα θα είναι ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ μεταξύ τους, και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί. Πάντα με τις ανάλογες επιστημονικές δηλώσεις περί ασφάλειας και τη διαβεβαίωση πως όλα θα είναι υπό έλεγχο φυσικά.

Ωστόσο υπάρχει και η άλλη, πιθανότερη, εκδοχή, που λέει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα ξεφύγει από κάθε έλεγχο και θα καταλήξουμε σκλάβοι του ψηφιακού θεού και επισήμως.

Σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες που διαφωνούν με κάτι τέτοιο, η μεγαλύτερη απάτη θα είναι η φράση πως αυτή η υπερ-διάνοια, θα υπηρετεί τους ανθρώπους και ποτέ δεν θα συμβεί το αντίθετο.

Ποιος θα έλεγε «όχι» σε κάτι τέτοιο; Ένα ψηφιακό «τζίνι», για την ανθρωπότητα!

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλοί που επιζητούν κάτι τέτοιο, αφού όπως λένε μονο υπερ-διάνοια, θα μπορέσει να κάνει επιτέλους το σωστό για τον πλανήτη και τους ανθρώπους, λύνοντας όλα τα παγκόσμια προβλήματα που δεν μπόρεσαν να λύσουν οι κυβερνήσεις όλων των χωρών, για αιώνες.

Πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι κινδυνεύουμε από κάποιο μετεωρίτη, κάποια αποκάλυψη ζόμπι ή ακόμη και από την…Κλιματική αλλαγή. Θα μπορούσαμε να πούμε μεταξύ σοβαρού και αστείου πως δυστυχώς είναι πιο πιθανό το να «βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας», δημιουργώντας κάτι τέτοιο, παρά τα παραπάνω.

Φανταστείτε μάλιστα σε ένα τρελό σενάριο, να διοργανωθεί κάποιο παγκόσμιο «δημοψήφισμα» για το αν θέλουμε ή όχι να γίνει κάτι τέτοιο.

Τι πιστεύετε θα επέλεγε ο πλανήτης;

Πριν γίνει οτιδήποτε λοιπόν (ευχόμαστε να μην γίνει ποτέ) δείτε από την άνεση του σπιτιού σας, το παρακάτω βίντεο, που εξετάσει το σενάριο που αναφέραμε.

ΥΓ: Ακόμη και αν μπορούσε να δημιουργηθεί μια «τέλεια» υπερ-διάνοια που προγραμματισμένη να δίνει τα πάντα στους ανθρώπους και να τους εκπληρώνει κάθε τους επιθυμία, δουλεύοντας για αυτούς, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως σύμφωνα με τον Χριστό ο υλικός αυτός κόσμος στον οποίο ζούμε είναι ψεύτικος και η αληθινή ζωή μας περιμένει στον αληθινό κόσμο του Φωτός.

(φώτο: Pexels)

https://www.el.gr/

Share this post