Η μετάλλαξη «Mu» το τέλος των υπαρχόντων εμβολίων; – Μόλις στο 30% η αποτελεσματικότητα τους

Η μετάλλαξη «Mu» το τέλος των υπαρχόντων εμβολίων; – Μόλις στο 30% η αποτελεσματικότητα τους

Τι θα γίνει με όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί;??????

Νέο πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις και «ειδικούς» έχει δημιουργήσει η μετάλλαξη «Mu», καθώς τα υπάρχοντα εμβόλια… δεν την «πιάνουν», αφού σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή Γενετικής του ανθρώπου του Α.Π.Θ. Κώστα Τριανταφυλλίδη, η κάλυψη που προσφέρουν είναι της τάξης του 30%. 

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως για να πάρει άδεια ένα εμβόλιο πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα τουλάχιστον 50%. Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Τι θα κάνουν τώρα οι εταιρείες; Καθώς προσφάτως ο CEO της Pfizer Αλμπέρτ Μπουρλά είχε πει πως η εταιρεία του μπορεί μέσα σε λίγες ημέρες να έχει έτοιμο νέο εμβόλιο το οποίο θα πιάνει τις νέες μεταλλάξεις.

Θα προχωρήσουν οι εταιρείες στη δημιουργία νέων εμβολίων; Και τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια; Θα πεταχτούν; Όσοι εμβολιάστηκαν ήδη; Θα πρέπει να κάνουν τρίτη δόση ακόμα και εάν εμβολιάστηκαν προσφάτως; Πολλά ερωτήματα, τα οποία μάλλον δικαιολογούν την προσπάθεια που κάνουν οι «ειδικοί» για να πείσουν για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στην μετάλλαξη «Μu», αλλά και στην μετάλλαξη «Δέλτα». 

Ο Κ.Τριανταφυλλίδης αφού κατηγόρησε, χωρίς βεβαίως να επικαλεστεί κάποια μελέτη, τους ανεμβολίαστους, τους οποίους χαρακτήρισε ως «εργοστάσιο παραγωγής νέων μεταλλάξεων», αναφέρθηκε στη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε ο κ. καθηγητής, η παραλλαγή «Mu», που αρχικά εξαπλώθηκε στην Κολομβία, μετά στον Ισημερινό και τελικά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έχει τουλάχιστον 13-14 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Κάποιες από αυτές είναι παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στην παραλλαγή Α και Δ, οι οποίες της δίνουν μία μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Κάποιες άλλες της δίνουν μια δυνατότητα διαφυγής από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Και λόγω αυτών των στοιχείων ο ΠΟΥ αξιολόγησε ότι πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά στην εξάπλωση αυτής της παραλλαγής.

Παρόλα αυτά, πειράματα που έγιναν στην Ιταλία σε πραγματικές συνθήκες έδειξαν ότι τα εμβόλια αντιμετωπίζουν και αυτήν την παραλλαγή, έστω και με μία μειωμένη ικανότητα, περίπου 30%.

Να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την παραλλαγή Δ

Από την αξιολόγηση όλων των στοιχείων, τόσο στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, όσο και παγκόσμια, ο ΠΟΥ δεν ταξινόμησε την παραλλαγή «Mu» ως ανησυχίας αντίστοιχης με των Α, Β, Γ και Δ, αλλά ως παραλλαγή ενδιαφέροντος, την οποία θα παρακολουθεί.

«Προσωπικά θεωρώ ότι δεν συντρέχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τη χώρα μας με την παραλλαγή Mu. Αντίθετα, πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με την παραλλαγή Δ», τόνισε ο κ. Τριανταφυλλίδης. «Τόσο με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, με 3,8 θετικότητα, που είναι κοντά στο όριο συναγερμού, όσο και για έναν άλλο λόγο: Επειδή ανοίγουν τα σχολεία ενώ πέφτει και η θερμοκρασία…»

Επίσης, όπως επισημαίνει ο κ. Τριανταφυλλίδης, μέχρι σήμερα ο ΠΟΥ στις οδηγίες του λέει ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια, μέχρι ένα μέτρο. Πρόσφατη μελέτη όμως ανατρέπει αυτήν την άποψη και λέει ότι μεταδίδεται κυρίως με μικροσταγονίδια. Ενώ τα σταγονίδια μπορεί να έχουν ακτίνα δράσης ενός μέτρου, τα μικροσταγονίδια έχουν ακτίνα δράσης περίπου 4 μέτρων.

Θεραπεία από το στόμα

Ο κ. Τριανταφυλλίδης μίλησε και για μία ακόμα ελπίδα που αναδύεται:

«Η Pfizer και η Merck ήδη δοκιμάζουν ένα φάρμακο που θα λαμβάνεται από το στόμα, και το οποίο θα είναι ανθεκτικό. Οι δοκιμές της πρώτης μάλιστα βρίσκονται ήδη στη φάση 2 και 3, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό, ελπίζουν ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση. Αυτό το φάρμακο θα αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου, που συντελεί στον πολλαπλασιασμό του ιού. Έτσι, μόλις κάποιος διαπιστωθεί ότι είναι θετικός, θα πάρει το φάρμακο».

Ειδική μνεία έκανε και στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού συγκεκριμένων χωρών, με τις συνεπακόλουθες ελευθερίες, τις οποίες δήλωσε πως ο ίδιος ζηλεύει. «Γνωρίζουμε πλέον ότι η Δανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα έχουν κατορθώσει να έχουν ποσοστά εμβολιασμού της τάξεως του 75%, σε σχέση με το 50% που έχει η Ελλάδα. Η διαφορά με εμάς είναι ότι από σήμερα στη Δανία αίρονται όλοι οι περιορισμοί. Για να μπορούμε να πούμε «και στα δικά μας», θα πρέπει να αυξηθεί πολύ το ποσοστό εμβολιασμού».

https://www.pronews.gr

Share this post