Η Μόσχα σταθεροποιεί το Αφγανιστάν μετά την ταπείνωση των ΗΠΑ – Ταλιμπάν: «Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας»

Η Μόσχα σταθεροποιεί το Αφγανιστάν μετά την ταπείνωση των ΗΠΑ – Ταλιμπάν: «Σας παρακαλούμε βοηθήστε μας»

Μετά την κατάρρευση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και την ταπεινωτική αποχώρησή τους, η Μόσχα φαίνεται πως αναλαμβάνει ρόλο σταθεροποιητή στο Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν της απηύθυναν έκκληση να διαμεσολαβήσει στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει μεταξύ αυτών και των Τατζίκων στην κοιλάδα του Παντζσίρ.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA NOVOSTI: 

«Οι Ταλιμπάν (το κίνημα αναγνωρίζεται ως τρομοκρατικό και απαγορεύεται στη Ρωσική Ομοσπονδία) ζήτησαν από Ρώσους διπλωμάτες στην Καμπούλ να μεταφέρουν στους ηγέτες της πολιτοφυλακής στο φαράγγι του Πανσίσιρ ότι θέλουν να επιτύχουν πολιτική συμφωνία μαζί τους και να λύσουν την κατάσταση ειρηνικά, δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης Ντμίτρι Ζίρνοφ. Η επαρχία Παντζσίρ παραμένει η μόνη επαρχία στο Αφγανιστάν που δεν ελέγχεται από τους Ταλιμπάν».

Για άλλη μία φορά η Ρωσία φαίνεται αναλαμβάνει να σώσει τη Δύση, από το χάος που δημιούργησαν οι ΗΠΑ, καθώς σε περίπτωση εμφυλίου στο Αφγανιστάν οι ροές μεταναστών από το Αφγανιστάν θα εκτοξευθούν. 

Παράλληλα φαίνεται πως η Ρωσία μαζί με την Κίνα θα εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα λιθίου του Αφγανιστάν αξίας τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων.

Share this post