Η πρόταση της κυβέρνησης προς την Τουρκία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων – Πως φτάσαμε στις δηλώσεις Δένδια

Η πρόταση της κυβέρνησης προς την Τουρκία για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων – Πως φτάσαμε στις δηλώσεις Δένδια

<< ΠΡΟΔΟΤΕΣ >>

Εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του ΥΠΕΞ Ν.Δένδια με τις οποίες προτείνει ουσιαστικά στην Τουρκία να καθίσουν οι δύο χώρες στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων» και να υπάρξει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα απαντώντας ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας είπε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε. Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης. Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας».

Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες. Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία. Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».

«Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία. Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως. Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Δηλαδή, ο Ν.Δένδιας προσκαλεί την Τουρκία να συνεργαστεί και να διευθετηθούν οι όποιες διαφορές δικαστικώς! Μόνο που από την στιγμή που η «διευθέτηση» αυτή θα γίνει σε πράγματα που αφορούν εξολοκλήρου την ελληνική κυριαρχία και την ελληνική ιδιοκτησία σε περιοχές που θεωρούνται ότι φιλοξενούν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων μιλάμε για εθελούσια προσφορά «συνεκμετάλλευσης».

Share this post