Η Ρωσία προειδοποιεί: Κίνδυνος «αντίστροφης μετανάστευσης» για τους τζιχαντιστές του ISIS

Η Ρωσία προειδοποιεί: Κίνδυνος «αντίστροφης μετανάστευσης» για τους τζιχαντιστές του ISIS

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο επιστροφής των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στις πατρίδες τους.

Για τον κίνδυνο της «αντιστροφής μετανάστευσης» προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, εν μέσω των τελευταίων εξελίξεων στη Συρία.

Από το βήμα διεθνούς φόρουμ στο Πεκίνο, ο Ρώσος αξιωματούχος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων ασφαλείας στις φυλακές της βόρειας Συρίας, όπου κρατούνταν μέλη του ISIS.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή βρίσκονται συνολικά 12 φυλακές και οκτώ camps, όπου διαμένουν μέλη και οικογένειες τζιχαντιστών, αντίστοιχα.

«Αυτοί οι χώροι έχουν μείνει αφύλακτοι από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επονομαζόμενη “αντιστροφή μετανάστευση”, δηλαδή στην επιστροφή των τρομοκρατών στις πατρίδες τους» εξήγησε ο Σόιγκου.
Και πρόσθεσε: «Οι μαχητές που πολέμησαν στη Συρία (σ.σ. στο πλευρό του ISIS) επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα τους και σχηματίζουν τοπικές οργανώσεις για την ανασυγκρότηση του Ισλαμικού Κράτους».

Ως παράδειγμα, μάλιστα, επικαλέστηκε τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Σρι Λάνκα, τον Απρίλιο του 2019.

«Υψηλής δραστηριότητας εξτρεμιστικές οργανώσεις καταγράφονται πλέον στην περιοχή. Περίπου 60 απ’ αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατικές οργανώσεις».
Η τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, με την Άγκυρα να θέτει ως στόχο την εκκαθάριση της περιοχής από τους Κούρδους μαχητές.

Την περασμένη Πέμπτη, Τουρκία και ΗΠΑ συμφώνησαν στην εφαρμογή μιας πενθήμερης κατάπαυσης του πυρός, η οποία προβλέπει την απομάκρυνση των συριακών Κουρδικών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από τη βόρεια Συρία εντός 120 ωρών (σ.σ. πέντε ημέρες).

sputniknews.gr

Share this post