Η Ρωσία χαιρετίζει την πρόθεση της Τουρκίας για συνεργασία στα συστήματα S-500

Η Ρωσία χαιρετίζει την πρόθεση της Τουρκίας για συνεργασία στα συστήματα S-500

Τον Μάρτιο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευση της Άγκυρας για συμφωνία με τη Ρωσία σχετικά με την αγορά συστημάτων πυραύλων S-400, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί στη συνέχεια να εξετάσει την αγορά συστημάτων S-500.

Ο Σεργκέι Τσεμέζοφ, επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rostec, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ότι η Μόσχα καλωσορίζει την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στο έργο για την ανάπτυξη των εξελιγμένων ρωσικών συστημάτων s-500.

«Η αναάπτυξη των S-500 βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα συστήματα αυτά, θα αποτελέσουν ένα ρωσικό υπερσύγχρονο σύστημα αεροπορικής άμυνας χωρίς ισόβαθμο αντίπαλο σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Τσεμέζοφ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει την απαραίτητη τεχνολογική ικανότητα να συνεισφέρει σε ένα τέτοιο έργο.

Την ίδια στιγμή σχολίασε τη συμφωνία των S-400 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, λέγοντας ότι «υπογράψαμε το συμβόλαιο για το S-400 το 2017 και πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε όλες τις παραδόσεις».

Η δήλωση έρχεται μετά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Άγκυρας να εξετάσει το ενδεχόμενο να αγοράσει τα συστήματα S-500 στο μέλλον κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, τον Μάρτιο.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι τα συστήματα S-400 είναι ασυμβίβαστα με τα πρότυπα αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ και αποτελούν πιθανό κίνδυνο για την τεχνολογία stealth των F-35.

Η Ουάσιγκτον απειλεί να παρεμποδίσει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία ή να χτυπήσει την Άγκυρα με κυρώσεις κατά των ρωσικών όπλων εάν περάσει η συμφωνία S-400.

Αξίζιε επίσης να σημειωθεί, ότι παρότι οι λεπτομέρειες για τους S-500 παραμένουν απόρρητες, το σύστημα φέρεται να μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση έως και 600χλμ., ενώ θεωρείται ότι μπορεί να εντοπίσει και ταυτόχρονα να πλήξει έως και 10 βαλλιστικούς στόχους κινούμενο με ταχύτητα έως 7χλμ/δευτερόλεπτο.

ΠΗΓΗ

Share this post