Η Σελήνη θα γίνει η «νέα άγρια ​​Δύση» καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αγωνίζονται για τα δικαιώματα εξόρυξης.

Η Σελήνη θα γίνει η «νέα άγρια ​​Δύση» καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αγωνίζονται για τα δικαιώματα εξόρυξης.

Εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν ότι, εάν δεν δεσμεύσουν τη Ρωσία και την Κίνα να υπογράψουν ένα νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την εξόρυξη στη Σελήνη, οι ΗΠΑ “επιδεινώνουν την απειλή της εθνικής ασφάλειας”.

 

Το φεγγάρι πρόκειται να γίνει «η νέα άγρια ​​Δύση» καθώς η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ αγωνίζονται για τα δικαιώματα εξόρυξης, προειδοποίησαν ειδικοί.

Έγινε μετά την υπογραφή ενός νομικού πλαισίου που επιτρέπει την εξόρυξη στο φεγγάρι από την Αυστραλία, τον Καναδά, την Αγγλία, την Ιαπωνία, το Λουξεμβούργο, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Εμιράτα και τη NASA πέρυσι, γνωστά σαν  “Συμφωνίες Άρτεμις”.

 

Οι ειδικοί έχουν δείξει ότι η εξόρυξη αστεροειδών και φεγγαριών μπορεί να αξίζει τρισεκατομμύρια λίβρες, αφότου ένας μεταλλικός αστεροειδής πλάτους 140 μιλίων και αξίας περίπου 10.000 τετρα δισεκατομμυρίων δολαρίων έκανε την πλησιέστερη προσέγγισή του στον πλανήτη μας στα τέλη του περασμένου έτους.

 

Όμως, επειδή δεν εμπλέκουν τη Ρωσία και την Κίνα στις Συμφωνίες Άρτεμις, η κυβέρνηση Τραμπ κατηγορείται τώρα ότι “επιδεινώνει την απειλή για την εθνική ασφάλεια”, ανέφεραν ειδικοί.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση Τραμπ επιδείνωσε την απειλή για την εθνική ασφάλεια και διακινδύνευσε την οικονομική ευκαιρία που ελπίζει να εξασφαλίσει στο διάστημα, αποτυπώνοντας τη Ρωσία ή την Κίνα σαν πιθανούς εταίρους», έγραψε η Elya Taichman, πρώην νομοθετική διευθύντρια της τότε Ρεπουμπλικανικής, Michelle Lujan Grisham για το Politico.

«Αντ ‘αυτού, οι συμφωνίες Artemis οδήγησαν την Κίνα και τη Ρωσία στην αυξημένη συνεργασία στο διάστημα από φόβο και αναγκαιότητα», γράφει.

 

Ο διαστημικός οργανισμός της Ρωσίας Roscosmos έχει παρομοιάσει τις συμφωνίες με την αποικιοκρατία.«Υπήρξαν ήδη παραδείγματα στην ιστορία, όταν μια χώρα αποφάσισε να αρχίσει να καταλαμβάνει εδάφη προς το συμφέρον της – όλοι θυμούνται τι προέκυψε», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής διεθνούς συνεργασίας του Ρόσκοσμος, Σεργκέι Σαβέλιεφ, κατά τη στιγμή της ανακοίνωσης.

 

Και μετά την ανακοίνωση των Συμφωνιών Άρτεμις, η Κίνα προσέγγισε τη Ρωσία με προτάσεις για την από κοινού κατασκευή μιας σεληνιακής ερευνητικής βάσης, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα, αναφέρει το Mining.com

«Η Αμερική και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν στο διάστημα», λένε οι ειδικοί πολιτικής Anne-Marie Slaughter και Emily Lawrence. “Εάν οι ΗΠΑ κατάφεραν να συντονιστούν με τη Σοβιετική Ένωση για τη διαστημική πολιτική κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μπορούν να βρουν έναν τρόπο να συνεργαστούν με την Κίνα τώρα.”

 

 

Ο Slaughter, πρώην διευθυντής σχεδιασμού πολιτικής στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ από το 2009 έως το 2011, πιστεύει ότι η ομάδα του Προέδρου Joe Biden θα πρέπει αντ ‘αυτού να ακολουθήσει μια νέα πορεία στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις ειρηνικές χρήσεις του Διαστήματος.

«Ο Μπάιντεν μπορεί να αποκαταστήσει μέρος της παγκόσμιας νομιμότητας της Αμερικής, εργαζόμενος για τη δημιουργία ενός πολυμερούς πλαισίου, το οποίο διαπραγματεύτηκε με όλα τα σχετικά μέρη που προστατεύει τομείς κοινού ενδιαφέροντος, ενώ παράλληλα παρέχει διεθνώς αποδεκτές εμπορικές ευκαιρίες», έγραψαν οι Slaughter και Lawrence.

Πρόσθεσαν: «Χωρίς ένα διεθνές πλαίσιο που περιλαμβάνει όλες τις μεγάλες διαστημικές χώρες, το φεγγάρι θα μπορούσε να γίνει η επόμενη Άγρια Δύση».

dailystar.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY STAR : Corfiatiko.blogspot.com

Share this post