Η Τουρκία “μέσα σ΄ όλα” συμμετέχει στις “τακτοποιήσεις” της περιοχής! “Ας ετοιμαζόμαστε”…

Η Τουρκία “μέσα σ΄ όλα” συμμετέχει στις “τακτοποιήσεις” της περιοχής! “Ας ετοιμαζόμαστε”…

Ο βολικός για την Αθήνα μύθος της “απομονωμένης Τουρκίας”, για ακόμη μία φορά διαψεύστηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ! Η Τουρκία υποστηρίζοντας το Αζερμπαϊτζάν κάτι πήρε! Όπως έχει κάνει στη Λιβύη αλλά και στη Συρία. Μπορεί να μην έχει πάρει ότι ήθελε και ότι σχεδίαζε, αλλά το σίγουρο είναι ότι κάτι κερδίζει και σίγουρα “είναι μέσα σ΄ όλα”.

Ο Σωτήρης Ρούσσος, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (www.cemmis.edu.gr), για το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, τα έγραψε στο άρθρο του που δημοσιεύσαμε χθες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ:

“Η Άγκυρα είναι ο μεγάλος κερδισμένος στη σύγκρουση αυτή. Απέδειξε, όπως και στην Λιβύη, ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις προσδοκίες ασφάλειας των συμμάχων της στον Καύκασο και τη Λιβύη. Επίσης είναι σημαντικό ότι το επιτυγχάνει με minimum εμπλοκή τουρκικών στρατευμάτων και την δημιουργία μιας task force ισλαμιστών, που μπορεί να δρα από τον Καύκασο ως τη Λιβύη και το Κέρας της Αφρικής. Με τις «ειρηνευτικές» δυνάμεις της στα σημεία επαφής Αρμενίων και Αζέρων και τη στρατιωτική της παρουσία σε Συρία και Λιβύη γίνεται αναπόσπαστο και σημαντικό μέρος της διευθέτησης του μέλλοντος αυτών των χωρών. Την ίδια στιγμή, δοκιμάζει και «διαφημίζει» οπλικά συστήματα τουρκικής κατασκευής και τις επιτελικές ικανότητες των στελεχών της. Συγκεντρώνει, δηλαδή, πολλά από τα γνωρίσματα  της ηγεμονικής περιφερειακής δύναμης. Ας ετοιμαζόμαστε”.

Ετοιμαζόμαστε; Μόνο αυτό δεν κάνουμε…

Αντιθέτως εξακολουθούμε να περιμένουμε την “έξωθεν βοήθεια” και μεγαλοποιούμε την δήλωση οποιουδήποτε μιλά…αμερικανικά! Χθες η δήλωση ενός εξωτερικού συμβούλου του προεκλογικού επιτελείου του Μπάϊντεν παρουσιάστηκε περίπου …ως ράπισμα Μπάϊντεν στον Ερντογάν!

Δεν θα υπάρξει κανένα αμερικανικό ράπισμα στον Ερντογάν. Η διοίκηση Μπάϊντεν ,όπως είπε και στη συνέντευξη του στο militaire.gr ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος , θα προσπαθήσει να επανεκκινήσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Μας το είπε και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζ. Πάϊατ, με τη δήλωση του ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα για να παραμείνει η Τουρκία στη Δύση…

Από που αλλού περιμένουμε “βοήθεια”; Από την ΕΕ; Η μόνη χώρα που αντιστέκεται επειδή τα συμφέροντα της επηρεάζονται από τη συμπεριφορά του Ερντογάν είναι η Γαλλία. Όλοι οι υπόλοιποι ασχολούνται ελάχιστα έως καθόλου με την Τουρκία.

Από τη Ρωσία νομίζουμε ότι δεν είχαμε να περιμένουμε τίποτα, όσο κι αν η πρόσφατη επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα “γέννησε” ελπίδες για αναθέρμανση των σχέσεων. Ακόμη κι αν ίσχυε αυτό το πάθημα της Αρμενίας νομίζουμε ότι πρέπει να είναι μάθημα για όσους “ποντάρουν” σε “βοήθεια απ΄ έξω”.

Η Τουρκία με τη δοκιμαζόμενη οικονομία και τα πολλά ανοιχτά μέτωπα ρισκάρει και πιθανόν να μη της “βγει” τίποτα απ΄ όσα επιδιώκει. Μέχρι στιγμής πάντως δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Προκαλεί προβλήματα και μετά απαιτεί και καταφέρνει να έχει λόγο στις λύσεις! Μετά από τη Λιβύη όπου θα ΄χει κάποιο ρόλο στην όποια “τακτοποίηση” , συμμετείχε ενεργά χωρίς να το κρύψει στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του . Σειρά έχει η “τακτοποίηση” στη Συρία . Στο ανατολικό τμήμα της Συρίας με Τούρκους Κούρδους και Αμερικανούς, λογικά θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ.
Μετά βλέπουμε.
Οι Ρώσοι πάντως, έχουν πιάσει δουλειά εδώ και λίγες μέρες.
Έχουν ξεκινήσει να βομβαρδίζουν θέσεις των τζιχαντιστών στην επαρχία Ιντλίμπ ενώ οι Τούρκοι, έχουν ήδη εκκενώσει ή βρίσκονται σε διαδικασία εκκένωσης τουλάχιστον 4 (ίσως και 5) βάσεών τους στην περιοχή.

Μετά τι έχει σειρά για “τακτοποίηση”; Ας ετοιμαζόμαστε , όπως σωστά έγραψε ο καθηγητής Σωτήρης Ρούσσος.

militaire.gr

Share this post