Η φύση δίνει τη λύση! Αντι-ιικό φάρμακο φυτικής προέλευσης «εξολοθρεύει» το στέλεχος της υπερμεταδοτικής παραλλαγής κορωνοϊού Delta

Η φύση δίνει τη λύση! Αντι-ιικό φάρμακο φυτικής προέλευσης «εξολοθρεύει» το στέλεχος της υπερμεταδοτικής παραλλαγής κορωνοϊού Delta

– Αποτελεσματικό για Αlpha, Beta

Το στέλεχος Δέλτα δείχνει, σε σύγκριση με άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 που εμφανίζουν μεγάλη εξάπλωση, τη μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού στα ανθρώπινα κύτταρα, ωστόσο το νέο φυτικό φάρμακο μπορεί να το «φρενάρει»

Η φύση δίνει τη λύση στον κορωνοϊό καθώς νέο αντι-ικό φάρμακο φυτικής προέλευσης που ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ αποδείχθηκε αποτελεσματικό στη θεραπεία παραλλαγών του νέου κορωνοϊού που εμφανίζουν μεγάλη εξάπλωσησυμπεριλαμβανομένου του άκρως μεταδοτικού στελέχους της μετάλλαξης Δέλτα.
Σε νέα μελέτη που φιλοξενεί η ιατρική επιθεώρηση «Virulence», οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Κτηνιατρικής και Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Kin-Chow Zhang ανακάλυψαν ότι το στέλεχος Δέλτα δείχνει, σε σύγκριση με άλλα στελέχη του SARS-CoV-2 που εμφανίζουν μεγάλη εξάπλωση, τη μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού στα ανθρώπινα κύτταρα.
Μάλιστα σε περιπτώσεις συλλοίμωξης με δύο διαφορετικά στελέχη του νέου κορωνοϊού, το Δέλτα φάνηκε να δίνει «ώθηση» και στον πολλαπλασιασμό και των άλλων στελεχών εντός των κυττάρων.

Ευρέος φάσματος φυσικό θεραπευτικό που βάζει «φρένο» στον ιό

Από τη μελέτη προέκυψε επίσης ότι ένα νέο φυσικό αντι-ικό φάρμακο που ονομάζεται thapsigargin (TG) και το οποίο η ίδια ομάδα ερευνητών είχε ανακαλύψει πρόσφατα ότι μπλοκάρει άλλους ιούς καθώς και το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, αποδείχθηκε ότι είναι αποτελεσματικό και ενάντια σε όλα τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2 που έχουν κάνει την εμφάνισή τους, συμπεριλαμβανομένου του στελέχους Δέλτα.
Συγκεκριμένα στις προηγούμενες μελέτες της η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι το φυτικό αντι-ιικό, σε μικρές δόσεις, προκαλεί μια πολύ αποτελεσματική ευρέος φάσματος έμφυτη ανοσολογική απόκριση ενάντια σε τρεις κύριους τύπους ιών του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.

Στο «μικροσκόπιο» τα στελέχη Αλφα, Βήτα, Δέλτα

Στη νέα μελέτη, η ομάδα διερεύνησε πόσο καλά τα στελέχη Αλφα, Βήτα και Δέλτα έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται στα κύτταρα – τόσο σε ό,τι αφορά λοιμώξεις από το κάθε στέλεχος ξεχωριστά όσο και συλλοιμώξεις στις οποίες τα κύτταρα μολύνονται ταυτοχρόνως από δύο στελέχη.
Οι επιστήμονες θέλησαν επίσης να δουν πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το TG ενάντια σε αυτά τα στελέχη.
Με βάση τα ευρήματα, από τα τρία στελέχη, το Δέλτα ήταν εκείνο με τη μεγαλύτερη ικανότητα πολλαπλασιασμού στα κύτταρα: ο ρυθμός πολλαπλασιασμού του μέσα στο 24ωρο ήταν πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερος από αυτόν του στελέχους Αλφα και εννέα φορές μεγαλύτερος από εκείνον του στελέχους Βήτα.
Σε περιπτώσεις συλλοιμώξεων το στέλεχος Δέλτα ενίσχυε τον πολλαπλασιασμό στα κύτταρα των άλλων στελεχών με τα οποία «γειτόνευε».

Προφύλαξη και θεραπεία

Το σημαντικό όμως ήταν ότι και τα τρία στελέχη ήταν άκρως ευάλωτα στη θεραπεία με TG.
Mία και μόνο δόση του φαρμάκου ως προφυλακτική αγωγή μετά από έκθεση σε κάποιο από τα τρία στελέχη ήταν ικανή να μπλοκάρει τη λοίμωξη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 95% – ίδιο ήταν το ποσοστό και σε ό,τι αφορούσε τις συλλοιμώξεις.
Επίσης το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό σε ό,τι αφορούσε την αναστολή της δράσης του κάθε στελέχους κατά τη διάρκεια ενεργής λοίμωξης.

Αποτελεσματικό και στα τρία στελέχη

Οπως σημείωσε ο καθηγητής Kin Chow Zhang που ήταν και ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης «τα ευρήματά μας δίνουν νέες πληροφορίες σχετικά με την κυριαρχία του στελέχους Δέλτα.
Παρότι δείξαμε ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι το πιο μεταδοτικό πέρα από κάθε αμφιβολία και προάγει την παραγωγή άλλων στελεχών σε περιπτώσεις συλλοιμώξεων, είμαστε ευτυχείς που βρήκαμε ότι το TG είναι εξίσου αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα στελέχη του νέου κορωνοϊού που μελετήσαμε.
Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν τη δυναμική που έχει το αντι-ιικό TG ως προφυλακτική θεραπεία μετά την έκθεση στον ιό αλλά και ως ενεργός θεραπευτικός παράγοντας».

www.bankingnews.gr

Share this post