Θαλάσσια drones των ΗΠΑ στα χέρια Ρώσων: Θα κτυπούσαν την βάση του ρωσικού Στόλου! – Αμερικανός Aξιωματούχος: “Η Ουκρανία έχει σοβαρό πρόβλημα με τα ιρανικά UAV”

Θαλάσσια drones των ΗΠΑ στα χέρια Ρώσων: Θα κτυπούσαν την βάση του ρωσικού Στόλου! – Αμερικανός Aξιωματούχος: “Η Ουκρανία έχει σοβαρό πρόβλημα με τα ιρανικά UAV”

Μεγάλες διαστάσεις παίρνει ο πόλεμος των Drones στο μέτωπο της Ουκρανίας καθώς στα χέρια της Ρωσίας βρίσκονται δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα θαλάσσια οχήματα επιφανείας. Οι Ουκρανοί προσπάθησαν να ανατινάξουν ρωσικά πολεμικά πλοία στην βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας κάτι που θα σήμαινε ραγδαία κλιμάκωση στο μέτωπο.

Οι Ρώσοι γλίτωσαν από μεγάλη καταστροφή καθώς τα drones “καμικάζι” εντοπίστηκαν στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας, κοντά στην Σεβαστούπολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 21 Σεπτεμβρίου, ένα θαλάσσιο drone πιθανότατα λόγω δυσλειτουργίας ξεβράστηκε στην ακτή κοντά στη Σεβαστούπολη.

Λίγο καιρό αργότερα, στην υδάτινη περιοχή κοντά στην πόλη και στη μεγαλύτερη βάση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του Ρωσικού Ναυτικού, ανακαλύφθηκε και καταστράφηκε ένα ακόμη μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας.

Το drone, που κατέληξε στα χέρια των Ρώσων στρατιωτικών, εξωτερικά φαίνεται να είναι σχετικά άθικτο και ένα αρκετά ενδιαφέρον αντικείμενο για μελέτη από τους αρμόδιους ειδικούς.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποσχέθηκαν να μεταφέρουν στην Ουκρανία διάφορα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας stealth για δοκιμή σε συνθήκες μάχης εναντίον της Ρωσίας.

Αναφορές μέσων ενημέρωσης εμφανίστηκαν τον Μάιο ότι οι Ουκρανοί χειριστές είχαν ήδη εκπαιδευτεί στην Κοινή Εκστρατευτική Ναυτική Βάση των ΗΠΑ Little Creek, μια εγκατάσταση αμφίβιων δυνάμεων του πρώην στόλου του Ατλαντικού των ΗΠΑ.

Τέτοια συμπαγή σκάφη stealth, που ονομάζονται τακτικά αυτόνομα συστήματα (Man-Portable Tactical Autonomous Systems – MANTAS), μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για συλλογή πληροφοριών, αναγνώριση, επιτήρηση και προσδιορισμό στόχων, όσο και για την εκτέλεση αποστολών κρούσης, μετατροπής σε drones καμικάζι.

Τα σχέδια είναι διαφορετικά, από τα συνηθισμένα με παραδοσιακή γάστρα μέχρι τύπου καταμαράν, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κατασκευαστή και του πελάτη του προϊόντος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν παρόμοια μέσα για να περιπολούν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Περσικό Κόλπο και, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ναυάρχους, συστήματα τύπου MANTAS θα εκτελούν μάχιμες αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Χωρίς αμφιβολία, το drone που εντοπίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Κριμαίας αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για τα πλοία και τα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού ναυτικού καθώς η προσέγγισή του είναι δύσκολο να εντοπισθεί.

Κατά μέσο όρο το μήκος αυτών των συστημάτων είναι 3,5-4 μέτρα, το πλάτος δεν υπερβαίνει το 1 μέτρο, το ύψος είναι μικρότερο από 0,5 μέτρα και το βύθισμα είναι 0,25 μέτρα. Το συνολικό βάρος μπορεί να είναι 100 κιλά, ενώ το ωφέλιμο φορτίο μπορεί να ξεπεράσει τα 60 κιλά, που είναι αρκετό για να προκαλέσει σοβαρή ζημιά ακόμα και σε μεγάλο πλοίο ή σκάφος, δεδομένου ότι η έκρηξη θα γίνει στο επίπεδο της ίσαλου γραμμής – την περιοχή όπου η επιφάνεια του νερού έρχεται σε επαφή με το κύτος.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλωτές βόμβες ικανές να καταστρέψουν ακόμη και μεγάλα πολεμικά πλοία ενώ αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο τη νύχτα, καθώς η ανίχνευσή τους είναι πολύ δύσκολη.

Δεδομένου ότι τα drones έφτασαν στις ακτές της Κριμαίας, δημιούργησε σοβαρή ανησυχία στο ρωσικό Ναυτικό και το υπουργείο Άμυνας.

Αμερικανός αξιωματούχος: “Η Ουκρανία έχει σοβαρό πρόβλημα” – Ο πόλεμος των Drones

Ο Λοχαγός του αμερικανικού στρατού Cam McMillan, ο οποίος υπηρέτησε στο Ιράκ, θεωρεί τα ιρανικά drones ως έναν από τους πιο προηγμένους τύπους όπλων.

Πρόσφατα, τα ιρανικά drones Shahed εκτέλεσαν αποστολές σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής η οποία εκτείνεται σε  εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Την περασμένη εβδομάδα, ιρανικά drones καμικάζι κατάφεραν συντριπτικά πλήγματα σε ουκρανικούς στόχους στις περιοχές Χάρκοβο, Νικολάεφ και Ντνεπροπετρόφσκ. Η ουκρανική διοίκηση σημειώνει ότι τα drones πραγματοποιούν εξόδους σχεδόν καθημερινά.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας χρησιμοποιούν το “Geran” (σσ Shahed 136) ενάντια στον βαρύ εξοπλισμό: καταστρέφουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και αυτοκινούμενο πυροβολικό. Στα βορειοανατολικά της περιοχής του Χάρκοβο, που καταλήφθηκε από τις δυνάμεις της 92ης χωριστής μηχανοποιημένης ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, drones κατέστρεψαν την εγκατάσταση τους. Και στο Ochakov (περιοχή Νικολάεφ) το “Geran” κατέστρεψε το ρυμουλκό του λιμανιού.

Οι αξιωματικοί του ΝΑΤΟ θεωρούν τα «Shahed» σοβαρή απειλή για τον ουκρανικό στρατό.

Ο ΜακΜίλαν αναφέρει ότι ενώ υπηρετούσε στο Ιράκ, πολλοί από τους συναδέλφους του στρατιώτες υποτίμησαν την απειλή των ιρανικών drones. Ωστόσο, σύντομα έγινε σαφές πόσο ευάλωτο ήταν το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας σε αυτούς.

Ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτίθενται τακτικά σε αμερικανικές δυνάμεις και δυνάμεις του συνασπισμού στη Μέση Ανατολή. Τα drones έχουν γλιστρήσει μέσα από βαριές αμερικανικές άμυνες πολλές φορές και έχουν χτυπήσει στόχους σε αμερικανικές βάσεις. Στην Ουκρανία, αυτά τα όπλα αποτελούν ακόμη μεγαλύτερη απειλή από αυτή που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη Μέση Ανατολή, λέει ο ΜακΜίλαν.

Τα ιρανικά drones έχουν αποδείξει την αξία τους κατά τη διάρκεια πολλών πολέμων στις χώρες του Περσικού Κόλπου. Τα drones Shahed έχουν επανειλημμένα επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους και υποδομές στη Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ρωσία φέρεται να αγόρασε 3 τύπους drones, τα Shahed-129, Shahed-136 και Shahed-191.

Το Shahed-136 είναι τα λεγόμενα περιπλανώμενα πυρομαχικά: το drone εντοπίζει ανεξάρτητα τον στόχο και τον κτυπά.

Το Shahed-129 και το Shahed-191 είναι drones που μπορούν να εκτελέσουν αναγνώριση, επιτήρηση, απόκτηση στόχων και αναγνώριση, καθώς και να παραδίδουν κατευθυνόμενα πυρομαχικά με βεληνεκές περίπου 1500 και 1700 χλμ, αντίστοιχα.

Η Ουκρανία δεν θα αντέξει πολύ ενάντια στην τεχνολογική υπεροχή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων

Αρκετά σχεδιαστικά χαρακτηριστικά καθιστούν τα ιρανικά drones ουσιαστικά άτρωτα, λέει ο McMillan.

Λόγω της μικρής διατομής ραντάρ, της σχετικά χαμηλής ταχύτητας και του χαμηλού υψομέτρου, τα ιρανικά drones είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν στο ραντάρ. Εξάλλου, δεν έχουν τα χαρακτηριστικά των επανδρωμένων αεροσκαφών, για τα οποία αναπτύχθηκαν τα περισσότερα σύγχρονα συστήματα αεράμυνας.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή έχουν περάσει χρόνια χτίζοντας μια αποτελεσματική άμυνα ενάντια στα ιρανικά drones καμικάζι. Η Ουκρανία δεν έχει τέτοια ευκαιρία.

«Τα ουκρανικά στρατεύματα δεν έχουν την πολυτέλεια να βρίσκονται σε σταθερές, στατικές αμυντικές θέσεις όπου είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου επικεντρωμένοι στην άμυνα. Δεν μπορούν να αναπτύξουν τα απαραίτητα μέσα αεράμυνας και δεν έχουν μέσα και προσωπικό στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή», δηλώνει ο Macmillan.

Και υπενθυμίζει ότι εκτός από drones, τα ρωσικά στρατεύματα επιτίθενται με όλα τα άλλα είδη όπλων – από πυραύλους μέχρι αεροσκάφη. Με μια τέτοια δύναμη επίθεσης, η Ουκρανία δεν θα αντέξει για πολύ.

Δείτε τις εικόνες

WarNews247

Share this post