Ισραηλινά F-35 πάνω από την Τεχεράνη;

Ισραηλινά F-35 πάνω από την Τεχεράνη;

Το Ισραήλ πιέζει για να παραμείνει η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή που θα διαθέτει F-35.Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το πετυχαίνει και είναι αυτή η ισραηλινή επιθυμία που αποκλείει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.
Οι ισραηλινοί έχουν παραλάβει ήδη 16 F35I “Adir”, τα οποία είναι μια έκδοση αποκλειστικά δική τους.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε την Τεχεράνη, τον Ιούλιο ότι τα ισραηλινά F-35 μπορούν να φτάσουν «οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή».

Τέσσερις μήνες πριν απ΄ αυτές τις δηλώσεις, η εφημερίδα Kuwaiti Al-Jarida ανέφερε ότι «τα F-35 του Ισραήλ (IAF) είχαν διεισδύσει στον εναέριο χώρο του Ιράν χωρίς να έχουν εντοπιστεί και πέταξαν ψηλά πάνω από την Τεχεράνη” .
Φυσικά, ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από την IAF. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι ισραηλινοί παραδέχθηκαν, ότι έπληξαν το συριακό πυρηνικό εργοστάσιο το 2007, χρησιμοποιώντας τον τουρκικό εναέριο χώρο, 11 χρόνια αργότερα, το 2018.
Έτσι, παρόλο που δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών F-35, η αύξηση των επιθέσεων εναντίον ιρανικών ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία από άγνωστα αεροσκάφη μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου προκαλούν τη βεβαιότητα για χρήση του F-35 Adir στη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, ο Νετανιάχου φάνηκε να υπονοεί ότι το Ισραήλ ήταν πίσω από τις επιθέσεις εναντίον των πολιτοφυλακών που υποστηρίχθηκαν από το Ιράν στο Ιράκ. “Το Ιράν δεν έχει καμία ασυλία οπουδήποτε”, δήλωσε στους δημοσιογράφους, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες επιθέσεις σε στρατιωτικούς χώρους στο Ιράκ.
Σύμφωνα με τον αμυντικό αναλυτή Babak Taghvaee, οι προληπτικές επιθέσεις της IAF έχουν αυξηθεί μετά την προμήθεια των F-35, ειδικά στο Ιράκ.
“Τα F-35 της IAF παρείχαν κάλυψη και συνοδεία για τα F-16s , στη Συρία το 2018 και το 2019, αλλά δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη χρήση των F-35 για αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία”, δήλωσε.

Πώς μπορεί η παρουσία των αεροσκαφών F-35 να επηρεάσει τις στρατιωτικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δύο χωρών με σημαντικές αεροπορικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή;
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών το Ισραήλ παραμένει προσηλωμένο στην υπόθεση του Ιράν και εκτιμά ότι ακόμη κι αν η Τουρκία ενεργοποιήσει τους S-400, δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα.

militaire.gr

Share this post