Ιταλία: Ανακάλυψαν fake μπαλσάμικο- Η απάτη με το ξύδι και τα σταφύλια

Ιταλία: Ανακάλυψαν fake μπαλσάμικο- Η απάτη με το ξύδι και τα σταφύλια

Ένα τεράστιο διατροφικό σκάνδαλο αποκαλύφθηκε στην Ιταλία, καθώς σταφύλια αξίας εκατομμυρίων ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για το περίφημο ξύδι μπαλσάμικο.

Το μπαλσάμικο της Μόντενα είναι ένα προστατευόμενο προϊόν, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι για να φέρει το όνομα, τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή πρέπει να προέρχονται από πολύ συγκεκριμένα μέρη και ποικιλίες της Ιταλίας.

Ωστόσο, οι ιταλικές αρχές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι «επιτραπέζια σταφύλια» είχαν στην πραγματικότητα πωληθεί ως ειδική ποικιλία σε ορισμένες εταιρείες που παράγουν το συγκεκριμένο ξύδι.

Ξεκινώντας μια έρευνα, που ονομάστηκε «Operation Global Wine», οι αρχές κατάσχεσαν τελικά περισσότερους από 9.000 τόνους σταφυλιών και προϊόντων, αξίας περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας Gian Marco Centinaio ευχαρίστησε τους ανακριτές για «την υπεράσπιση του καλού ονόματος των προϊόντων μας και την εγγύηση για την ασφάλεια και την ποιότητα των Made in Italy προϊόντων».

Ενώ το μπαλσάμικο μπορεί κανείς να το αγοράσει σε λογικές τιμές στα περισσότερα σούπερ μάρκετ, μερικά παραδοσιακά και αυθεντικά ξύδια μπορούν να φτάσουν σε αξία τα εκατοντάδες ευρώ.

Ήδη μεγάλες εταιρίες παραγωγής φέρονται να έπεσαν θύματα της απάτης ενώ ακόμη δεν είναι γνωστή η ποσότητα του νοθευμένου ξυδιού που ίσως έφτασε μέσω εξαγωγών σε ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στην αγορά της Ιταλίας.

Οι αρχές πάντως ξεκαθάρισαν πως το fake μπαλσάμικο δεν είναι επικίνδυνο για τους καταναλωτές και πως ο λόγος που το σκάνδαλο είναι μεγάλο, είναι ξεκάθαρα για την απάτη γύρω από ένα προϊόν διάσημο σε όλο τον κόσμο.

pronews.gr

Share this post