Κάτι μεγάλο έρχεται: Τι θα συμβεί με το διαδίκτυο; Ζητάνε να υπογράψουμε το «Παγκόσμιο Συμβόλαιο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Κάτι μεγάλο έρχεται: Τι θα συμβεί με το διαδίκτυο; Ζητάνε να υπογράψουμε το «Παγκόσμιο Συμβόλαιο» (ΒΙΝΤΕΟ)
Πριν τριάντα χρόνια, ο Βρετανός Τιμ Μπέρνερς-Λι έβαλε τα θεμέλια του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) και από τότε δεν έχει σταματήσει να αγωνίζεται για ένα καλύτερο διαδίκτυο

του Νεκτάριου Αρχοντίου

Τώρα, το Ίδρυμα που ο ίδιος δημιούργησε γι’ αυτό το σκοπό το 2009, το World Wide Web Foundation, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ειδήσεων, έδωσε στη δημοσιότητα το παγκόσμιο «Συμβόλαιο για τον Ιστό» (Contract for the Web), το οποίο συνιστά ένα παγκόσμιο σχέδιο δράσης για τη σωτηρία του Ίντερνετ από τις πολλές απειλές εναντίον του.

Ποιες είναι όμως αυτές οι απειλές; Σύμφωνα με τον Μπέρνερς, οι κάθε είδους καταχρήσεις του διαδικτύου από κυβερνήσεις, εταιρείες και άτομα, όπως η πολιτική χειραγώγηση και προπαγάνδα, η παραπληροφόρηση και οι ψευδείς ειδήσεις, η λογοκρισία, η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, η ακραία εμπορευματοποίηση, η διεύρυνση των ανισοτήτων.

Επομένως υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα που αφορά το διαδίκτυο: Δεν είναι ασφαλές και γίνεται κατάχρησή του με διαφόρους τρόπους. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναρωτηθούμε, για το πως φτάσαμε ως εδώ και γιατί κανείς δεν απομόνωσε αυτά τα περιστατικά, ώστε να αντιμετωπιστούν, να σταματήσουν οι εν λόγω «καταχρήσεις» και να έχουμε ένα ελεύθερο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το «Συμβόλαιο», που ετοιμαζόταν εδώ κι ένα χρόνο και το οποίο συντάχθηκε σε συνεργασία με εκπροσώπους από το δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, θέτει ως βασικό στόχο να κυκλοφορούν ελεύθερα οι γνώσεις στο διαδίκτυο, ενώ δεσμεύει τις εταιρείες ότι «η επιδίωξη των κερδών δεν θα γίνεται σε βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας».

Φυσικά κανείς δεν διαφωνεί με τα παραπάνω, ποιες γνώσεις όμως θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο διαδίκτυο; Μήπως μόνο εκείνες που θα ορίζονται ως εγκεκριμένες μετά από φιλτράρισμα για την…προστασία μας;
Άλλωστε, πριν λίγο, είδαμε πως οι ψευδείς ειδήσεις αποτελούν ένα από τα είδη κατάχρησης του διαδικτύου. Επομένως, ίσως δεν μιλάμε για «συμβόλαιο» ελευθερίας αλλά…ψηφιακού φασισμού.

Ήδη πάνω από 150 οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Google, η Microsoft και το Facebook (όχι όμως η Amazon ή το Twitter), οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς επίσης οι οργανώσεις Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και Electronic Frontier Foundation, εξέφρασαν επίσημα την υποστήριξη τους στο σχέδιο.

Αν και το «συμβόλαιο» δεν είναι νομικά δεσμευτικό, προτείνει νέα πλαίσια για τις εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες, που κυρίως θα προστατεύουν τα online προσωπικά δεδομένα και την ιδιωτικότητα.

Εδώ πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή. Ποια θα είναι αυτά τα νέα πλαίσια και τι θα προβλέπουν; Η προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας θα είναι το «τυρί», που βρίσκεται όμως η «φάκα»; Μιλάμε για ένα γεγονός για το οποίο έχουμε ελάχιστες πληροφορίες για την ώρα.

Όπως εξηγεί παρακάτω, οι κυβερνήσεις καλούνται να μην αποκόβουν τους πολίτες τους από το διαδίκτυο, να διασφαλίζουν το δικαίωμα στη συνεχή πρόσβαση και τις ελευθερίες των χρηστών.

Οι τεχνολογικές εταιρείες καλούνται να παρέχουν φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο και να αναπτύξουν διαδικτυακές υπηρεσίες για άτομα με αναπηρίες, όσους μιλούν μειονοτικές γλώσσες κ.α. Επίσης να συμβουλεύονται την κοινωνία προτού εμφανίσουν νέα προϊόντα και να αξιολογούν εκ των προτέρων τους πιθανούς κινδύνους (π.χ. από τους νέους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης).

«Ο Ιστός χρειάζεται ριζική παρέμβαση από όλους όσους έχουν δύναμη να διαμορφώσουν το μέλλον του. Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Το πώς θα ανταποκριθούμε, θα καθορίσει αν ο Ιστός θα υπάρξει ως μια δυνητική δύναμη για το καλό ή θα μας οδηγήσει σε μια ψηφιακή δυστοπία», δήλωσε ο Λι στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Υπερασπίσθηκε, επίσης, τις επικρίσεις -πρόσφατα και από τη Διεθνή Αμνηστία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων- για τη συνυπογραφή του «συμβολαίου» από γίγαντες όπως η Google και το Facebook. «Το να τους έχουμε στο δωμάτιο είναι πραγματικά σημαντικό. Αισθανόμαστε ότι οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις αξίζουν μια ισότιμη θέση στο τραπέζι. Οι πολίτες πρέπει να καταστήσουν υπεύθυνους όσους έχουν εξουσία, να απαιτήσουν σεβασμό των ψηφιακών δικαιωμάτων τους και να βοηθήσουν να υπάρξει ένας υγιής online διάλογος», πρόσθεσε ο Σερ Τιμ.

«Δικαιολογημένα φαίνεται ολοένα μεγαλύτερος ο φόβος των ανθρώπων για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν στο διαδίκτυο. Αν αφήσουμε τα πράγματα όπως έχουν, ένας πολύ μεγάλος αριθμός πραγμάτων θα πάνε στραβά. Μπορεί να καταλήξουμε με μια δυστοπία, αν δεν κάνουμε αλλαγή πλεύσης», ανέφερε ο εφευρέτης του Ιστού στη «Γκάρντιαν».

Τίθεται το θέμα, ωστόσο: Ποια είναι η πραγματική «δυστοπία»;

Θυμίζουμε πως και τα τσιπάκια, με τη δικαιολογία να μην καταλήξουμε στη δυστοπία του να απαγάγουν παιδιά και με σκοπό να νιώθουμε όλοι πιο ασφαλείς θα δοθούν.

Η Νέα Τάξη, εδώ και χρόνια έδωσε το πρόβλημα, που είναι η με πολλούς τρόπους παγκόσμια κατάχρηση του διαδικτύου και ετοιμάζεται να εμφανίσει τη λύση.

Σύμφωνα με όσα έχουμε κατά νου, η λύση όσο καλή και αν ακούγεται, το βέβαιο είναι πως θα μειώνει με κάποιο τρόπο τις ελευθερίες των ανθρώπων.
Μην ξεχνάτε επίσης, πως πρώτο το EL.GR σας είχε ενημερώσει τον Μάρτιο του 2019, ότι «Πέρασε» νομοσχέδιο ΣΟΚ που αλλάζει το διαδίκτυο.

Αν διαβάσατε το άρθρο, ίσως σκεφτείτε και εσείς πως η εν λόγω κίνηση, για την οποία σας ενημερώνουμε σε αυτό το άρθρο, μόνο «αθώα», δεν είναι.

Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ζητούν να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτή την αλλαγή, υπογράφοντας όλοι μαζί το παγκόσμιο το συμβόλαιο.

Θυμηθείτε τι είχε πει ο Δημοσθένης Λιακόπουλος, το 2007:

(φώτο: Pexels)

Share this post