Κίνδυνος για την Μακεδονία: «Μαγειρεύουν» αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια – Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Κίνδυνος για την Μακεδονία: «Μαγειρεύουν» αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια – Ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες

Προλειαίνουν το έδαφος για αυτά που θέλουν να εφαρμόσουν.
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς επί τάπητος τίθενται οι αλλαγές συνόρων, οι οποίες δεν αποκλείεται να επηρεάσουν, σε βάθος χρόνου, και την χώρα μας, ειδικά μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως στόχος των διεθνιστών είναι η δημιουργία βαλκανικής διακρατικής οικονομικής περιφέρειας με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίζουν τα ρεπορτάζ δεν αποκλείεται μετά από ενδεχόμενη ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου και για άλλες περιοχές στα Βαλκάνια.

Παραθέτουμε αυτούσιο το ρεπορτάζ της Deutsche Welle:

Για «ανευθυνότητα» κατηγορεί την ΕΕ ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων Μίχαελ Μπραντ με αφορμή τις σκέψεις που διατυπώνονται για αλλαγές συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η προσέγγιση αυτή θέτει σε κίνδυνο τηn σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Όπως είπε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο rbb-Inforadio, οι Βρυξέλλες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Στα συμφραζόμενα αυτά επαίνεσε τη στάση της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, η οποία τάσσεται κατά της μετατόπισης συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια, σε προφανή αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν φαίνεται να αποκλείουν την κυοφορούμενη λύση μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου. «Το γεγονός ότι η εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Μογκερίνι κάνει λόγο για αλλαγή συνόρων, είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά», σχολίασε ο Μίχαελ Μπραντ, απευθύνοντας την ίδια ώρα μια σαφή προειδοποίηση: «Όποιος δεν αντιδρά στις αλλαγές συνόρων, θα είναι συνυπεύθυνος σε περίπτωση που υπάρξει νέος θερμός πόλεμος στα Βαλκάνια».

Ποιος θα σταματήσει τους Αλβανούς;

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός διερωτήθηκε, με ποιο επιχείρημα θα απαγορεύσει κανείς στους Αλβανούς να ενωθούν με τη Βόρεια Μακεδονία (σ.σ. Σκόπια), εάν επιτραπεί η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου; «Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να ενσωματωθούν στην ΕΕ, αλλά με τους δικούς μας όρους. Στόχος ήταν πάντα ο εξευρωπαϊσμός των Βαλκανίων και όχι η βαλκανοποίηση της Ευρώπης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Μπραντ.

Στην Σύνοδο για τα Δυτικά Βαλκάνια που πραγματοποιήθηκε το βράδυ τη Δευτέρας στο Βερολίνο Βελιγράδι και Πρίστινα συμφώνησαν απλώς στο να «εντείνουν τις προσπάθειές τους» και, με ευρωπαϊκή διαμεσολάβηση, να συμβάλουν σε έναν εποικοδομητικό διάλογο για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Αναλυτές χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα ιδιαίτερα πενιχρό, αφού ανάλογες διακηρύξεις των δυο πλευρών στο πρόσφατο παρελθόν κατέληγαν πάντα σε ναυάγιο.

Deutsche Welle

el.gr

Share this post